Jump to content

Polerowanie elementów lakierowanych- nieoryginalnie.

marctwain

Recommended Posts

Polerowaliście jakieś elementy malowane "po dzwonie"? Jak robiłem auto siostry, jeden błotnik wyszedł (w tym samym czasie i te same pasty) bardzo dobrze. Ten oryginalny. Na drugim rysy, które zostały (?) wyglądają jakby były pod bezbarwnym. Możliwe to, że bazę sp....lili? Za cholerę nie można do nich dojść (nie ma tragedii, ale......). Nie chcę ciąć do bazy, miernika nie mam.

Mariusz, u mnie we fiacie mam miejsce, gdzie widać, iż lakiernik nawet nie wyciągnął podkładu czymś więcej niż papier 200..... Także czasem zdarza się lakiernikom...

Powtórze, PODKŁADU... Baza sobie leży na falach takich, jakbyś grzebieniem podkład nakładał...

miałem przypadek z BMW taki... auto było uszkodzone i polakierowane częściowo a reszta auta bez spolerowania zostało pokryte klarem drugi raz ... i wyszła dupa bo częśc auta było lustro a część w rysach dość sporych :(

• 1 month later...

Tak jest taka możliwości, tak jak napisał już tu Przemek najczęszczym problemem jest, źle wyprowadzony podkład, albo szpachla która siada i pozostawia spore rysy na bazie, ale widziałem przypadki, że i baza miała małe ryski pod bezbarwnym, a co to bmw to naprawdę ktoś był zdolny.

biały to jest częsty przypadek gdy lakierowany jest np. tylny błotnik. Lakiernik nie wie jak zakończyć bezbarwnym by było niewidoczne więc leci po całości dany element. A później klar odchodzi a pod klarem ukazuje się klar :). Głupia sprawa bo nie wiadomo co z tym zrobić czy poczekać aż samo się zdrapie czy zapłacić jeszcze raz i zeszlifować oraz polakierować od nowa.

• Administrator

Z tym bywa bardzo różnice jedna kwestia to jakość przygotowanej powierzchni i defakto to defekt lakierniczy nie do usunięcia metodą polerowania , JA miałem kiedyś przykry przypadek lusterka polakierowanego ponownie przez amatora która prawdopodobnie nie odtłuścił , bądź machną lakier na nie przygotowana powierzchnie i przy 800 obrotach miękkim padzie przy starcie polerki poleciał lakier :)