Administrator marctwain Posted May 18, 2010 Administrator Report Share Posted May 18, 2010 Ja sobie wykombinowałem lampę metalohalogenkową 150w, Zrobiłem stojak: profil sześciokątny na nogach od fotela biurowego, na kółkach. Oświetla naprawdę bardzo dobrze. Mogę przestawiać gdzie chcę. http://www.swiatlo-led.pl/Naswietlacz_m ... -1701.html Do tego mała lampeczka diodowa na magnes (z haczykiem) żeby było widać postęp lustrzenia. ;) http://moto.allegro.pl/item1016843448_k ... nkcje.html Jak na mój garaż-styka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vps Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Którą oprawę wybrać? czy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony Soprano Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Tę górną z racji wagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted June 11, 2010 Author Administrator Report Share Posted June 11, 2010 górna to halogen? dolna napewno hqi. ja wziąłbym dolną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vps Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 Górna waży 3,8kg (145zł) Dolna waży 3,7kg (139zł) Obie oprawy są metalohalogenowe do 70W + wkład HQI-TS 70/NDL EXCELLENCE 4200K (49,90zł) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony Soprano Posted June 11, 2010 Report Share Posted June 11, 2010 To wydaje mi się, iż górna ma bardziej skupione światło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vps Posted June 18, 2010 Report Share Posted June 18, 2010 Pochwalę się nowym zakupem. Oprawa HQI 150W odbłyśnik symetryczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted June 18, 2010 Author Administrator Report Share Posted June 18, 2010 bardzo fajna lampa. daje ekstra światło i nie grzeje jak halogen ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vps Posted June 19, 2010 Report Share Posted June 19, 2010 Oddałem statyw (żółty za niski) i adaptacja statywu foto który mam. Całość bardzo stabilna. Waga całości łącznie z przewodem (10mb) 7,8kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted June 19, 2010 Author Administrator Report Share Posted June 19, 2010 W sumie dobrze, że wybrałeś tę oprawę.Ta druga jest sporo cięższa, jak do statywu foto, i środek ciężkości ma przesuniety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekhangel Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Gdzie i po ile kupujecie żarówki 300W (albo inne moce, ale te podłużne) do reflektorów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator _Monika_ Posted October 15, 2010 Moderator Report Share Posted October 15, 2010 Mogę poznać Wasze opinie na temat tych czterech lamp? 1. http://allegro.pl/lampa-halogen-2x-500w ... 38961.html 2. http://allegro.pl/lampa-halogenowa-na-s ... 49896.html 3. http://allegro.pl/lampa-halogenowa-podw ... 10510.html 4. http://allegro.pl/lampa-halogenowa-na-s ... 50708.html Czy któraś z nich jest godna uwagi? Mam swój typ z tych czterech, ale chciałabym wiedzieć co o nich myślicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 15, 2010 Author Administrator Report Share Posted October 15, 2010 Ja stawiam na 3. Podobne są. Ale na tej widać statyw. Kiedyś kupiłem tanio i statyw raz zahaczony nogą się rozleciał. Regulacja jakaś chyba jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator _Monika_ Posted October 15, 2010 Moderator Report Share Posted October 15, 2010 poczekam do jutra, może ktoś jeszcze pokusi się napisać swoją opinię a jutro napiszę która z tych trzech jest "moim typem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted October 15, 2010 Administrator Report Share Posted October 15, 2010 Ja posiadam identyczną jak z pierwszego linku. Kwestia stabilności/ruszania się poszczególnych części zależy od siły z jaką dokręcimy śrubki. Nie pochylisz lamp do przodu, jedynie do pionu i do tyłu. Ja Ci jednak polecam metalohalogen, będzie oszczędniejszy :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 15, 2010 Author Administrator Report Share Posted October 15, 2010 Ale droższy w zakupie i cięższy. Fakt, 75w metalohalogenkowej robi za 500 halogenu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator _Monika_ Posted October 16, 2010 Moderator Report Share Posted October 16, 2010 Czytając początek tego wątku szukałam metalohalogenu, ale jego cena nie jest w moim przedziale cenowym. Do tego musiałabym sobie wykombinować statyw (bo niestety kompletu, lampa + statyw, nigdzie nie znalazłam). Stąd mój wybór ograniczę do powyższych 4 linków. A ten mój typ o którym pisałam, to numer 3 ;) Przemyślę sprawę i może w poniedziałek zamówię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 16, 2010 Author Administrator Report Share Posted October 16, 2010 Jakaś nagroda? :lol: Ja do swojej metalo- sam statyw dorabiałem. Mam na kółka od fotela biurowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator _Monika_ Posted October 16, 2010 Moderator Report Share Posted October 16, 2010 Jakaś nagroda? :lol:pomyślę o tym w kolejnej edycji :mrgreen: Ja do swojej metalo- sam statyw dorabiałem. Mam na kółka od fotela biurowego.czytałam właśnie, ale ja chiba tak bym nie umiała wykombinować pójdę na łatwiznę i kupię komplet ;) edit /03.11.2010./ Jakiś czas temu zamówiłam jednak tą z trzeciego linku (za jakiś czas link będzie już nieaktualny, więc ku pamięci wrzucam fotkę). Solidnie wykonany statyw, stabilny, podoba mi się. A, no i ma takie rączki przykręcone do lamp, czego tu nie widać, można sobie łatwo ustawić halogen pod odpowiednim kątem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Odgrzeje temat trochę :) W końcu udało się zdobyć świetlówki i teraz pytanie jak je dobrze rozłożyć na stanowisku o wymiarach 5x6m, z tym, że na obrazku czarna przerywana linia to granica tego stanowiska ale nie ma tam ściany i nic na razie nie zawieszę tam. Czerwone kreski to lampy, 4sztuki przyczepione do ścian, a 2 podwieszone z góry i pytanie lepiej jak na rys. A czy B? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Jak dla mnie A. Ale - czy nie lepiej w A z prawej strony dać 1 świetlówkę a dać 3 po środku ? Z boku zawsze sobie czymś doświetlisz a z góry trochę ciężko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pavlik Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Marcinie...ja mam tak i jest :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 W sumie mam halogen na stojaku do doświetlania z boku, więc można 3 śmiało. Pavlik wszystkie na suficie i też ciekawie, a światła jak w środku auto się robi dość? Tak się zacząłem zastanawiać po może jeszcze tak? Z lewej strony mam filar taki i do niego w pionie na środku by się zamocowało. Aa świetlówki to 2x36w 120cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pavlik Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Z boku to i tak lepiej doświetlić halogenem, świetlówka kiepsko doświetla...mam takie na stojaczkach, i nie ma co ich porównywać do halo - pobór prądu pomijam, bo tu wiadomo, że będzie na korzyść świetlówek, ale światło, moc i barwa :-q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Marcin ściągnij sobie Dialuxa, ustaw wszystkie dane pomieszczenia (wymiary, z czego ściany sufit itp.) dodatkowo ściągnij bazę np. Philipsa i wstaw świetlówki o takich parametrach jak Twoje i zobacz jak będzie Ci świecić. Program intuicyjny i myślę że dasz sobie radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts