Jump to content

Wnęki by _Monika

_Monika_

Recommended Posts

Od dłuższego czasu miałam zamiar umyć profile drzwi, ale do tej pory nie było kiedy, nie było czym, więc dziś w końcu się udało i trochę przejrzały. Nie jest to jakaś rewelacja, w niektórych miejscach trzeba poprawić, ale to następnym razem. Póki co jest lepiej niż było.

W marolexie APC Nielsena 1:10.

Na początku próbowałam pędzelkiem zwalczyć brud, ale lepsza okazała się szczoteczka do zębów ;).

Po wymyciu wszystkich spłukałam każdy profil po kolei delikatnym strumieniem z węża ogrodowego.

Wyszło tak:

PRZED:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

PRZED:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

Skoro wnęki już były umyte, reszta auta też się prosiła o umycie.

Felgi i Non acidic Nielsena 1:5 (bardzo przyjemny środek, pierwszy raz go używałam), a że na wsi ciśnienie w wężu ogrodowym było słabe, więc pomagałam sobie przy zmywaniu szczotką do felg.

Później pora na mycie reszty i Nielsen Car Shampoo & Wax:

Dołączona grafika

Niestety przyszło mi myć na słońcu, ale co mnie zaskoczyło, nawet jak woda z szamponem trochę przyschła, to nie robiły się gigantyczne zacieki (jak przy innych szamponach jakie używałam), tylko kilka małych zaschniętych kropek.

Po wcześniejszym wymyciu profili można było śmiało przemyć je wodą z szamponem nie obawiając się już, że syf mógłby się przykleić do rękawicy.

PRZED:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

Do wycierania wzięłam nowo zakupionego Fluffy Dryer’a. Do tej pory używałam czerwonego Fluffera i uważałam, że jest szałowy do wycierania po myciu (no bo jest fajny wg mnie), ale Fluffy Dryer jest po prostu oszałamiający. Tak jak Mariusz kiedyś pisał – ciężko przeciągnąć go po dachu i pewnie też zastanawiałabym się czy o coś nie zahaczył ;) .

Tak wyglądała połowa dachu po jednym przeciągnięciu:

Dołączona grafika

No i tak wyglądało auto przed myciem:

Dołączona grafika

A tak po, tylko po osuszeniu:

Dołączona grafika

Na koniec jeszcze QD+ i tak się auto prezentuje po niedzielnym myciu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ja bym jeszcze jakimś qd albo woskiem czy sealantem w sprayu obleciał wnęki. W sprayu bo łatwiej. A potem duuużo łatwiej je utrzymać ;)

Tak też zrobię. Tym bradziej, że niedługo jakiś w sprayu będę miała ;)

SW20 się nada?

Mirku, tak dokładnie wnęki nie były myte ani razu. Przez osiem lat trochę syfu się nazbierało. Jeszcze ciutek im brakuje ;) Musi być idealnie.

Ale w porównaniu ze stanej wyjściowym jest o niebo lepiej.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mam pytanie - czy po umyciu wnęk smarujecie czymś zawiasy? Słyszałem, że można (choć niekoniecznie) posmarować białym smarem np. Sonax'a, na wypadek, gdyby kiedyś zachciało im się skrzypieć :f