Tony Soprano Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Allo. Ktoś kiedyś przez telefon, podczas rozmowy telefonicznej, poprosił mnie, iż posiadam pirometr o zbadanie temperatury lakieru w stojącym na słońcu samochodzie. Pirometr to laserowy miernik temperatury, używany u mnie w firmie między innymi do sprawdzania temperatury mas hydroizolacyjnych podczas produkcji. Wiecie, do reaktora (mieszalnika) wlewa się asfalt o temperaturze 140 stopni, miesza się i gdy ochłodnie wsypuje się wypełniacze, potem wlewa rozpuszczalnik. By sprawdzić temperaturę, otwiera się klapę, strzela się z pirometru i wyskakuje na wyświetlaczu temperatura. Urządzenie mniej więcej wygląda tak: Co do pomiaru. Wczoraj około 9:30 wyjechałem Mercedesem z garażu, stał na słońcu, czasem pełnym, czasem zachmurzonym. O godzinie około 11:25 strzeliłem w niego wyżej pokazanym pirometrem na maskę silnika i o to co wyszło: Będą inne próby, podczas dłuższego postoju samochodu na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Mam taki sam Przemku fajna zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Uważajcie żeby wam rtęć się nie rozlała doktory :lol: Też ostatnio z pirometrem latałem jak nowy budynek oddawany był do użytku i trzeba było mu zrobić świadectwo energetyczne ;) Nawet nie pomyślałem żeby wykorzystać do czegoś takiego :-B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Ja często sprawdzam temperaturę podczas korekcji. Na DAS6Power, który opisywałem doszedłem chyba do 34 stopni. Na zwykłym do jakiś 27 może. Festool Rotrex rozgrzewał do 37. A SIM 180 Rotary doszedłem do 93 raz, ale to było prawie punktowe działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Droga taka zabawka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Jacek różnie zależy czego oczekujesz od urządzenia: http://www.nokaut.pl/szukaj/pirometr.html Notatka moderatora URL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi