piotr1043 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Następne z prostych pytań. Jakie pady polecacie (jakich używacie i dlaczego?) Wiem, że rodzajów padów jest kilka i każdy służy do czegoś innego i zależny jest od produktu jakiego używamy i efektu jaki chcemy otrzymać. Chodzi mi o wasze doświadczenia z poszczególnymi producentami - jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Piotrze, koledzy mają w sklepach rozmaite pady, wystarczy przejrzeć. Ja mam i scholla i 3m. Po trzy rodzaje. Twarde, polerujące i wykończeniowe, wszystkie 150. Przydaje się też z jeden mniejszy-80mm do trudniej dostępnych miejsc. Jak na własne samochody to wystarcza w zupełności. Trzeba uważać, żeby nie przyhaczyć o coś wystającego bo wióry polecą (jak u mnie) i trzeba z wyczuciem odrywać z rzepa, żeby na środku wokół bp nie puściły (też tak załatwiłem). Polskie trenował Przemek i chwalił. A ceny-do 20 do 50zł/szt się wyrobisz. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1043 Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Oferty jak najbardziej przeglądałem - dlaczego u Ciebie padło akurat na scholla i 3m a nie np. na Monster Shine lub Meguiar's :?: Jakie miałeś kryteria przy wyborze producenta :?: Polskie trenował Przemek i chwalił. Może Przemek by się mógł wypowiedzieć i przedstawić swoją opinię :?: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Piotr, Oferta padów jest dość szeroka, ja nie mam wielkiego doświadczenia - do tej pory trochę bawiłem się padami Sholla. Zamierzam jednak kupić jeszcze 3M i Monstery. Z lektur forów zagranicznych i na KA wynika że pady Megsa są OK, ale stosunkowo drogie - jednak nie chcę się wypowiadać o tych padach. Tu możesz poczytać o pierwszych wrażeniach z pracy na Monsterach napisane przez sebba75: viewtopic.php?f=16&t=123 Bardzo dobrą, cenowo, ofertę padów 3M ma klakiernik.pl Wydaje mi się, że w kwestii padów trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedz które są najlepsze pod względem jakości i ceny. Myślę że duża role w wyborze odgrywają osobiste preferencje wynikające z doświadczenia, bo każdy pad z wymienionych firm spełnia swoje zadanie. Trzeba też brać pod uwagę kombinacje pad/pasta czyli np. pad 3M/pasta Scholl czy pad 3M/pasta 3M itd..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Ja scholla dostałem razem zmaszynką a 3m kupiłem na zapas. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Piotrze, MonsterShine został niedawno wprowadzony w obieg, ja testowałem i pracuje na tych padach, ale spod innego loga. Nie mogę podac jakiego z wiadomych przyczyn,ale ceny sa te same. Pady tej firmy są takie: 1a. Biały 150mm/25mm (śr./grubość) płaskie 1b. Biały 150mm waflowy 1c. Biały 80mm waflowy Pad biały przeze mnie nazwany Hard Cutting (mocno ścierny) 2a. Pomarańczowy 150/25 płaski 2b. Pomarańczowy 150 waflowy 2c. Pomarańczowy 80mm waflowy Pad średni Cutting 3a. Żółty 150/25 płaski 3b. Żólty 150 waflowy 3c. Żółty 80mm waflowy Pad polishing (do lekki Swirlsów, ja stosuje na 3b cleaner Scholl S40 4a. Ćzarny 150/25 płaski 4b. Czarny 150 waflowy 4c. Czarny 80mm waflowy Pad finishing do cleanerów, glaze, wosków/sealantów w płynie. Co do padów, lubie je. Często piorę i się trzymają. Maja przystępną cenę (około 100 zł. za komplet (1a, 2a, 3a, 4a lub 1b, 2b, 3b, 4b) I około 70 zł za komplet wersji c Ja stosuję kombinację takie: Mocna akcja to pad płaski, słabsza akcja pad waflowy. Pad waflowy nie rozgrzewa tak lakieru, jest bezpieczniejszy, ale słabiej tnie. Co do past (dostaniesz próbki) kombinacje u mnie takie: APP 01 + biały pad APP 01 + pomarańczowy płaski APP 03 + pomarańczowy płaski, czasem pomarańczowy wafel APP 06 + żółty płaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Piotrze, co do stosowania, Dach, maska przód i tył powierzchnia pozioma, drzwi - pady 125mm, 150mm, 177mm (megs). Natomiast słupki, zderzaki, pionowa cześć klapy tylnej, lusterka - pady 100mm, 80mm, 75mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Przemku, mógłbyś na PW napisać mi nazwę tej firmy? Mam pady Menzerny, ale compound szybko się posypał (zapewne z mojego braku doświadczenia). Chciałem kupić coś 'budżetowego' co również zrobi robotę a przy okazji nie wyczyści mi kieszeni. Myślałem nad padami APP, czy to dobry kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Kup Monstershine u nox'a w mrcleaner. To te same pady co ja używam, tylko że ja miałem bezpośrednio próbki od producenta. Padów APP nie znam, nie używałem ich na dłużej, miałem tylko u znajomego na 2 minuty na maszynie zapięty, ale z tego co pamiętam, to one nie są na rzep, tylko od razu na śrubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 http://www.app.com.pl/products/?grid=41&gridn=7 w ofercie mają pady na rzep, w Białymstoku mam akurat sprzedawcę produktów APP, miałbym pod ręką w dobrej cenie (cena za pad wychodzi 15 bądź 20zł). Dzięki za info dot. padów u noxa, z pewnością na nie zerknę. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Spróbowac zawsze mozna. Ja natomiast wiem, iż MonsterShine nie dość, że ma większy wybór odnośnie gradacji, to jeszcze jest podział na waflowe i płaskie. Oraz, co bardzo istotne 80mm. Stąd też ja bym bardziej się zainteresował ofertą MonsterShine ze względu na większą konfekcje jej produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1043 Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Dzięki koledzy :P Właśnie o takie rady mi chodziło. Nie chcę na początek wydać full kasy na b.dobre pady, które mogę szybko uszkodzić :? Zapewne zdecyduję się na pady na rzep. Muszę nabrać najpierw wprawy i doświadczenia. Przemek, chyba zdecyduje się tak jak mi doradzasz - Monster Shine. Wybór mają duży i cena jest jak najbardziej do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Ja myślę, że pady MonsterShine są równie dobre co 3M, tylko tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kuflik Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ja myślę, że pady MonsterShine są równie dobre co 3M, tylko tańsze.A ja się nie zgodzę. Mam 4 mały monsterki, i wykonaniem nie zachwycają. Owszem, działają itp ale nie są idealnie okrągłe, a jeden to jak się na niego patrzy z boku to jakiś taki koślawy;/ Ogólnie może nie jest źle ale powtarzalność produktów chyba nie najlepsza. Jedno subiektywne co mi sie nie podoba to rzep- jakiś taki dziwny i gruby- ale to akurat ma małe znaczenie byle się trzymał;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Duzo tansze tez nie sa w porownaniu do 3M. Waflowe kosztuja okolo 24pln czyli tyle ile niebieski i zolty 3M waflowy. Zielony gladki 3M drozszy bo okolo 30PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Czy komuś z Was oderwał się czarny krążek mocujący pad Scholla do rzepa??? Mi to się właśnie stało z pomarańczowym padem podczas normalnej, niezbyt forsownej pracy :roll: Podobny przypadek chyba opisywany był na KA. Pad praktycznie niewiele używany bo zostało nim zrobione jedno małe auto i kawałek drugiego :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Czy komuś z Was oderwał się czarny krążek mocujący pad Scholla do rzepa??? Mi to się właśnie stało z pomarańczowym padem podczas normalnej, niezbyt forsownej pracy :roll: Podobny przypadek chyba opisywany był na KA. Pad praktycznie niewiele używany bo zostało nim zrobione jedno małe auto i kawałek drugiego :? Z padow nie ale z futra ktos pisal tak mi sie wydaje,ale ten na gwarancji powienieses zwrocic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Fonnes, to chyba było przy Meguiars, że się rozsypywały. Chociaż też kojarzę taki fakt z Scholl'em. Wyślij go spowrotem do labolatorium fabryki Scholl, niech sprawdzą co i jak, a Tobie niech odeślą nowy nieużywany po testach. A jeżeli nie zwrócą, to zabieramy Rosomaki i jedziemy z odsieczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Fonnes, to chyba było przy Meguiars, że się rozsypywały. Chociaż też kojarzę taki fakt z Scholl'em. Wyślij go spowrotem do labolatorium fabryki Scholl, niech sprawdzą co i jak, a Tobie niech odeślą nowy nieużywany po testach. A jeżeli nie zwrócą, to zabieramy Rosomaki i jedziemy z odsieczą. Blizej wyslac do Tomaszka i odeslemy nowy a ten wyslemy sami do Franka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Blizej wyslac do Tomaszka i odeslemy nowy a ten wyslemy sami do FrankaEeee.... tam. Nie będę robił zamieszania z powodu kawałka gąbki :D Kupię w SNB albo u nox-a nowy. Może zamówię coś u klakiernika żeby wreszcie spróbować jakichś produktów 3M ;) BTW Na usunięcie drobnych mikrorysek co sugerujecie: - niebieski pad (pomarańczowego już nie mam :lol: ) i Scholl S17 lub S40 czy - czarny wafel i S17/40 W grę chodzi jeszcze użycie SSR1 lub 2-2,5 Mam jeszcze jakiś żólty pad "no name" gratis od nox-a :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Ja bym zrobił s17 lub ssr2 i niebieski. potem dla spokojnosci czarny i 40 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 A ja mam takie pytanie: np. mamy 2 pady Monster Shine średnie żołte 150mm Lite Polishing Pad o takiej samej ścieralności - jeden gładki, drugi waflowy. Kiedy używamy gładkiego a kiedy waflowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Ja stosuję kombinację takie: Mocna akcja to pad płaski, słabsza akcja pad waflowy. Pad waflowy nie rozgrzewa tak lakieru, jest bezpieczniejszy, ale słabiej tnie. Cytat z poprzedniej strony :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Czyli pad o tej samej ścieralności waflowy będzie zawsze delikatniejszy od gładkiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkolm Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi