Xeper Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Witajcie :-h Ostatnio na YT wpadłem na stary filmik od Meguiars. Dotyczył on filozofii 5 etapowego cyklu dbania o lakier. Pamiętam, że był to jeden z pierwszych filmów tego typu, który widziałem. I choć teraz wydaje mi się on oczywisty (ba, trywialny wręcz) to wtedy była to dla mnie z jednej strony czarna magia a z drugiej jak olśninie. Myślę, że tak jak mnie wtedy, osobom które dzisiaj wchodzą w świat detailingu może być naprawdę ciężko się odnależć w gąszczu pojęć, znaczeń, produktów, narzędzi i technik. Dlatego pozwoliłem sobie z kanalu meguiarsUSA powybierać kilka wideo, które są moim zdaniem więcej wartościowe niż li tylko nachalny przekaz marketingowy. Nie jest moim celem promowanie Megsa, dlatego z czystym sumieniem proponuję odciąć sie od promocyjnego bełkotu Barrego i skupić się na podstawach przyzwoitego dbania o lakier - bo to akurat jest w dużej mierze niezależne od wyboru konkretnej marki kosmetyków. PS. w następnej kolejności postaram sie dodać też video od autogeek... Podstawowe informacje o filozofii 5-etapowego cyklu dbania o auto: mycie > oczyszczenie/przygotowanie lakieru > polerowanie > woskowanie > konserwacja Quik Tips Series - The 5-Step Paint Care Cycle c6B7V1bBq98 Mycie: Podstawowe informacje jak prawidłowo umyć auto - detergent, technika 2 wiader, użycie sheetingu do „osuszenia” lakieru, wytarcie ręcznikiem po umyciu Quik Tips Series - Washing 101 SVcVpS0-Eck Oczyszczenie/przygotowanie lakieru: Usuwanie przyspojonego brudu i zanieczyszczeń z lakieru za pomocą glinki - czyli po co w ogóle ta glinka? Quik Tips Series - Creating a Smooth as Glass Paint Finish 8InVdzi3Idk Meguiar's Smooth Surface Clay Kit in action at Jay Leno's Garage VsGEN6VsoMk Usuwanie lekkich defektów recznie i przy uzyciu maszyny DA - czyli jak poradzić sobie z rysami Quik Tips Series - Swirl Removal 9fjE6DhzL9U Training Video Series - Surface Prep Usuwanie defektów i przygotowanie lakieru z użyciem SwirlX, Ultimate Compound i ScrathX2.0 DZrg2viYHIs Woskowanie: Podstawowe informacje jak prawidłowo woskować lakier: ręcznie i za pomocą DA, test palca, polerowanie wosku Quik Tips Series - Waxing Your Paint Finish for Maximum Protection ISoFyl_ss2k Konserwacja: Podstawowe informacje jak prawidłowo aplikować wosk w sprayu - technika „spray on, wipe off” Quik Tips Series - Waxing Your Car in 15 Minutes or Less kFHlgSYxl6M Training Video Series - Maintain Your Finish Konserwacja lakieru pomiędzy woskowaniami z użyciem Ultimate QD i Ultimate QW DZrg2viYHIs Cykl 3 filmów przedstawiający podstawy detailingu Filozofia 5-etapowego cyklu dbania o auto: mycie > oczyszczenie/przygotowanie lakieru > polerowanie > woskowanie > konserwacja + przegląd podstawowych produktów, narzędzi i technik Part One - Show Car Perfect Paint Detailing DdTcQfQWYSQ Part Two - Tools, Products and Techniques _6VhrpEBtNE Part Three - Prove to Yourself Which Products Are Best P9sUZ8Hl8Xg Prezentacja maszyny DA - korekta lakieru i nakładanie wosków Quik Tips Series - Using the Meguiars Dual Action Polisher xrse_DBaUbc Pielęgnacja plastików wewnętrznych z użyciem Natural Shine i Supreme Shine Protectant Training Video Series - Protectants S1pe5JXqN1o Koła i opony: Wybór odpowiedniego środka do czyszczenia felg i sposób użycia Quik Tips Series - How to Choose the Right Wheel Cleaner ahIUUbbmSys Szybkie polerowanie felg za pomocą zestawu Wheel Polishing Kit Quik Tips Series - Quick and Easy Wheel Polishing 1ejHWTL0fBk Reflektory: Odświeżenie przednich reflektorów za pomocą PlastX i Headlight Restoration Kit Quik Tips Series - Restoring Headlight Clarity m8mkB2ZaQFw Odświeżenie mocno zmatowiałych reflektorów za pomocą zestawu Heavy Duty Headlight Restoration Kit (wet-sanding) Quik Tips Series - Restoring Neglected Headlights yx15F6b0mIg Podstawowe informacje jak prawidłowo pielęgnować powierzchnie pokryte foliami winylowymi: mycie, woskowanie, konserwacja Quik Tips Series - Caring for Vinyl Wraps RJV02bVpFM4 Podstawowe informacje na temat D.A. Microfiber Correction System - opis systemu, produkty, prawidłowa technika użycia D.A. Microfiber Correction System -- Description and Demo Process qmBACx72h4g Długi, prawie 50 minutowy film instruktarzowy kierowany dla bardziej zaawansowanych Meguiars Professional Training iPdShfeakzw Mam nadzieję, że te materiały przydadzą sie komuś tak jak mi kiedyś sie przydały ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio3 Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 super sprawa xeper a filmiki od autogeek :u :u wiekszosc juz obejrzalem :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Również znam te filmy i całkiem miło się je ogląda. Fajnie że wrzucone są w jednym miejscu :u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Wojtek :u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deco Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 :u i o to chodzi broda, o to chodzi :-bd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 fajna sprawa, na YT ruszył polski kanał megsa, z tego co na ichniejszym forum wyczytałem to do grudnia będą trwały tłumaczenia na polski a później będą już własne (krajowe) produkcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mx_nowicki Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 my mamy kilka tych filmików na naszym blogu. zdarzyło nam się edukować na ich podstawie początkujących detailerów. Czasami ciężko się tłumaczy po raz setny na czym polega glinkowanie czy mycie na dwa wiadra :) chociaż ja już chyba obudzona w środku nocy bym potrafiła wykładać na ten temat :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Świetna sprawa, gratuluje wkładu pracy :u ^:)^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio3 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 dzisiaj przetestowalem metode z pierwszego bodajze filmiku osuszanie auta za pomoca sheetingu. Bardzo mnie to zaciekawilo i sprobowalem i nawet fajna sprawa, recznik ma troche mniej roboty przy osuszaniu wiec gitara gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi