Skocz do zawartości

Wiewióra w dziupli czyli podróż sentymentalna

kermit

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt warsztatu powstał w mojej głowie zimą 2009. Żeby mieć jasny obraz sytuacji zbudowałem z listewek model w skali 1:25 oczywiście szkieletu do tego wyciąłem prostokąt o wymiarach Land Cruisera też w skali no i już wiedziałem ile na półki ile będę miał miejsca z przodu ile z tyłu itd…

Założyłem że konstrukcja będzie w całości skręcana co w przyszłości pozwoli np: szybko go rozebrać i postawić 5 cm dalej, ułatwi montaż a i sama budowa elementów miała się odbyć w tradycyjnym garażu w domu.

Przeskoczmy teraz parę miesięcy mrożnej i śnieżnej zimy,gotowy szkielet czeka już w piwnicy. Nadeszła wiosna…. i zacząłem kopać podłoże glina a raczej GLINA - taka prawdziwa szpadel ledwo w nią wchodził i do tego ta brzoza(sam ją sadziłem) ~x( czyli trochę drzewa nad powierzchnią i mnóstwo pod.

Dołączona grafika

By drobny71 at 2012-02-19

Po takiej dniówce nie wiedziałem jak się nazywam I po jaką cholerę kopie tą dziurę 8-} I tak cztery dni od rańca do wieczora, ale w końcu: #:-s

Dołączona grafika

850cm dł 550cm szer 40cm gł czyli prawie 19 metrów sześciennych gliny!!

A oto najdzielniejszy z dzielnych ^:)^ :

Dołączona grafika

Tatowy wózek, 24 lata stał nie używany wymieniłem tylko burty na wyższe napompowałem powietrza w koła i …dał radę!!!! Chwała bohaterom.

Wykop wypełniłem piaskiem zagęszczonym machiną o sile wibracji 200kg pożyczoną za flaszkę od zaprzyjaźnionego majstra budowlańca(nie kradziona)! Powstał szalunek pod beton.

Dołączona grafika

Teraz płyta, zbrojenie to konstrukcja własna z prętów 12 karbowanych i po tatowych strzemionek zalegających piwnicę zmyślnie splecionych w misterną konstrukcję na której widok przeciętny majster zbrojarz umarł by na zawał…

Zwróćcie uwagę na pogodę cały czas towarzyszyło mi słońce i wysokie temperatury.

Nadszedł dzień zalewania płyty z Wrocławia przyjechał do pomocy brat włączyłem betoniarkę i …jak nie lunie! Grad z deszczem , deszcz z gradem lało cały miesiąc ale my twardziele…wiadomo, zalanie płyty zajęło dwa dni:

Dołączona grafika

Po tygodniu zacząłem składać elementy szkieletu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Konstrukcja to profil zamknięty 5*5cm ścianka 3mm , paski z płaskownika 5cm z otworami na śruby dospawane w kształt liter T lub L zależnie od umiejscowienia, ceownik 5cm jako belka pozioma górna. Na zdjęciach jeszcze bez poprzeczek poziomych usztywniających.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

…Tu już z poprzeczkami, konstrukcja z tych samych materiałów.

Dach….ufffff!

Legary dachowe z profilu 4*2cm spawane w dł 3m i skręcane razem. Rozwiązanie podpatrzone w hali w miejscy mojej poprzedniej pracy, konstrukcja hipermocna coś na zasadzie łuku rzymskiego.

Ustawienie kątów i przekątnych zajęło dwa dni ale różnica nie przekraczała 2mm!

Krokwie drewniane o wymiarach teraz mi nie znanych ale dam info póżniej, na to folia paroprzepuszczalna , łata i i blacha trapezowa. Kto się zna zauważył że to konstrukcja „odwrotna” normalnie krokwie leżą pionowo więc w łatach powyrzynałem szczeliny żeby woda spływała swobodnie. A oto gotowy dach:

Dołączona grafika

…ale co to ? WIEWIÓRA W DZIUPLI!

I tak to płynnie przechodzimy do akcji „WIEWIÓRA”

Obiekt: Golf Karman Cabrio 1,6 lat 14(?) siedem lat stał w stodole oczywiście bez kur ale z innymi żyjątkami.

Lekarz: ja, bez sprzętu piorącego odkurzacz Rainbow, polerka z ” Biltema” za 500sek taka prawie Makita „tylko” brak stabilizacji obrotów przy docisku, kosmetyki Meguaiers (początki , początki) pełen zestaw , chemia Tersus 990 kapsułki i mnóstwo zapału!

UWAGA BRAK WIĘKSZOŚCI ZDJĘĆ „PRZED” – NIE MARUDZIĆ!!!!!!

Generalnie syf…

Dołączona grafika

By drobny71 at 2012-02-19Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po odkurzeniu I apc elementy lakierowane zabezpieczone woskiem Gold Class, tworzywa sztuczne Trim coś tam

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fotele poddane kapsółkowaniu , nieudolne 50/50:

Dołączona grafika

We wnętrzu było trochę szorowania

Dołączona grafika

By drobny71 at 2012-02-23

Nakładanie Natural Shine

Dołączona grafika

Lakier mycie , glinka, system 3M:

Widać że była próba włamania niestety nie robili tego Polacy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

By drobny71 at 2012-02-19Dołączona grafika

Czyszczenie dachu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W tzw międzyczasie budowa trwała nadal, na gotowy szkielet została nałożona folia wiatroizolacyjna widoczna na zdjęciu wyżej, ponieważ warsztat miał być ocieplony wełną.

…a tym czasem nasz golfik zaczyna wychodzić na ludzi

Dołączona grafika

A oto efekty pracy łączonej:

Dziupla

Dołączona grafika

…I wiewióra

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sorry Seba , wiem że bardzo chciałeś mieć tę wykałaczkę z kości słoniowej i nie mogłeś jej kupić bo „podbierałem” Ci klientów, wtedy nie wiedziałem że Tam siedzisz – wybaczysz mi?

Miejsca „parkingowe” przed i po

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wykonastwo: ja z drobną pomocą brata , kuzyna , kolegi

Koszt: ok. 9000tyś zł

Ocieplenie: 2* 5cm wełna

Ogrzewanie centralne z domu,długość przesyłu 25m

Zasilanie energią z domu

Odpływ szambo

Do skończenia: drzwi, płytki na posadzkę

Co bym zrobił inaczej: wszystko

Na zakończenie

Obowiązywała precyzja, przy spawaniu na element działają mordercze siły,przed pracą z nowym detalem cały dzień robiliśmy porządny przymiar w użyciu 7 ścisków stolarskich, nieraz trzeba było ciąć i spawać od nowa, „rzucenie”1 – 1.5mm na metrze przy sześciu metrach to katastrofa szczególnie przy dachu.

Dzięki za uwagę

Fajna relacja, lubię oglądać jak powstaje coś z niczego :u Przy okazji - patrzę na wiewiórę i mam wrażenie, że mieliśmy się okazję kiedyś poznać. Moim BMW między Łodzią a Strykowem jeździliśmy :)

Chyba raczej nie w Polsce auto jechało tylko z Gdyni do Torunia i z powrotem na prom

Darek wiesz że drzew nie wolno wycinać? ;))

A tak serio to fajna miejscówka, i to niedaleko mnie. Gdzieś na obrzeżach Torunia masz tą dziuplę?

Średnica pnia jeszcze na to pozwalała :))

Wylotówka na Olsztyn m.Grębocin