Skocz do zawartości

Renowacja BMW Sportsitze by SNB Łódź

Polit

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo sceptycznego nastawienia 2/3 ekipy SNB, wciąż doszkalam się we własnym zakresie z renowacji skór. Wczoraj kurier przywiózł mój pierwszy pistolet lakierniczy, więc wziąłem się za renowację Sportsitze z BMW E34.

Kilka lat temu odnawiałem fotele produktami Lederzentrum, ale miałem kilka zastrzeżeń. Farbę nakładałem ręcznie, przez co kolor nie był równomierny. Podobnie z wykończeniem, przez co fotele błyskawicznie się brudziły i wycierały :suchy: No i kolor miałem dobierany według nazwy z vinu przez co odcień był trochę inny niż pozostałych elementów tapicerki.

Przy drugim podejściu nie popełniłem wcześniejszych błędów. Kupiłem pistolet, a farbę dobrano mi według próbki skóry. No i tym razem wyszło genialnie. Zobaczymy jak będzie z trwałością.

Zająłem się też plastikami, które strasznie zżółkły. Nie mogłem tego usunąć żadnym preparatem. W końcu zdecydowałem się na malowanie podkładem do tworzyw sztucznych i lakierem, którego kolor udało się dobrać idealnie. Na zdjęciach plastiki wyglądają na zbyt jasne, ale to pewnie kwestia odbijania światła, bo na żywo są identyczne jak skóra.

Foty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do przyszłego tygodnia nie ruszam drugiego fotela, więc Ci którzy wpadają do nas w sobotę będą mogli na żywo obejrzeć efekty mojej pracy.

Wow, Sebastian, zupełnie inny fotel, gratuluje osiągniętego efektu ^:)^

Mam pytanie od praktycznej strony takich zabiegów. Jak lakierujesz szpary? Ewentualnie inne miejsca do których dochodzi się jedynie przy ręcznym rozchyleniu elementów? Takie obszary się lakieruje? Wiem, że wszystko robi się 'na fotelu', poszczególne elementy nie są demontowane, jak sprawa ma się z tak ważnymi u nas detalami?

Wow, Sebastian, zupełnie inny fotel, gratuluje osiągniętego efektu ^:)^

Dziękować.

Jak lakierujesz szpary?

Pierwszą warstwę farby kładę ręcznie gąbeczką. Wtedy zajmuję się zakamarkami i newralgicznymi punktami - tam daję trochę więcej farby. Pistoletem nakładam drugą warstwę farby i wykończenie.

:shock: nie słuchaj tej 2/3 ekipy rób to :D

Myślę, że z czasem się przekonają i wprowadzimy renowację skór do oferty firmy.

A jak pomalujesz to trzeba do jakiegos podgrzewania czy tak na powietrzu schnie?

Tak sie zastanawiam czy by sie tez z cos podobnego zabrac. Najblizszy odemnie to 120km, moze by sie rozkrecil interes....

Producent zaleca podsuszanie suszarką. Ja wspomagam się opalarką ustawioną na 250 stopni :-ss Farba schnie błyskawicznie, ale wykończenie lepiej zostawić w spokoju żeby po wyschnięciu sobie poleżało.

Naprawdę wyglądają teraz jak nowe :u

A powiedz mi myślisz że jak do roboty jest tylko jeden element np. boczek to da redę zrobić to gąbeczką ?

Nie mam jeszcze wystarczającego doświadczenia żeby Ci odpowiedzieć. Myślę, że dużo zależy od koloru skóry. Moja zostawiała na dużych powierzchniach delikatne smugi. Na małych, np mieszku lewarka biegów wyszło super bez użycia pistoletu. Inna sprawa to warstwa wykończeniowa. Kiedyś telefonicznie pan z lederzentrum powiedział mi, że nakładając wykończenie mikrofibrą, w rzeczywistości większość impregnatu zostaje w fibrze. Dlatego pistolet jest idealny.

zobaczymy jak dlugo farba pociagnie

To jest teraz jedyne pytanie. Ale jakby przez rok wytrzymało w przyzwoitym stanie to myślę ze będzie super. Problemem jest to ze to kubełki i 'ostre" wygięcia są bardziej narażone na przetarcie. W każdym razie jestem bardzo ciekaw.