dzinkinss Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Witam! Nadszedł czas ogarnąć z kurzu moją rodzinną furkę BMW 318D 2010 używany jako taxi/tir/autobus/bus/ itp. Przebieg jak na 2-letnie autko 71000km. Stan jak na przebieg i przeznaczenie auta bardzo dobry ale do rzeczy………. Autko myte tylko u mnie (oprócz paru wpadek w serwisie ). Z zewnątrz tragedii nie ma, ale parę dłuższych wyjazdów ok 2500km z małym dzieckiem na pokładzie zrobiło swoje i na dzień dzisiejszy wyglądało tak - biedy nie ma ale............ Lampki od autostrad wypiaskowane :/ Środek - obraz nędzy i rozpaczy :shock: :cry: :cry: :cry: Ma jeden plus taki stan rzeczy - w razie awarii znajdzie się jeszcze oś do zjedzenia na parę dni :mrgreen: Autko pojemne - pomieści zabawki, pisakownice, tv itp, itp.......... Dobry sok był :/ prawie litr wypiły siedzenia :mrgreen: Nawet nie próbuję wytłumaczyć skąd, od czego są te plamy :? Odkurzałem przed wyjazdem :oops: W bagażniku nie lepiej - najczęściej jest tam najeb***e jak u cyganki w tobołu :| A tu to w ogóle pięknie :shock: :shock: :shock: w przeciągu 2 lat otwierana z 2-5 razy tylko aby dolać płyn :mrgreen: DOSYĆ - zaczynamy AKCJĘ CZYSTKI :evil: Na pierwszy ogień poszedł bagażnik ........ co można było rozmontować to rozebrałem, do odkurzania, prania, czyszczenia itp No pierwsze pędzelki "pozorowane" :P Poszło w ruch Meg'sowe APC 1:10 + pędzelki + mikrofibry Odkurzone, wyczyszczone - można zająć się akcesoriami :) Poskładane - zamykamy bagażnik i bierzemy się za silniczek a jest do czego.......... Pokrywy filtrów OUT i do mycia............. Silnik potraktowany Meg'sowym APC 1:7 z Glori + akcja pędzelkowa Wygłuszenie OUT i podobna kombinacja z Glori Wygłuszenie i dywaniki atakowane Karcher Puzzi 8/1 pierwsze 50/50 Szpanerskie zaczesanie konieczne w PSB + zabezpieczenie 303 Bierzemy się za środek :/ odkurzanie , pranie ............ Zestaw startowy do czyszczenia plastików APC 1:10 + pędzelek do detali + mikrofibry :-] [/ b] Zaczynamy na zewnątrz - zestaw startowy ;) Najpierw smoła OUT.................. Za dużo tego nie było - dbam o to na bieżąco ............. Osady metaliczne OUT ............... Felgi po przebiegu 2500km od pełnej korekty i zabezpieczenia CQ Poza tym nic więcej nie było ............. Glinkę odpuściłem bo lakier był wystarczająco czysty a działo i amunicja gotowa............. No to po pięćdziesiątce ................. Pianujemy ........................................ prawie PA . Czy ta Gloria daje radę zostawiam ocenę Wam drodzy forumowicze.............. Akcesoria do mycia już gotowe ................... Jedno wiaderko wystarczy..................... hmmmm Kółeczka ............... Detale obowiązkowe............... Blaszki OUT................. Do dziupli na inspekcję .................................... Obowiązkowy zestaw do bezpiecznego zdjęcia kółek .............. Inspekcja nadkoli nie robionych ze zdjętymi kołami od nowości Zaczynamy APC + pędzelki Do smoły oczywiście MAc 124 Na tyle starczyło mi nerwów i chęci.......................... Jako zabezpieczenie dziś padło na BlackWow bo tak ma być W PSB tzn Wooooow :mrgreen: Tylne nadkola zrobiłem na takim poziomie ............ Teraz przypomnę jak wyglądały felgi przed korektą z przed miesiąca i jak zostały odświeżone na chwilę obecną Takie montowałem z świeżą warstwą CQ........ Po umyciu z pianą należał się im ostateczny szlif............... Dodatkowo zabezpieczone zostały SV Autobahn A na oponki oczywiście Meg;s ENDURANCE Piasty też otrzymały nowe życie Nadszedł czas na inspekcję lakieru .................... Pierwsze co rzuca się w oczy to MORA tzw ZMORA detailera :D Oraz wszelkiego rodzaju rysy, swirle i hologramy - których o dziwo za dużo nie było Decyzja zapadło lecimy choć troszkę z tej morki dla poprawy efektu wizualnego więc papier 3000 dłoń i do roboty........... No i zaczynamy futerko + zielony korek Jakieś 50/50 :song: Skąd my to znamy :mrgreen: Kolejne 50/50 Efekty po samym futrze ....................hmmm Coś tam odbija .............. ale czy lepiej ..........hmmmmmm Chyba foto montaż .......................... 8-) "Trochę" zielony narobił zamieszania ...................... Więc do mycia tego syfu ........... Jeszcze mały rzut oka na koła............... I w między czasie zrobiłem tłumiczek - szkoda że nie chromowany :/ Jakoś mocno zapuszczony nie była ale ...................... Do tego zadania posłużył Meg;s i wełna stalowa UltraFine ................... Zabezpieczony odpowiednio.............. O silniku też nie zapomniałem Produkt fajny ale końcówka spryskująca do dupy - tylko narobiła kropek i zacieków :wallbash: Ostatnia inspekcja odbicia ......................... Z1-5oaViA4A Nic lepszego w tak krótkim czasie ręcznie się nie osiągnie wiec lecimy finish CFPro ........ Lampki bez większego darcia - tylko odświeżone ;) Regeneracja sił ................................... żony wypiek Jako LSP wybór padł na Z Concours....................... mój ulubiony :-] Kiedy wosk został przetarty i się wypacał - wziąłem się za detale :-] Do zabezpieczenia najbardziej narażonych elementów posłużył Z Detail :good: Szyby umyte, oczyszczone i końcowo przeleciane IPA Wszystkie szyby zabezpieczone GT G3............ Wnęki oraz drzwi w wew zabezpieczone SV Shield Uszczelki zabezpieczone 1Z O rejestracje też zadbałem aby ładnie wychodziły na fotoradarach :mrgreen: Temperaturka do wypocenia ładna Druga warstwa położona i autko leci na słońce do wygrzania Mała sesja uzyskanych efektów Obowiązkowa fotka :mrgreen: Strasznie wypocony wosk potraktowałem QD Dokończenie detali zewnętrznych : podszybie Słupki .............. testowo pokryte SV Pneu Trzeba skończyć wnętrze ............ O kierownicy nie zapomniałem Klameczki aluminiowe zostały przepolerowane Szybka zabezpieczona .................. Szybki oczyszczone w wew.................... Jak to mówię dobra 16-tka musi być :-] Efekt końcowy w całości .................. Wspomnienie majówki ................... Mała sesyjka efektu końcowego w plenerze ...................... Prace pochłonęły ok 45 godz/roboczych - dziękuję dla Tfelka za pomoc ;) Sporo i tak nie zostało zrobione, tak jak bym chciał :/ jest sporo drobnych błędów :/ Każdy kolejny samochód to nowe doświadczenia - jak teraz patrzę sporo rzeczy zrobiłbym lepiej :o Starałem się pokazać jak najwięcej produktów użytych w projekcie, jak będę pytania co gdzie i jak : na pewno odpowiem ;) Mam nadzieję że nie przesadziłem ze zdjęciami po prostu chciałem jak najdokładniej przedstawić przebieg prac ;) Dziękuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Nice Job :u Ten sraer co do APC megsa uzywasz...daje rade? bo mi juz 2 popuscily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 No kolego gratuluje pracy włożonej w to autko jak i zapału!!!!! jestem pod wrażeniem :D powiem Ci że aż szkoda autko oddawać w ręce twojej pociech :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Kawał dobrej roboty :u Masz trochę kosmetyków które kosmetyków o których móglbyś na forum napisać ;) P.S. Emotki popraw bo JJ będzie krzyczał :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Fajne BeeM :u ale 1 koło to spsułeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 W środku to już był "dziad" w pełnym znaczeniu tego słowa :D Ładnie odżyło, świetna robota! PS Wczoraj ok. 19 byłeś w centrum "em piątką"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 No Panie czekałem aż tu wrzucisz bo "tam" pisał nie będę.... Świetnie wyważona praca nad morką. Ktoś mógłby wytknąć niedosyt ale to jest dzieciowóz nie showcar na zloty. Wiem, wiem Wujek Gruby tnie busa ale...On jest klasą sam dla Siebie :u ;) Krótko mówiąc "amatorze" : Stunning work buddy :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Ale bałagan w środku - nigdy bym nie powiedział, że to auto detailera. Wstydź się Mariusz ;) Praca bardzo ładna i kompleksowa, podoba mi się dbałość o szczegóły - powiedz, co Twoim zdaniem skopałeś, co mógłbyś zrobić lepiej. Szpanerskie zaczesanie konieczne w PSB #-o :ymtongue: Emotki popraw bo JJ będzie krzyczał;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Ładnie ;) Oby tylko taki porządek się utrzymał w środku, bo szkoda jeździć takim ;) Dużo detali, podoba mi się. Świetnie ogląda się takie prace ;) Co do glorii, to jakoś mam mieszane uczucia - jedne działają tak jak u Ciebie na filmie, inne mniej więcej na poziomie Marolexów albo i gorzej, a przy mnie na myjce jednemu z forumowiczów gloria psikała gorzej niż jakiś tani opryskiwacz, rzucił w cholerę po połowie panelu to... Tylko zszokowało mnie trochę brak użycia glinki, pierwszy raz taką opcję widziałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinkinss Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Ten sraer co do APC megsa uzywasz...daje rade? bo mi juz 2 popuscily Jak na razie nic z nim złego się nie dzieje ;) Masz trochę kosmetyków które kosmetyków o których móglbyś na forum napisać ;) Na pewno postaram się coś więcej opisać bo jest kilka perełek ;) W środku to już był "dziad" w pełnym znaczeniu tego słowa :D Ale bałagan w środku - nigdy bym nie powiedział, że to auto detailera. Wstydź się Mariusz ;) Autko przed wyjazdem majowym wyglądało jak teraz po pełnym procesie :-s Zewnątrz był zrobiony cały proces glina,iron, glinka -> cleaner + Destiny a środek wylizany : tylko ta mała trasa doprowadziła go do takiego stanu X( Krótko mówiąc "amatorze" : Stunning work buddy :u ;) Ładnie ;) Oby tylko taki porządek się utrzymał w środku, bo szkoda jeździć takim ;) Jedna dłuższa trasa i pewnie będzie podobnie :-?? Co do glorii, to jakoś mam mieszane uczucia - jedne działają tak jak u Ciebie na filmie, inne mniej więcej na poziomie Marolexów albo i gorzej, a przy mnie na myjce jednemu z forumowiczów gloria psikała gorzej niż jakiś tani opryskiwacz, rzucił w cholerę po połowie panelu to... Myślę że to wylko i wyłącznie kwestia proporcji chemii i ilości filców :-bd Na początku też miałem z nią wiele problemów :( Tylko zszokowało mnie trochę brak użycia glinki, pierwszy raz taką opcję widziałem :) Była tydzień wcześniej robiona i po umyciu i inspekcji nie widziałem potzreby jej używania :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi