JJ. Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Witajcie, Na wstępie chciałem podziękować dla Jacka za skontaktowanie mnie z właścicielem auta. ^:)^ Audi S8 należące do bardzo sympatycznego człowieka, jest zarazem jego oczkiem w głowie. Właściciel myślał o pełnej korekcie lakieru, pogłębieniu i poprawieniu odbicia, nadaniu większego 'łetu' lakierowi. Po oględzinach stwierdziłem, że auto jest w dobrym stanie, wszak smarowane było w miarę możliwości combo SRP+Colli 476s. Zamiast pełnej korekty zaproponowałem odświeżenie lakieru, jedno-, maksymalnie dwustopniową korektę z zabezpieczeniem naturalnym woskiem, aby bardziej od usuwania rys skupić się na głębi. Przemawiał za tym również fakt, że auto czasem odwiedza myjnie która określa się mianem "profesjonalnej". W tych okolicznościach robienie showcara na tydzień mijało się z celem. Oprócz tego obiecałem zająć się czyszczeniem detali z resztek wosków, myciem i zabezpieczeniem profili w drzwiach, nałożeniem NW na szyby oraz umyciem, zabezpieczeniem nadkoli (oraz w przypadku felg) dodatkowo polerowaniem. Tylnym lampom również się oberwało. Przedni lewy reflektor został zmatowiony papierami od 1000 do 4000 i wypolerowany w trzech krokach - niestety nie wyszło jak powinno ponieważ zmatowienie występuje od środka klosza :? Praca została podzielona na dwie wizyty. Przy pierwszej wizycie skupiłem się na lakierze, szybach i detalach zewnętrznych. Przy drugich odwiedzinach (bodajże 2 tygodnie później) umyłem auto, zrobiłem koła i nadkola, poprawiłem profile, dołożyłem wosku i przeleciałem całe auto QD. No ale od początku, auto przyjechało do mnie w czwartkowy wieczór. Mogłem je na spokojnie opłukać i pstryknąć kilka fotek: Kropelki, bardzo rzadki widok ;) No i inspekcja pod fleszem z aparatu: Przygotowałem kosmetyki i akcesoria do mycia: - Szampon z woskiem Power Shine Car Flash - Nielsen Cyclone 1:10 - Sanesolv Extra - IronX - Glinka CYC - Megs LT 1:1 jako lubrykant do glinki - VP Blue Gel 1:3 W trakcie pracy musiałem zmienić kolejność ponieważ mój pomocnik do wjazdu autem do garażu miał tylko małe okienko w którym mógł mi pomóc, w związku z czym: 1) umyłem profile w drzwiach (bardzo dużo smaru, bardzo się z tym męczyłem) 2) umyłem nadkola (bez mycia kół, wymagały więcej uwagi a ja nie miałem na to czasu) 3) usunąłem smołę 4) umyłem karoserie 5) wyglinkowałem auto (po wjeździe do garażu) Glinka była umiarkowanie brudna: Następnie przeprowadziłem inspekcję lakieru: Ale polerowali.. :D Strona kierowcy zdecydowanie gorsza, miejscowe otarcia, większa ilość rys: No i detale: Polerowanie zacząłem bardzo spokojnie - finishing pad Menzerna i Super Finish. Niestety, nie przyniosło to zbyt spektakularnych efektów. Wziąłem więc Scholla S17 i pomarańczową gąbkę ABW. Pierwsze szlify i.. 50/50.. Jestem ciekaw czy widzicie różnice ;) Dryblas :lol: Kolejny dzień, kolejna noc, stałem ledwo na nogach więc.. Zabrałem się za tłumik końcowy: 50/50 z czyszczenia: A później wykończenie, Autosol, MF, szmatki celulozowe, miejscowo wełna: Oraz przepolerowałem słupki w Piano: Taki mały detal: Przed: Po: Zawsze podobały mi się te odbicia :D W grillu było bardzo dużo owadów, właściciel codziennie robił sporo km, więc grill out: Później szybki finisz na czarnym ABW i Menzernie Super Finish: Lepiej tak: Czy tak: Nadszedł czas na smalcowanie, wybór padł na Zymol Titanium na HDC: Po tym umyłem szyby od środka Megsem GCC, na zewnątrz AB Clear Vue, nałożyłem DB Rain Screen, na uszczelki wokół szyb DB Replenish, na plastiki Nielsen S-A-S i wypuściłem auto (tak, bez zrobionych felg). Po około dwóch tygodniach samochód wrócił do mnie na dokończenie roboty, niech nie zmylą Was fotki brudnej fury podczas mycia nadkoli, nie chciałem rozbijać treści po całej relacji :) ) Niezły kapeć: Felgi nie były brudne, miały natomiast bardzo dużo kleju po odważnikach.. Zostały odsmolone, użyty IronX, wypolerowane ręcznie pomarańczową gąbką ABW i S17 oraz zabezpieczone takim tam smarowidłem ;)) Opony to Megs Endurance: Profile wysmarowane AB Cherry Glaze: Niestety z profili nie jestem zadowolony. Po myciu został miejscami osad z twardej wody, AB temu nie podołał, na nic innego nie miałem czasu.. :roll: Cały czas o tym pamiętam i nie zostawię tak tego ;) Między wizytami samochód odwiedził wymienioną na początku myjnie więc panowie dodali coś od siebie :roll: A tutaj fotki od właściciela, dla mnie bomba ^:)^ I mały bonus jak ktoś nie widział ;) v8ybAY-k-Z8 Jestem z właścicielem w stałym kontakcie, od czasu do czasu będę mył i smalcował mu czymś samochód, myślę, że wielkiej lipy nie zrobiłem. Co myślicie? Proszę o krytykę i komentarze :ympeace: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 i co jj? już wiesz jakie auto na dupeczki będziesz miał? :D kocham to audi :ymhug: praca bardzo ładna- nawet jeżeli na showa nie robiłeś to i tak jest bliski temu :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 i co jj? już wiesz jakie auto na dupeczki będziesz miał?Volvo FH12 :lol: A na poważnie, konkretna, masywna, wygodna fura która przyciąga wzrok na ulicy (kolor i kapeć w tym dodatkowo pomaga). No i dźwięk wydechu/silnika.. Poezja.. :ymdaydream: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Mi to się w tej całej relacji najbardziej podoba Twój fryz (jak zawsze) no i ten kocyk które widać w odbiciu =)) A tak na poważnie, to oczywiście :-bd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Nice Job...JJ do fryzjera i krawca musisz isc, bo wszystko ok, tylko ten detailer zdjecia psuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Fajne odświeżenie, efekt jest :u A i sama A8 piękna i brzmienie :ymdaydream: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly_marcin Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Auto bomba :ymdaydream: Robota git, wszędzie czyściutko, łet jest - podoba się :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Co Wy macie do mojej fryzury? Dziewczynom się podoba :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 No przeca nam też, dlatego piszemy :u :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skladak Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 WoW : D Bryka unikat, praca genialna : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Cieszy mnie taki widok lakieru!!!Super praca :u .Mam prośbę nie nazywaj tego czegoś myjnią profesionalną :oops: Sam mam myjnię ręczną i mnie się takie rzeczy nie zdarzają(jak by mi przyjechało takie auto w takim super stanie do jakiego go doprowadziłeś)to bym go chyba lizał.PS ja używam szczotek robionych na zamówienie z włosiem tak delikatnym jakie jest na pędzelkach do detalu.Trzeba mieć naprawdę szcześćie,żeby porysować lakier. :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mam prośbę nie nazywaj tego czegoś myjnią profesionalnąSami mają tak na bannerze, kiedyś zrobię fotkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shifty Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Widzę że się ktoś napracował :D Jak dla mnie to ten lakier za mocno był zniszczony jak na odświeżenie, zresztą ten lakier jest dość Twardy i trzeba go trochę pocisnąc. Finalnie wyszło super. Ładne fotki. Gratuluje ciekawego projektu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadrifoglio990 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Nie boisz się tak felg kłaść na chodniku?? http://i738.photobucket.com/albums/xx27/wildchild160/Audi%20S8/DSC05874.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Jak dla mnie to ten lakier za mocno był zniszczony jak na odświeżenieAuto to DD, gdybym usunął mu wszystkie rysy, przy drugiej wizycie rwałbym sobie włosy z głowy bo przyjechał z nowymi, moim skromnym zdaniem - zabawa bez sensu :) Finalnie wyszło super. Ładne fotki.Fotki, te ostatnie (od właściciela) są piękne, zgadzam się :u Gratuluje ciekawego projektuDziękuje Sławku ^:)^ Nie boisz się tak felg kłaść na chodniku??Zawsze sprawdzam każdą felgę przed położeniem ją na chodniku, opona miała rant ochronny, nie było możliwości uszkodzenia ramion :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Super praca wujek , wielkość paneli jest co robić :f Efekt po margarynie extra , czym myłeś wnęki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Wnęki umyte tradycyjnie, dookoła APC, na zawiasy Sanesolv Extra, później spłukanie czystą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 JJ, było co do roboty... :D Te lampy to są brudne po prostu od wewnątrz. Ogólnie to powinno się je rozebrać i umiejętnie wyczyścić raz na 2 lata. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 NO JJ trochę Ci przy niej zeszło ale rezultat jak najbardziej na plus :u Również jestem za, że nie ma co drzeć lakieru na DD :-B Ale tak równo dressing'u to chyba nikt nie nakłada... Jak to robisz ? Cyrklem sobie na oponie znaczysz linie i nakładasz ? Czy taśmą kleisz równo po odmierzeniu suwmiarką ? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Te lampy to są brudne po prostu od wewnątrz.Oj nie wiem Jacku, właściciel już to robił i nie pomogło. Czym i jak polecasz czyścić? Ale tak równo dressing'u to chyba nikt nie nakładaFaktycznie równo :shock: W trakcie jazdy smalcuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Oj nie wiem Jacku, właściciel już to robił i nie pomogło. Czym i jak polecasz czyścić? Rozbieram na części pierwsze całą lampę. Mam specjalną gąbeczkę myjącą szkło tam gdzie najmniejszy paluszek nie dojdzie. Myje szkło w wannie - zazwyczaj płynem typu ludwik :mrgreen: w dużym rozcieńczeniu. Zrobiłem już takich lamp... 10-15 kompletów. Nie spotkałem, aby zmatowiało od wewnątrz. :p ale nie wiem, nie widziałem - zawsze wszak kiedyś musi być ten pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1380 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Końcowe fotki miazga :)Auto piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi