golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, od 9 lat przebywam w Irlandii, odkąd dowiedziałem się o detailingu , czyli ponad półtora roku temu mój pogląd na wygląd samochodu zmienił się diametralnie :D . Zarażony detailingiem postanowiłem spróbować swoich sił na niższym szczeblu ewolucji w tej dziedzinie , potocznie zwanej na wyspach valetingiem . Valeting to w zależności od predyspozycji wykonującego usługę , "mycie" , "woskowanie" , pranie tapicerki , wyczyszczenie wnętrza , dla wymagających klientów poszukujących odrobiny więcej blasku dla swojego auta jest "renowacja" lakieru woskiem koloryzującym , z reguły to "woski" Car Plan T-Cut , więc irlandczycy ową "regeneracje" nazywają ti - kuting :lol:. Detailing jest tu bardzo słabo rozwinięty , i jest to chyba związane z mentalnością tego narodu, gdyż niewiele osób przykłada wagę do tego jak prezentuje się jego pojazd , zresztą mam wrażenie , że oni mają zupełnie inny pogląd na estetykę swojego prywatnego otoczenia , i żeby nikogo nie obrażać nie będę nazywał tego po imieniu . Mimo iż tak samo jak Anglicy nazywani są wyspiarzami , nie ma nawet co ich porównywać z Anglikami w tych kwestiach , gdyż samochody z Anglii wyglądają zupełnie inaczej. Dodam jeszcze , że mieszkam w małej miejscowości , więc auta , które zaprezentuje głównie pochodzą stąd. Zacznę od kilku samochodów , które ze względu na swój wiek mogą być już trochę mniej szanowane : Opel astra 00. Toyota avensis 00 Toyota Carina 88 Golf IV 00 - biały wóz do lansu świeżo pomalowany chyba wałkiem , włściciel lat 18 czy 19 Czarny Golf do lansu właściciel lat 18 W sumie auta nie nowe , więc czy jest o nie sens dbać ? Jak również o auta , które służą do pracy czyli Jeepy i Vany ? Land Rover Isuzu 2002 Toyota Land Cruiser Mitsubishi Pajero 03 Citroen Berlingo VW T4 Oczywiście nie ma się co dziwić bo kto by czyścił pojazd roboczy . A teraz trochę bardziej zadbane furki =)) , bo i rocznikiem młodsze i do innych celów przeznaczone : Opel corsa 08. Ford Fiesta 09 Bmw 320 05 . Mondeo 08 Mondeo 11 BMW 320 06 Ford Focus 08 Audi A4 04 Rodzinny Hyundai Santa Fe 05 I w końcu moje ulubione passaty B6 1 2 3 A właściciel tego auta , to najbardziej mnie zaskoczył ze wszystkich klientów jakich miałem, przez telefon stwierdził , że samochód wymaga tylko szybkiego odświeżenia , fotele są czyściutkie bo ma na nich pokrowce , i w ogóle bardzo dba o auto , więc uzgodniliśmy ,że będzie to tzw. Mini Valeting :D Oto on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 :shock: o żeszku... ale chlew, temu ostatniemu to trzeba było tylko jakiś zapach na lusterku przyczepić :lol: skoro taki czyścioch ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybercik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 W niektórych przypadkach przy robocie mógłbym sobie rzygnąć :o Passek rzeczywiście na szybko... psik psik PB NL'em, Sonax na partyzanta i hejo, laleczka :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 W niektórych przypadkach przy robocie mógłbym sobie rzygnąć Kilka razy odruchy wymiotne miałem :lol: , jak trafiły mi się auta jak te Bmw , to aż ręce zacierałem z radości , że w końcu coś czystego przyjechało :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 masakra..... :shock: :shock: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Widziałem kolegi kilka projektów, także liczyłem na takie cukierki :lol: Również kilka razy miałem odruch wymiotny jak mi auto podstawili do prania, ale wszystko da się ogarnąć :u :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzieje się :u Nie wiem czemu,ale nie lubię prać tych sportowych foteli w b6 :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Przyjemnie :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No co :?: normalnie zamiast taczek mają auta :lol: wszystko da się ogarnąćNie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady,a wizjer w odkurzaczu musiałem przykryć MF :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Nie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady,a wizjer w odkurzaczu musiałem przykryć MFNo weź...są jakieś granice =:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No weź...są jakieś graniceTeż tak myślałem ale chłop się uparł "a moze się da" Sorry za takie wiadomości też jak sobie przypomniałem to stwierdzam,że najgorszy syf się sprzątało ale krew i pozostałości no wiecie nie będe juz pisał może to nie jestem wytrzymały. Ten fotel musiałem po 5 min przestać prać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No weź...są jakieś granice Szczerze mówiąc , do tej pory też mi się wydawało , że wszystko można , ale takiego zadania bym się nie podjął . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Szczerze mówiąc , do tej pory też mi się wydawało , że wszystko można , ale takiego zadania bym się nie podjął .Ręce by chciały a głowa nie pozwala no niestety taki rzeczy się zdarzają a ludzie jadą z takim problemem na myjnie do czyszczenia Tylko to i tak jest NIE WYKONALNE :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady :shock: x_x to hardcore, w sumie trochę mnie poniosło z tym "wszystko" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Również kilka razy miałem odruch wymiotny jak mi auto podstawili do prania Z ciekawości zapytam , jak procentowo byś ocenił , ilość podobnych parchów , które zdarzyło Ci się odszczurzać, bo u mnie wygląda to jakoś tak : Konkretny trol jak na fotkach jakieś 35 % Stan średni jak na te warunki 55 % Czyste tylko do delikatnego prania 10 % Bez prania 5% Znalazłem jeszcze kilka cukierków :) , nie chce mi się ich rozpisywać , ale są to Citroen C Crosser 2009, Mercedes E 1998 , Toyota avensis 1993, Nissan Primastar 2004, Subaru impreza 2000 , i kilka fotek z poprzednich aut . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kxrwa co oni mają z tymi fotelami , mszczą się za coś na nich talkie polane :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 brałbym toyotę- zielony morski :D "mszczą się za coś na nich talkie polane " pewnie w pl szyte to srają na nie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 srają na niePoszedł kleks :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie ma co się stresować. Przyjadą do PL i handlarzyna upierze i sprzeda jako stan idealny, od "dziadka" szanowany i zadbany =)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie mam słów, burdel i chlew, nic więcej.. Dużo masz klientów? Jakie są reakcje po odbiorze zrobionego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dużo masz klientów? Aż tak dużo to nie , na chwile obecną głównie klienci , których zdobyłem wcześniej wracają od czasu do czasu , więc można powiedzieć , że teraz tylko dorabiam , działalność już zamknąłem jakiś czas temu , za sprawą konkurencji , która się otworzyła w i tak małej miejscowości , w której mieszkam. Nie byłem w stanie konkurować z ich cenami a wbrew pozorom i tu Cena Czyni Cuda. W sumie to mnie to trochę nie dziwi , że większość woli taniej , bo w sumie efekt i tak zbyt długo się nie utrzyma :D Jakie są reakcje po odbiorze zrobionego auta? Niektórzy pochwalili słownie , inni rzucili się dodatkową monetą , jeszcze inni odebrali , zapłacili i pojechali :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybercik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nikt nie pobrudził foteli z wrażenia? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nikt nie pobrudził foteli z wrażenia? :lol: =)) =)) =)) =)) =)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No dziady zdrowe, ale efekty później aż cieszą oko. :) Widać cena nie tylko u nas wyznacznikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No dziady zdrowe, ale efekty później aż cieszą oko. Widać cena nie tylko u nas wyznacznikiem... Oczywiście tych , które pokazałem na zdjęciach nie doprowadzałem do bóg wie jakiego stanu , większość aut użytkowników forum wygląda dużo lepiej przed niż w tych przypadkach po :D , Z reguły były to zlecenia na 1 dzień , przy kilku sztukach było to ekstremalne dwa dni. A najgorsze było w tym wszystkim to , że jak spotkałem niektóre z nich po 2 - 3 tygodniach już nie było widać ,że w ogóle cokolwiek było w nich robione . Ot trochę taki stan umysłu właścicieli :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi