golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, od 9 lat przebywam w Irlandii, odkąd dowiedziałem się o detailingu , czyli ponad półtora roku temu mój pogląd na wygląd samochodu zmienił się diametralnie :D . Zarażony detailingiem postanowiłem spróbować swoich sił na niższym szczeblu ewolucji w tej dziedzinie , potocznie zwanej na wyspach valetingiem . Valeting to w zależności od predyspozycji wykonującego usługę , "mycie" , "woskowanie" , pranie tapicerki , wyczyszczenie wnętrza , dla wymagających klientów poszukujących odrobiny więcej blasku dla swojego auta jest "renowacja" lakieru woskiem koloryzującym , z reguły to "woski" Car Plan T-Cut , więc irlandczycy ową "regeneracje" nazywają ti - kuting :lol:. Detailing jest tu bardzo słabo rozwinięty , i jest to chyba związane z mentalnością tego narodu, gdyż niewiele osób przykłada wagę do tego jak prezentuje się jego pojazd , zresztą mam wrażenie , że oni mają zupełnie inny pogląd na estetykę swojego prywatnego otoczenia , i żeby nikogo nie obrażać nie będę nazywał tego po imieniu . Mimo iż tak samo jak Anglicy nazywani są wyspiarzami , nie ma nawet co ich porównywać z Anglikami w tych kwestiach , gdyż samochody z Anglii wyglądają zupełnie inaczej. Dodam jeszcze , że mieszkam w małej miejscowości , więc auta , które zaprezentuje głównie pochodzą stąd. Zacznę od kilku samochodów , które ze względu na swój wiek mogą być już trochę mniej szanowane : Opel astra 00. Toyota avensis 00 Toyota Carina 88 Golf IV 00 - biały wóz do lansu świeżo pomalowany chyba wałkiem , włściciel lat 18 czy 19 Czarny Golf do lansu właściciel lat 18 W sumie auta nie nowe , więc czy jest o nie sens dbać ? Jak również o auta , które służą do pracy czyli Jeepy i Vany ? Land Rover Isuzu 2002 Toyota Land Cruiser Mitsubishi Pajero 03 Citroen Berlingo VW T4 Oczywiście nie ma się co dziwić bo kto by czyścił pojazd roboczy . A teraz trochę bardziej zadbane furki =)) , bo i rocznikiem młodsze i do innych celów przeznaczone : Opel corsa 08. Ford Fiesta 09 Bmw 320 05 . Mondeo 08 Mondeo 11 BMW 320 06 Ford Focus 08 Audi A4 04 Rodzinny Hyundai Santa Fe 05 I w końcu moje ulubione passaty B6 1 2 3 A właściciel tego auta , to najbardziej mnie zaskoczył ze wszystkich klientów jakich miałem, przez telefon stwierdził , że samochód wymaga tylko szybkiego odświeżenia , fotele są czyściutkie bo ma na nich pokrowce , i w ogóle bardzo dba o auto , więc uzgodniliśmy ,że będzie to tzw. Mini Valeting :D Oto on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 :shock: o żeszku... ale chlew, temu ostatniemu to trzeba było tylko jakiś zapach na lusterku przyczepić :lol: skoro taki czyścioch ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybercik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 W niektórych przypadkach przy robocie mógłbym sobie rzygnąć :o Passek rzeczywiście na szybko... psik psik PB NL'em, Sonax na partyzanta i hejo, laleczka :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zybercik napisał(a): W niektórych przypadkach przy robocie mógłbym sobie rzygnąć Kilka razy odruchy wymiotne miałem :lol: , jak trafiły mi się auta jak te Bmw , to aż ręce zacierałem z radości , że w końcu coś czystego przyjechało :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 masakra..... :shock: :shock: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Widziałem kolegi kilka projektów, także liczyłem na takie cukierki :lol: Również kilka razy miałem odruch wymiotny jak mi auto podstawili do prania, ale wszystko da się ogarnąć :u :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzieje się :u Nie wiem czemu,ale nie lubię prać tych sportowych foteli w b6 :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Przyjemnie :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No co :?: normalnie zamiast taczek mają auta :lol: sprinter napisał(a): wszystko da się ogarnąćNie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady,a wizjer w odkurzaczu musiałem przykryć MF :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 junior74 napisał(a): Nie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady,a wizjer w odkurzaczu musiałem przykryć MFNo weź...są jakieś granice =:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 minetoo napisał(a): No weź...są jakieś graniceTeż tak myślałem ale chłop się uparł "a moze się da" Sorry za takie wiadomości też jak sobie przypomniałem to stwierdzam,że najgorszy syf się sprzątało ale krew i pozostałości no wiecie nie będe juz pisał może to nie jestem wytrzymały. Ten fotel musiałem po 5 min przestać prać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 minetoo napisał(a): No weź...są jakieś granice Szczerze mówiąc , do tej pory też mi się wydawało , że wszystko można , ale takiego zadania bym się nie podjął . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 golden0282 napisał(a): Szczerze mówiąc , do tej pory też mi się wydawało , że wszystko można , ale takiego zadania bym się nie podjął .Ręce by chciały a głowa nie pozwala no niestety taki rzeczy się zdarzają a ludzie jadą z takim problemem na myjnie do czyszczenia Tylko to i tak jest NIE WYKONALNE :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 junior74 napisał(a): Nie np. zakrwawionego fotela Golfa 5 GTI po zakutym pasażerze nie dałem rady :shock: x_x to hardcore, w sumie trochę mnie poniosło z tym "wszystko" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 sprinter napisał(a): Również kilka razy miałem odruch wymiotny jak mi auto podstawili do prania Z ciekawości zapytam , jak procentowo byś ocenił , ilość podobnych parchów , które zdarzyło Ci się odszczurzać, bo u mnie wygląda to jakoś tak : Konkretny trol jak na fotkach jakieś 35 % Stan średni jak na te warunki 55 % Czyste tylko do delikatnego prania 10 % Bez prania 5% Znalazłem jeszcze kilka cukierków :) , nie chce mi się ich rozpisywać , ale są to Citroen C Crosser 2009, Mercedes E 1998 , Toyota avensis 1993, Nissan Primastar 2004, Subaru impreza 2000 , i kilka fotek z poprzednich aut . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kxrwa co oni mają z tymi fotelami , mszczą się za coś na nich talkie polane :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 brałbym toyotę- zielony morski :D "mszczą się za coś na nich talkie polane " pewnie w pl szyte to srają na nie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 damianese napisał(a): srają na niePoszedł kleks :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie ma co się stresować. Przyjadą do PL i handlarzyna upierze i sprzeda jako stan idealny, od "dziadka" szanowany i zadbany =)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie mam słów, burdel i chlew, nic więcej.. Dużo masz klientów? Jakie są reakcje po odbiorze zrobionego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 JJ. napisał(a): Dużo masz klientów? Aż tak dużo to nie , na chwile obecną głównie klienci , których zdobyłem wcześniej wracają od czasu do czasu , więc można powiedzieć , że teraz tylko dorabiam , działalność już zamknąłem jakiś czas temu , za sprawą konkurencji , która się otworzyła w i tak małej miejscowości , w której mieszkam. Nie byłem w stanie konkurować z ich cenami a wbrew pozorom i tu Cena Czyni Cuda. W sumie to mnie to trochę nie dziwi , że większość woli taniej , bo w sumie efekt i tak zbyt długo się nie utrzyma :D JJ. napisał(a): Jakie są reakcje po odbiorze zrobionego auta? Niektórzy pochwalili słownie , inni rzucili się dodatkową monetą , jeszcze inni odebrali , zapłacili i pojechali :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybercik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nikt nie pobrudził foteli z wrażenia? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zybercik napisał(a): Nikt nie pobrudził foteli z wrażenia? :lol: =)) =)) =)) =)) =)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No dziady zdrowe, ale efekty później aż cieszą oko. :) Widać cena nie tylko u nas wyznacznikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 fireman_marcin napisał(a): No dziady zdrowe, ale efekty później aż cieszą oko. Widać cena nie tylko u nas wyznacznikiem... Oczywiście tych , które pokazałem na zdjęciach nie doprowadzałem do bóg wie jakiego stanu , większość aut użytkowników forum wygląda dużo lepiej przed niż w tych przypadkach po :D , Z reguły były to zlecenia na 1 dzień , przy kilku sztukach było to ekstremalne dwa dni. A najgorsze było w tym wszystkim to , że jak spotkałem niektóre z nich po 2 - 3 tygodniach już nie było widać ,że w ogóle cokolwiek było w nich robione . Ot trochę taki stan umysłu właścicieli :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi