Skocz do zawartości

Pytania newbie'sów ;)

LoOkas

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ma kilka typowych rys zrobionych kluczem. Ma taki zestaw : https://lh3.googleusercontent.com/-KxePjdoXLaw/TlOSO0YURJI/AAAAAAAAAvI/i8ef35YW3ak/P1030658.JPG

Prosił mnie żeby mu te rysy jakoś poprawić tym. Bawił się już ktoś takim zestawem? Przeczytałem poradnik MX-Nowickich ale mam po nim pewien niedosyt. Czy po nałożeniu lakieru bazowego mogę nadmiar ruszyć papierkiem (np. 2000) i przepolerować. Może to już da niezły efekt? Po wyschnięciu ta baza jest dosyć twarda (testowałem na panelu).

Łukasz, nie nie jest potrzebny. Cala idea AIO (All-In-One) polega na tym, ze w czasie aplikacji jednego produktu jednoczesnie czyscisz, odzywiasz i zabezpieczasz lakier. To jest piękne w AIO. Niestety, minusem jest to, ze z reguły zadna z tych 3 elementow nie jest zrobiona tak dobrze, jak dedykowanymi srodkami. Niemniej, dla bieżacego utrzymania daily drivera przy ograniczonym budżecie i zasobach czasowych AIO jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem - w miare możliwości (np. raz na tydzień) myjesz auto i raz na miesiac-półtora aplikujesz AIO. Przy regularnym używaniu AIO jego właściwości czyszczące i zabezpieczające wystarczą. Warto jeszcze wspomnieć, że różne AIO mają różnie rozłożony balans pomiedzy właściwościami czyszczącymi/wypełniającymi/odżywiającymi/zabezpieczającymi. Na chwilę obecną w moim arsenale ulubionym AIO jest ColorX Meguiarsa. Dobrą robotę robi też Cherry Glaze (nie mam niestety) - poszukaj na forum, bo jest sporo opisów i zdjęć.

Pytanie:

Ile czasu mniej-więcej muszę przeznaczyć na pranie tapicerki (podłoga, fotele, kanapa, bagażnik, być może podsufitka), oczywiście wraz z presprayem wcześniej.

Stan tapicerki - fotele i kanapa wizualnie czyste, bagażnik również, podłoga trochę ubrudzona po 14 latach użytkowania, podsufitka - też nie ma tragedii. Jedynie ta podłoga.

Pytam, ponieważ będę wypożyczał na spółę odkurzacz piorący, i mniej więcej chcę wiedzieć, ile czasu potrzeba na jedno auto. Drugie ma parę lat i jest wręcz higienicznie czyste w środku, więc przypuszczam że tam tylko raz się przejedzie całość i będzie odświeżone.

Zdaję sobie sprawę że to ciężko określić, zwłaszcza, że będę to robił pierwszy raz, no ale jakiś zakres, czy na te dwa auta to będę potrzebował 4h, 6h, 8h czy może 12h ;)

Z tego co pamiętam z oferty to wypożyczanie jest na cykle 6h, więc warto wiedzieć, czy w 6h się wyrobię, czy muszę już na 12h. Tym bardziej że cena wtedy x2.

W trakcie czekania jak prespray w jednym aucie będzie sechł, to mogę to nowsze chyba spokojnie lecieć ekstrakcją samą, żeby nie marnować czasu, tak w ramach 'taktyki'.