minetoo Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Bardzo podbiją Twoje ego. Można pić piwo z Biedronki a można delektować się Whisky Single Mate...już wiesz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Witam:) Mam zamiar zakupic zymol atlantiq/destiny i stad moje pytanie czy sie go oplaca majac w arsenale glasura+concoursa. Bedzie sie czyms roznily czy wg was nie ma potrzeby zeby sie w nie zaglebiac? Wasze opinie bardzo mile widziane :) Juz Ci odpowiadam Posiadaliśmy lub jeszcze mamy wszystkie przez ciebie wymienione,różnica jesr spora w zapachu i portfelu :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Dobrze, rozumiem a jak sie sprawa ma z sv shieldem? Pracowales z nim? jak z trwaloscia, aplikacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekkaz Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Carire1 zostań przy glasurze. Tak mi doradzono .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skladak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Czym usunąć nieudolnie nałożoną zaprawkę na podkład, w celu zrobienia nowej?? (akryl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booohal Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Pacjent Volvo V40, granatowy akryl. Zrobiłem jeden króciutki przejazd FG500 ścieram resztki pasty i pacze :shock: Zero jakichkolwiek rysek! Ło kurde. Ale będzie lalka sobie myślę. Włączam latarkę LED i o boziu! Jesień średniowiecza!. Holo że takich to jeszcze na oczy nie widziałem. No ale nic. Biorę PF2500, ze dwa przejazdy, później FF3000 ze dwa przejazdy, patrzę a tam dupa. Holos na holosie. Dłuższy przejazd PF2500 i FF3000. IPA i znowu lipa. Finishowałem pół błotnika chyba ze dwie godziny i holo zostały. Akryl tak ma? Czy akurat taki dziwny lakier mi się trafił? Pady cutting, polishing, finishing Urban a małe Flexi. Następny element przeleciałem już tylko PF2500 i prawie wszystkie rysy zeszły (i tak projekt bez spuszczania) i dłuższy przejazd FF3000 i prawie holo zniknęły. Jakieś patenty na skuteczny finish akrylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Volvo w Akrylu? Raczej w "bazie"... Finish długo i metodą zenitu. Cierpliwość Twoim sprzymierzeńcem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booohal Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Wujo to akryl w czystej postaci :) Myślałem że może da się szybciej bo trochę niecierpliwy jestem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Akryl??? Który to rok? Na pewno? Barwi pada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booohal Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Wujo od ładnych kilku lat przygotowuję autka do lakierowania okazyjnie więc coś tam się znam i akryl jak trza! Rok 2000. Oryginalny lakier (przynajmniej na razie tak wynika z moich obserwacji) Barwi to mało powiedziane :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Osz Ty...hehe no to panie mój drogi ratuj się myciem pada po kawałku a hologramów unikniesz... Pad zaklejony nie działa... Ale odnoszę dziwne wrażenie że to wiesz :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Sorry,ze się wcinam ale moze był malowany ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booohal Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 No właśnie tak myślałem że pewnie bardziej akrylem poleruję niż tą Menzerną. Bedziem czyścić i polerczyć :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Jestem na tym forum nowy, koledzy pewnie mnie zmieszają z błotem Eeeee tam głupoty gadasz :p Jest pytanie, jest rada i to uzasadniona więc nikt nie będzie Ci marudzić. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Witam Tak właśnie się zastanawiam nad swoją pierwszą maszyną i jako że nigdy nie miałem z nią styczności chce się dopytac jaka by była najlepsza jak dla mnie? Czytałem dużo o Lare EPL 11+ i nada się dla mnie jako laika? Bo wiem że przy złym użytkowaniu można zaszkodzic... Dziekuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Na początek kup jakąś DA, Kestrel DAS-6 na przykład (LARE także chyba ma polerkę orbitalną). Osiągniesz takie same rezultaty, nie zniszczysz lakieru. Minusem DA jest dłuższy czas pracy na panelu. Choć to zależy od kilku czynników. Rotacyjna ze stabilizacją obrotów może Cię zniechęcić, jeśli nie nabrałeś doświadczenia w polerowaniu (wyrywa się z rąk, sama jeździ po karoserii itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 tez wlasnie mysle nad Da od Lara ale nie wiem jakich padow uzywac, jakich past sciernych na poczatek, wykonczeniowych... Co na reflektory i z jakiej firmy... da mozna nanosic cleanery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escimo Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Carire1: na początek kup zestaw 3M duże i małe pady + menzerne 500, 2500 i 3000/4000. Taki zestaw Ci na długo posłuży. DA można nakładać cleanery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Carier napisz jakie masz samochód z jakim lakierem, z którego roku i pasty się dobierze. Co do padów to raczej kwestia zasobności portfela. Ja na początek proponuję Fexipads, są tańsze i w zupełności wystarczą. Może któryś z kolegów prowadzących sklep zaproponuje Ci zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Ja mam leona z 2003 roku topsport czarny matalik, tata rav4 z 2007r. Pady duze i male musze piec tak? 3 rodzaje? Zastanawiam sie nad 3m lub monello dobra firma? A pasty wlasnie nie wiem... po kazdym przejezdzie jade ipa i np wykonczeniowka, ipa i cleaner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escimo Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Ja mam i zestaw 3M i zestaw Monello. 3M jest praktycznie niezniszczalne, co do Monello zobaczymy, zrobiłem dopiero pół auta, bardzo przypominają Lake Country. Po każdym przejeździe czyścisz IPA, żeby zobaczyć ile jeszcze trzeba utrzeć ;) Cleanery to dopiero jak skończysz całe auto polerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 a jakim zestawie mowisz? Bo kurcze nie wiem... Ale jade caly element pasta np.maske i potem ipa idzie? Tak samo drzwi itp? tak? pasta wykonczeniowa daje najlepszy efekt:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Ale jade caly element pasta np.maske i potem ipa idzie? Tak samo drzwi itp? tak? pasta wykonczeniowa daje najlepszy efekt:)? Ja IPE używam po wykonanym kawałku żeby znów później taśmy nie musze odklejać i przyklejać. Zalezy jak komu wygodnie. Tylko IPA nie na ciepły lakier :!: Pasta wykonczeniowa jak sama nazwa mowi wykańcza lakier i daje najlepszy efekt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escimo Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Pisałem że mam oba zestawy. Jeden z 3M i jeden z Monello. W zestawie mam futro (tylko Monello), pad cutting, polishing i finishing. Elementy poszczegolne dzielisz na panele, na przykład 40/40 cm. "Niby" najlepszy efekt z Menzerny daje 4000, ogromnej róznicy między 3000 a 4000 nie zauważyłem. Generalnie, podsumowując: zajrzyj tutaj: http://www.detailer.pl/blog/2011/01/polerowanie-maszynowe-lakieru-z-uzyciem-polerki-obrotowej-autor-davekg-poradnik-detailing-world/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukolarz Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Panowie (i Panie ;)), miał ktoś do czynienia z czarnym metallic-iem Toyoty? :D Ostatnio takim autem się zajmowałem i to był dramat: "sticky paint" + szybkie zasychanie past + spore nagrzewanie się powierzchni nawet podczas wykończeniowych past na małych obrotach... Dobrze, że mój Flex ma małe obroty, bo nawet na drugim biegu czasem już było nieciekawie... Kombinowałem z różnymi pastami, padami i można zrobić "lalę", ale albo łatwo za dużo ściąć, albo trzeba stosować lekkie kombinacje ;). A najlepsze jest to, że mimo tego, że to miękki lakier, to przy chłodnym panelu naprawdę ciężko go zarysować usuwając resztki pasty ;). Zdecydowanie był to ciekawy przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi