Skocz do zawartości

Pytania newbie'sów ;)

LoOkas

Rekomendowane odpowiedzi

Pany ale Opel chyba nie ma ogólnej bazy jak VAG i żeby sprawdzić przebieg itp. to trzeba do ASO w którym było serwisowane. Takie informacje uzyskałem w Oplu w Koninie bodajże rok temu, gdy chcieliśmy z kolegą sprawdzić przebieg vectry z 07r.

ASO, ASO i jeszcze raz ASO. Podłączą za tą cenę do komputera, sprawdzą pod spodem, zmierzą grubość lakieru itp. Ja zaoszczędziłem na Passacie 2200 zł minus przegląd przed sprzedażowy 300 zł. Wyciek oleju pomiędzy silnikiem, a skrzynią biegu. Co do oglądania auta z zewnątrz. Wiele sprowadzanych samochodów jest uszkodzonych, a większość z nas ogląda go z zewnątrz i widzi malowane drzwi, maskę itp. Skupmy się na grubości lakieru na bocznych słupkach, progach, belkach, czy podłużnicach. Kiepsko pomalowane drzwi, czy maska nie świadczą o tym, że samochód był bity, możliwe, że źle naprawiony jest jeden lub klika elementów po zwykłej kolizji (np. przerysowany cały bok), których teraz przy tej ilości samochodów na drogach raczej ciężko uniknąć. Mając opinię z ASO można dyskutować o cenie z solidnymi podstawami.

Podłączą za tą cenę do komputera

Błędy już dawno mogły być wykasowane bez śladów, dla naszych magików zaden problem.

zmierzą grubość lakieru

To akurat mozemy zrobic sami, a nawet jest to dodatkowa motywacja do kupienia miernika, który nam sie potem może przydac :D

Skupmy się na grubości lakieru na bocznych słupkach, progach, belkach, czy podłużnicach.

Jasna sprawa, od tego powinno się przeciez zaczynać, chociaz i te elementy mogą byc proste za sprawą wspawania ćwiartki. Ja jakoś nie przepadam za wizytami w ASO, tam siedza ludzie, ktorzy z zegarkiem w reku licza czas do konca pracy, są olewająco nastawieni do klienta. Mechanicy dostaja tam grosze więc nawet się im nie dziwie ze wola odprawic auto jak najszybciej i juz go wiecej nie widzieć.

damianese: 150KM silnik, to klapy wirowe na pewno do wymiany będą. Do tego często syfi się EGR. Przycisk SPORT w manualu chyba sugeruje regulowane zawieszenie (nowe coś koło 4k PLN). Na takie koszta się trzeba na start nastawić. No i diesel, nie wiadomo jak z dwumasą i sprzęgłem :D I nie wiadomo czy ma DPF. Ale autko fajne. Też miałem w takiej wersji Astrę kupić, ale zdecydowałem się na Vectrę ;)

A czekaj bo ci pomys podsune na zarobek...teraz to jest modne: Dobre auto za male pieniadze, sprzedaje firma co bankrutuje i potrzebuje na "juz" gotowki. Dzwonisz do takich a oni mowia ze owszem auto jest, malo uzywane bo niestety nie mieli pieniedzy na wyplaty a co dopiero na paliwo, chetnie auto pod dom przywioza ( a czym dalej jest do kupca tym lepjej) Przywioza, tylko wyslijcie jakies 100€ na paliwo i autostrade =)) =))

I wiesz co...podobno kupe kasy na tym robia. A ja sie pytam...gdzie oni takich kretynow znajduja??