JJ. Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy możliwe byłoby wykonanie w domowym zaciszu stabilizacji obrotów dla budżetowej rotacji? Jestem kompletnie zielony w kwestii elektroniki/elektryki, więc piszę z zapytaniem do Was koledzy (i koleżanko ;) ). Za wszelkie rozsądne myśli dziękuje z góry :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Chodzi Ci o coś takiego??? http://mirley.firlej.org/regulator_obrotow_silnika_230v Jest to w zasadzie regulator ale i podobno pełni również funkcję stabilizatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Tak! Dziękuje Ci dobry człowieku za odzew. Takie coś by mnie interesowało. Dobrze. Wiem jak to się nazywa i wygląda. Teraz poszukam speca który mi to stworzy i zamontuje.. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Masz tam do pobrania schemat płytki. Pójdziesz do pierwszego lepszego elektronika który Ci ją wytrawi, sprzeda elementy i polutujesz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Ok, dzięki bardzo za rady. Jak zdziałam coś w temacie, z pewnością podzielę się z Wami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Układ ten jest sterownikiem prędkości obrotowej do jednofazowych silników elektrycznych. Posiada prosty stabilizator obrotów silnika, który wykrywa zmiany napięcia sieci i odpowiednio do nich zwiększa lub zmniejsza kąt otwarcia triaka, regulując moc dostarczaną do obciążenia.Raczej odpada :( Układ "stabilizuje" napięcie z sieci a nie pobór prądu przez silnik, zmieniający się pod obciążeniem. Tak mi się wydaje - na szybko. Muszę przeanalizować układzik, ale raczej jet to regulator obrotów który w PowerUp już jest :( Tu jest +/- to samo, cena 29 zł http://sklep.avt.pl/p/pl/40016/regulato ... ntazu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgadza się Mirek ten układ stabilizuje napięcie z sieci ale właśnie zastanawiałem się czy da jakoś to ogarnąć żeby przerobić to pod maszynę. Jestem elektrykiem a nie elektronikiem więc tak pobieżnie coś kojarzę ale...może wspólnymi siłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgadza się Mirek ten układ stabilizuje napięcie z sieci ale właśnie zastanawiałem się czy da jakoś to ogarnąć żeby przerobić to pod maszynę. główkuję, główkuje....... nad tematem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Czyli by to był tzw. "falownik"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 I jak, ruszyło coś ? Bo nie wiem czy mam kupować maszyne :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Zima się zaczyna, spokojnie.. :D ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 szyna się rozgrzeje to kłopotu ni ma czy to jesień czy to zima;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Chwilowy zastój, ale nie zasypiam gruszek...... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Jakieś postępy ? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 No niestety, gość który miał się dowiedzieć co nieco w temacie niewiele pomógł, nie zna nawet nikogo kto mógł by się temu przyjrzeć. Więc w dalszym ciągu szukam elektronika który podjąłby się tego tematu. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi