Polit Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam, chciałbym poznać Wasze sposoby na ogrzewanie wody. Oczywiście mam na myśli wodę do myjki, niekoniecznie do wiadra ;) Zastanawiam się nad montażem bojlera elektrycznego o niewielkiej pojemności np 30 litrów. Wydaje mi się, że taki bojler nagrzeje się dużo szybciej niż wielkie 120 litrowe bydle. 30 litrów wody o temperaturze 65 stopni + drugie tyle zimnej wody powinno dać 60 litrów letniej wody idealnej do mycia. Dobrze kombinuję? Pozostaje kwestia czy 60 litrów wystarczy do dokładnego umycia auta :?: Może macie lepsze pomysły? Póki co, ze względów finansowych, nie biorę pod uwagę myjki z grzaniem wody. Dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam, Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Może by i styknęło, myjką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 W sumie to może być niezły patent, można ewentualnie jeszcze spróbować do kranu w domu podpiąć węża i dalej do myjki - problem z głowy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 O takim czymś kiedyś myślałem. I na tym etapie to pozostało :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja mam tak u siebie w firmie bo często potrzebuje przedłużki i tak do kranu wkręciłem nagwintowany element ze sklemu wod kan, na niego nałożylem wąż i zacisnałem opaską metalową a następnie do węża szybkozłączka tak bym mógł w każdej chwili podłaczyć coś dłużeszego. Niestety wzlędy estetyczne to druga bajka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polit Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Przede wszystkim zależy mi wskazówkach dotyczących wielkości bojlera. Wiadomo, im mniejsza pojemność, tym szybciej woda osiągnie maksymalną temperaturę. Ile litrów może pójść na płukanie po aktywnej pianie i płukanie po myciu ręcznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Myślę, że na płukanie, wszystko jedno czy pianie czy myciu taki bojler jak opisałeś wystarczy dla myjki.Nie sądzę, żeby wzięła więcej niż 60l. Raczej... ja wiem, ze 40? A na myjce nie ma podanego przepływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ciężko powiedzieć bo to zalezy od myjki, mają rózne ciśnienie i wydajność. Sądzę jednak że na spłukanie auta powinno wystarczyć, ale z drugiej strony troszeczkę większy bojler pewnie wiele droższy nie będzie. Weź pod uwagę że w miarę upływu ciepłej wody na to miejsce wleje się zimna i woda z bojlera będzie coraz chłodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Przede wszystkim zależy mi wskazówkach dotyczących wielkości bojlera. Wiadomo, im mniejsza pojemność, tym szybciej woda osiągnie maksymalną temperaturę. Ile litrów może pójść na płukanie po aktywnej pianie i płukanie po myciu ręcznym?Seba masz samochod i samochod krowa jak Pajero a np Polo no roznica wieka a chyba rachunek za prad po grzaniu wody w bojlerku nie bedzie optymistyczny wiec sie podlacz do normalnego kranu na Finansowej nie cieplej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rise and Shine Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Polit - my u siebie w studio mamy bojler o pojemności 60l i mocy 2000W. Generalnie ceny różnych pojemności są bardzo zbliżone, nieraz bojler 30l jest tańszy od 50 czy 60l zaledwie o kilkanaście złotych, to moc dyktuje cenę. Z moich rozmów ze sprzedawcą owego sprzętu wynika, że w ostatecznym rozrachunku opłaca się wziąć urządzenie bardziej prądożerne, gdyż "chwilowy" pobór podczas dogrzewania świeżej wody w wyniku zużycia tej już ogrzanej będzie krótszy. Pojemność 60l pozwala na spokojne umycie bardzo ciepłą (nie wrzącą) wodą samochodu w krokach: płukanie wstępne - mycie na dwa wiadra - spłukanie. Podczas procesu glinkowania, woda zdąży się już dogrzać ponownie do tej temperatury, by po glinkowaniu znów umyć gorącą wodą. Tak to wygląda z moich obserwacji, mam nadzieję że te informacje będą przydatne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polit Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 podlacz do normalnego kranu na Finansowej nie cieplej wody? Nie, wszystko jest elektryczne. Pojemność 60l pozwala na spokojne umycie bardzo ciepłą (nie wrzącą) wodą samochodu w krokach: płukanie wstępne - mycie na dwa wiadra - spłukanie. Podczas procesu glinkowania, woda zdąży się już dogrzać ponownie do tej temperatury, by po glinkowaniu znów umyć gorącą wodą. Fantastycznie, takiej podpowiedzi oczekiwałem! Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 podlacz do normalnego kranu na Finansowej nie cieplej wody? Nie, wszystko jest elektryczne. Pojemność 60l pozwala na spokojne umycie bardzo ciepłą (nie wrzącą) wodą samochodu w krokach: płukanie wstępne - mycie na dwa wiadra - spłukanie. Podczas procesu glinkowania, woda zdąży się już dogrzać ponownie do tej temperatury, by po glinkowaniu znów umyć gorącą wodą. Fantastycznie, takiej podpowiedzi oczekiwałem! Wielkie dzięki! Bylem pewien ze tam jest woda komunalna i odplyw, ale sie pomylilem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi