Skocz do zawartości

Jaka Myjka ciśnieniowa

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Stoję przed wyborem nowej myjki ciśnieniowej , kusząca propozycją są myjki ciepło wodne

1. Propozycja to Kranzle c 13/180

Jako tańsza alternatywa zimno wodnej myjki np:

1. Kranzle 899 TS T

2. Kranzle Profi 160 TS T

Jakieś pomysłu sugestie ?

Ja używam Makitę HW101, link do opisu tutaj:

viewtopic.php?f=18&t=507

Na szybko, co by nie powielać.

PLUSY:

+Waga

+Cena

+Aluminiowa pompa

+Wodoszczelny włącznik

+Regulowana dysza

+Głośność

MINUSY:

-2m wąż

-Problem z doborem końcówki jeśli chcemy zamontować pianownicę

-Myjka nie potrafi sama pobrać wody, podczas doprowadzania woda musi mieć ciśnienie.

Podsumowując, w zasadzie jestem zadowolony.

No ale do myjek w pierwszym poście ma się nijak, nie ta liga ;)

Ja używam myjki Lavor w lidlu była i polecali to wziąłem rok temu, modelu to kompletnie nie znam bodajże napisane na pudełku 2400 czy 2600w nie kojarzę teraz dokładnie.

Zalety:

- dobre ciśnienie

- długi wąż przy pistolecie ok. 8-10m

- bęben na wąż

- kółka to przeciągania

- aluminiowa pompa

- zbiorniczek do pobierania chemii

Wady:

- ciężka 23kg :?

Od prawie 4 lat używam Makity HW 130

Dołączona grafika

Używana nie tylko do mycia samochodów, ale też do prac przy domu.

Jak do tej pory zero problemów. Fajna regulowana dysza.

W komplecie jest pianownica - szału nie robi albo ja nie trafiłem jeszcze

na pianę dającą "śmietankę".

Długi wąż na bębnie to wygoda :u

Dane techniczne:

Charakterystyka produktu:

* Pompa trójstopniowa z tłokiem osiowym, sterowana tarczą sterującą

* Rolki transportowe dla łatwiejszego przemieszczania

* Solidny silnik asynchroniczny

* Zintegrowany uchwyt na wyposażenie

* Filtr wodny, zabezpieczający przed uszkodzeniem pompy przez zanieczyszczenia

* Głowica natryskowa umożliwiająca zmienny natrysk od strumienia wiązkowego do wielkopowierzchniowego

* Wyposażona w dyszę Turbo-Rotopower i obrotową szczotkę

* Wąż ciśnieniowy może w czasie pracy pozostawać na bębnie

Dane techniczne:

* Pobór mocy: 2100W

* Ciśnienie max.: 140 bar

* Przepływ wody: 480 l/h

* Max. temperatura na dopływie: 50 st. C

* Ciężar: 17kg

Wyposażenie standardowe:

* Wąż wysokociśnieniowy 7,5 m

* Lanca

* Pistolet

* Dysza (zmienna)

* Dysza turbo

* Nasadka do mycia z dyszą

* Szczotka obrotowa

* 1 l uniwersalnego środka do mycia

* Zestaw szybkozłączny 3/4`

Ja narazie uzywam Karchera K 7,91 MD z którego jestem bardzo zadowolony (mam go już3 rok).

Na plus mogę zaliczyć przede wszsytkim

-wydajność tj. 160 bar przy 570 l/h

-mosiężna pompa

-wąż o dł. 12m

-łatwość transportu

-dostępność akcesoriów

-serwis (narazie nie miałem żadnych problemów)

-dwie lance i sztoka w zestawie

Na minus

-brak podgrzewania wody

-brak zwijaka na wąż

a tu link do strony produktu:

http://www.karcher.pl/pl/Produkty/Dla_domu_i_ogrodu/Urzdzenia_wysokociSnieniowe/Klasa_premium/13988000.htm

W planach zakup myjki profesjonalnej z serii compact

• 1 rok później...

Lavor STM 160 zakupiony i przetestowany. Kupiłem w Mrówce za 6 stówek,tak wiec cena dobra.

Pierwsze wrażenia: jakość wykonania jak na włoskiego chińczyka całkiem niezła tylko kola mogły by się kręcić ,po prostu muszą się rozruszać . Bęben na wąż jest ale nie da się nawinąć na niego węża bo według instrukcji należy węża przeprowadzić przez otwór w bocznej ścianie bębna w jego osi ,ale nie da się tego zrobić. W ogóle coś tak jakoś to wszystko do siebie nie pasi,jakby od innego modelu. Wąż ciśnieniowy 8m -bardzo wygodnie się myje ale jest sztywny i za każdym razem trzeba tańcować żeby go rozprostować. No i rzecz która doprowadziła mnie do szewskiej pasji. Wąż w pistolecie jest mocowany na szybkozłączkę. Ale co z tego skoro teraz za cholerę nie mogę wyjąć końcówki węża z pistoletu!.

Acha -brakuje nawet nakrętki z króćcem szybkozłączki do węża doprowadzającego wodę. To już skandaliczna oszczędność!

O reszcie gratów nie wspominam bo i tak nie będę używał.

I to co najważniejsze-parametry. Daje ostro ,wszelkie minusy jestem w stanie przeboleć. W planie mam zakupić giętkiego węża 10m i pistolet z lanca i nie regulowaną mosiężną końcówką. Taka jak na myjniach. Myślę ze efektywność jeszcze się poprawi. No i P.A.

Jeśli miałbym krótko podsumować. Pachnie marketem. 6 stówek to już absolutna granica. Gdybym zapłacił za nią więcej to bym się wkurzył. Ciekaw jestem jakby wypadło porównanie do K5.55.

Tomasz napisał(a):

Ja myjek mam dość tych eihelów makit i teraz mi padła polska myjka Oleo-Mac, jak nie wąż to lanca,pompa itd. Wszystkie mocno katowane :f , no nic przyszedł czas na zakup Karchera z seri HD ;)

Tez mielismy HD ale p przeniesienu do nowej siedziby wybor padla na Nilfiska i po zakupie Kerchera nie tkne :)

minetoo napisał(a):

Wbrew pozorom to nie jest "załóż i działa"

No toś mnie zaskoczył,bo myślałem ze to właśnie tak działa...

JJ. napisał(a):

A jakieś zdjęcia tych minusów o których mówisz? W ogóle zdjęcia produktu, bo te w ofertach są nijakie.

Zrobię coś w tygodniu bo będę coś mył na pewno ;)

Tomasz napisał(a):

Kanar wycofał z sklepu myjki kranzle podobno problemy z serwisem , ale bardzo rzadko się psują !

Kiedys mialem KEW to byl sprzet co dawal rowno odkupilem jak mial z 6 lat potem ciuralem dziada kolejne 5, szedl na sile i rope tej drugiej pozniej ciagnal jak JELCZ :lol: ale bylem zadowolony :)

SNB SWEDEN napisał(a):
  Tomasz napisał(a):

Kanar wycofał z sklepu myjki kranzle podobno problemy z serwisem , ale bardzo rzadko się psują !

Kiedys mialem KEW to byl sprzet co dawal rowno odkupilem jak mial z 6 lat potem ciuralem dziada kolejne 5, szedl na sile i rope tej drugiej pozniej ciagnal jak JELCZ :lol: ale bylem zadowolony :)

Ale Seba kiedyś to nawet shimano było super, a teraz to jest szajs shimano i nawet wędki nie ma sensu kupować X(

i zapomniałem o OSTECHU kanara ziomki oni to produkują myjki do mycia kombajnów :lol:

http://www.blog.ostech.pl/

Tomasz napisał(a):
  SNB SWEDEN napisał(a):
  Tomasz napisał(a):

Ale Seba kiedyś to nawet shimano było super, a teraz to jest szajs shimano i nawet wędki nie ma sensu kupować X(

]

Ta kiedys to byly kobiety :mrgreen:

• 3 tygodnie później...