Adamek Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Opel Vectra B 3.0 V6 1996" W miniony weekend do mojego garażu zawitała kolejna Vectra. Tym razem samochód w kolorze Meteor Grey z palety barw Audi A5. Samochód jest z roku 1996" lecz został całkowicie odmalowany na przełomie 2009/2010r. od tego czasu więcej zwiedza warsztaty niż jeździ. Stan lakieru pozostawiał wiele do życzenia, odchodzący klar, pęknięcia, ślady po papierze ściernym, głębokie rysy to tylko niektóre z defektów. Jest tego multum. Pomimo tego wszystkiego postanowiłem się zmierzyć z lakierem i zrobić co w mojej mocy aby przywrócić mu choć trochę blasku. Użyte materiały: Mycie. 1. Szampon Monster Shine + Woda 2. Glinka Meguiars Clay Bar 3. Meguiar's Quik Detailer 4. Nielsen Cyclone APC Koła. 1. Meguiar's Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner 2. Meguiar's Hot Shine Tire Gel Korekta Lakieru/Zabezpieczenie. 1. Polerka Das-6 2. Pasta polerska S17+ 3. Pasta polerska S40+ 4. Meguiar's PlastX Clear Plastic 5. Wosk Meguiar's Gold Class Liquid Car Wax 6. Pady Scholl (Pomarańczowy i Niebieski) oraz Monster Shine (Czarny) - 125mm, 80mm Reszta. 1. Szyby: Meguiar's NXT Generation Glass Cleaner Samochód o którym mowa: Każdy element przed polerowaniem został wyglinkowany. W tym przypadku glinka miała co ścierać: Tylny prawy błotnik. Przed: 50/50: Po: Drzwi prawe tył, przed: 50/50: Drzwi prawe przednie, 50/50: Słupek, 50/50: Tylna klapa, przed: 50/50: Tył, przed: Po: Zderzak tylny, przed: 50/50: Po: Lampa prawa tył, przed: Po: Lampa lewa tył, przed: Po: Zderzak przedni, przed: Po: Błotnik przedni lewy, przed: 50/50: Po: Drzwi lewy przód, przed: Po: Drzwi lewy tył, przed: 50/50: Po: Błotnik lewy tył, przed: Po: Po tym etapie zakamarki, profile i wnęki zostały wyczyszczone za pomocą pędzelka i Nielsena Cyclone APC. Następnie całość została umyta szamponem Monster Shine i osuszona za pomocą Meguiar's Water Magnet Microfiber. Po tych etapach zabrałem się na nakładanie wosku. Tym razem postawiłem na Meguiar's Gold Class. Po nałożeniu i wytarciu wosku, na gumowe oraz plastikowe elementy nałożyłem Meguiar's Gold Class Trim Detailer Następnego dnia koła przetarłem Meguiar's Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner a opony zabezpieczyłem Meguiar's Hot Shine Tire Gel. Całość prezentuje się następująco: W oczekiwaniu na właściciela pobawiłem się Fish-Eye'm: Pod maską (gorący temat) nastąpiło sporo zmian aczkolwiek prace nadal trwają: Jeżeli chodzi o wnętrze. Jest delikatny nieład... Ale już nie długo będzie zaskakiwać. Nad samochodem spędziłem 13h Pomimo nie najlepszego stanu lakieru jestem zadowolony. To co było możliwe do usunięcia zostało usunięte. Sporo elementów nadaje się do ponownego lakierowania co nastąpi niebawem, ewentualnie całość zostanie obklejona folią. Czas pokaże. Jeżeli ktoś chciałby się dowiedzieć więcej o w/w samochodzie to zapraszam na relację z zeszłego roku. OPT Tuning - Opel Vectra B 3.0 V6 Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNB SWEDEN Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Piekna relacja i bardzo dobra prac zreszta jak zawsze :u( bedziemy cie wkrotce doganaic ;) ) te prawe przednie drzwi to chyba kiepsko wylakierowane tak mi wyglada na jednym ze zdjec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Będzie widze gruby tuning jak nawet aku poszło do bagażnika (dla wyrównania mas?) Powiedz mi Adam jak sobie z wodą radzisz bo chyba nie masz dostępu do bieżącej. Piekne auto i piękna robota :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Znów fajnie wyszło :u Bogate wnętrze chciałem napisać ale dodałeś, że oczekuje na wyposażenie :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianese Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 nawet aku poszło do bagażnika (dla wyrównania mas?)dla clean looka pod maską czyli całe oprzyrządowanie pewnie zniknie prócz silnika moje prezypuszczenia- szkoda że mam poblokowane zdjęcia w pracy- ale już nie mogę się doczekać jak w domu wskoczę pooglądać :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Dobrze, że kierowca ma gdzie siedzieć w aucie :lol: Adam, po raz kolejny podobają mi się efekty Twojej pracy i to jak ją ukazujesz :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Ale Nam się rozkręciłeś Adamie :u Chwyciłeś te Vectry.. ;) Powiedz, jakie plany na wnętrze i silnik? Wiesz coś? Widzę, że fanboy felg nam się trafił ;) Zdjęcia z rybim okiem w środku bardzo ładne. ps. Jakiej szerokości masz ten garaż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proximo Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Bardzo fajna relacja :) lakier mało zmęczony ale za to autko ciekawe, co on tam ma pod maska :o potworek! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamek Posted June 21, 2011 Author Report Share Posted June 21, 2011 Te prawe przednie drzwi to chyba kiepsko wylakierowane tak mi wyglada na jednym ze zdjecObawiam się, że większość elementów jest kiepsko pomalowana. :| Będzie widze gruby tuning jak nawet aku poszło do bagażnika (dla wyrównania mas?)Powiedz mi Adam jak sobie z wodą radzisz bo chyba nie masz dostępu do bieżącej.Akumulator wyleciał do bagażnika dla cleana pod maską. Aczkolwiek plany na przyszłość są ogromne dla tego samochodu. Wody w garażu niestety nie mam ale "rzut" beretem mam karchery 24h gdzie wieczorami jest pusto oraz zaprzyjaźnioną myjnię ręczną. Powiedz, jakie plany na wnętrze i silnik? Wiesz coś?Wczoraj został zamontowany chromowany rollbar w samochodzie, drugi fotel oraz wykładzina. W przyszłym roku są plany co do wnętrza (skóry) audio (zabudowa bagażnika) oraz napędu (Quattro) - Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jakiej szerokości masz ten garaż?Nie pamiętam. W sumie ma 25m2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNB SWEDEN Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Szkoda ze lakiernicy tak paskudza robote ale pelen respekt za wklada Adamek, powiedz kiedy przesiadasz sia na rotacje? PS.Wkrotce bede mial probki ciekawej pasty podesle Ci bo widze ze bardzo dobrze radzisz sobie z korekta i masz wiele auta a bede Nam potrzebne wszelakie opinie od szerszej grupy ludzi :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shifty Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Relacja mega obszerna.......... dużo fotek, ale wytrwałem do końca ;-) Zdecydowanie uważam ze tego auta nie powinno się oklejać, zdecydowanie ładniej bedzie wyglądał z autentycznym lakierem. Powiem szczerze że 13h to dobry wynik ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Powiem szczerze że 13h to dobry wynik ;)Rozumiem, że to sama praca z maszyną i korygowanie lakieru, Adam? Czy wliczasz w to mycie glinkowanie i końcowe detale typu dressingi na opony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shifty Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Nad samochodem spędziłem 13h Liczę to jako całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Nad samochodem spędziłem 13hLiczę to jako całośćSorry Sławek, Ciebie zacytowałam a pytanie skierowane do Adama ;) ;) Ja mam nadzieję, że to jednak nie jest całość, bo jeśli tak, to będę musiała stwierdzić, że ja przy moich pracach jestem strasznie ślamazarna i zajmuje mi to o wiele, wiele więcej czasu ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRUBEER Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Adam generalnie Detailing wnętrza na najwyższym poziomie jaki widziałem każdy zakamarek będzie wysprzątany :D :D :D a tak na serio miodzik na moje serce wyciągnąłeś co się dało z tego lakieru a relacja i fotosy kozak :twisted: rispekt ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZyBA Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Ładne auto i zacny silnik :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamek Posted June 29, 2011 Author Report Share Posted June 29, 2011 Rozumiem, że to sama praca z maszyną i korygowanie lakieru, Adam? Czy wliczasz w to mycie glinkowanie i końcowe detale typu dressingi na opony? 13h polerowania. O reszcie nie piszę. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Nieskromnie muszę przyznać że ten projekt to w dużej mierze moja zasługa chyba heheh :D Przekonałem właściciela do detailingu na targach w Bydgoszczy w zeszłym roku, bardzo miły gość i jego współpasażerka również ;) Chyba nawet coś kupił ze SW wtedy hmmmmmmmmmmm Bardzo ładna praca, fajny poziom sobie wyznaczyłeś :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts