Gość Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam. Zamierzam zakupić pierwsze profesjonalne kosmetyki do mojego autka. Autko to Omega B FL z 2002r sedan w kolorze srebrnym. Ogólnie stan lakieru oceniam na dobry +. Delikatne ryski przy klamkach, na 2 błotnikach (ale nie do podkładu). Posiadam polerkę mechaniczną Einhell BT-PO 1100E (dostałem ja nówkę w prezencie :) ). Zaznaczam, że będę to robić amatorsko - czyli raz na jakiś czas moje autko + może brata lub kumpla. Sprzęt oczywiście nie jest jakiś super, ale mam nadzieję, że da radę. Otóż chciałbym kosmetyki o ile to możliwe w miarę uniwersalne (na różne ryski, kolory). Wstępnie wybrałem to: 1. Wosk Collinite 476 2. Poorboy's SSR 2.5 tester 3. Poorboy's SSR 1 tester 4. Poorboys QD+ tester 5. Poorboys White Diamond tester Do tego oczywiście IPA + PADY (pomarańczowy i czarny ABW). Suma sumarum budżet na razie niski ok. 200PLN Ogólne pojęcie o polerce mam - ćwiczyłem już na innych autkach, np na mojej starej astrze :) To w zasadzie udało mi się osiągnąć pastą G3 Farecla, mleczkiem Turtle Wax Nano, woskiem syntetycznym Turtle Wax. Zakupy chcę zrobić w sklepie: http://www.showcarshine.pl Jeżeli macie jakieś propozycje - jestem otwarty na wszelkiego rodzaju porady co zamienić na co :) Czekam na opinie, Pozdrawiam Notatka moderatora Gdy wstawiamy linki do stron, kliknijmy 'URL' znajdujące się nad oknem odpowiedzi i między nawiasy wklejmy adres www - dopiero wtedy link będzie się otwierał w nowym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Zakupy chcę zrobić w sklepie: http://www.showcarshine.pl :u też robiłem tam zakupy, miły gość i dobrze sypie gratisami przy wiekszych zakupach, tylko wpisz przy zamówieniu hasło kosmetykaaut . Kup koniecznie jakąs glinke, na głębsze rysy papier wodny, szamon, i rękawica z mikrofibry bądz owczej wełny. Dobrze przygotowana powierzchnia znacznie ułatwia korekte. Aha i bym zapomniał, taśma maskująca też się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Wydaje mi się, że dokonałeś właściwego wyboru na początek. :u Jakaś glinka (qd będzie robił za poślizg) i może jeszcze do grubszej roboty ze smołą (będzie szybciej i łatwiej) śodek i sposób, który zaraz opiszę w innym wątku. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Jak na amatorskie zabawy z autem, uważam, że Einhell to dobra maszyna. Ja jestem bardzo zadowolona. Pady - wzięłabym więcej niż po jednej sztuce. A sklep który podałeś również polecam :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Dziękuję wszystkim za opinie :) Rękawice, szampon, papier wodny o różnej gramaturze, taśmy mam. Dołożę jeszcze glinkę do zamówienia i dodatkowe pady ;) Mam jeszcze dylemat: czy zamiast Poorboy's SSR 2.5 i 1 nie wybrać Meguiars 105 i 205? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Mam jeszcze dylemat: czy zamiast Poorboy's SSR 2.5 i 1 nie wybrać Meguiars 105 i 205?Weź lepiej 105 + 205. SSR mogą być za słabe do tego lakieru. Tar & Glue Remover - też się przyda. APC - również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 To i ja zadam podobne pytanie. Kompletuję pierwszy zestaw do srebrnego metalika (mondeo kombi). Lakier oryginalny fabryczny ale posiada trochę niedoskonałości nabytych przez 6 lat użytkowania. Ma to na razie być bardzo budżetowy zestaw - planuję tak około 100zł. Później będę sukcesywnie dokupywać. A zatem: 1. szampon - na razie zostanę przy tym co mam nie jest najgorszy. 2. glinka - Bilt Hamber Auto Clay Soft 50g 3. Cleaner - Poorboy's World Profesional Polish 120ml 4. Odżywka - Poorboy's World White Diamont 120ml 5. Wosk - Dodo Juice Diamont White Hard Wax 30ml 6. aplikatory - Monster Shine Aplikator gąbkowy oraz Monster Shine White Round - aplikator z mikrofibry 7. oczywiście jakieś mikrofibry i ręcznik do osuszania. Jak Wam się widzi taki zestaw ? na ile przebiegów taki zestaw wystarczy ? Później będę chciał jeszcze dokupić odżywkę i wosk pod ciemno zielony metalik w toyotce yaris. Ale to już powiedzmy kolejne zamówienie, no chyba że można dobrać coś uniwersalnego pod ciemny i jasny lakier ? Czekam na wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Co do 4 to jest to glaze który jak położysz pod wosk to doda głębi ale trwałość wosku pogorszy się. Na srebrny Mondeo kładłem 476 i nawet ładnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio3 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Ja mialem troche inny zestaw ale tez jade na testerach i tez mialem okolo stowy na zestaw na wydanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 antonio3 a możesz zdradzić gdzie sie zaopatrywałeś i co wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio3 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Ja mam tak: glinka ta co Ty, cleaner dodo need for speed, wosk fk pink paste wax, opony nielsen briliance, qd last touch megsa, szampon z marketu jeszcze, fibry i do osuszania chemical guys towel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 a gdyby zastosować coś takiego (w perspektywie zimy) Collinite 476s + CarLack68 NSC KIT - z http://www.mrcleaner.pl/collinite-476s-carlack68-nsc-kit-p1533.html i do tego glinke Bilt-Hamber Clay Bar Regular Czy lepiej trzymać się tego co wcześniej wypisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Z dodo nie miałem nigdy do czynienia ale jeżeli chodzi o 476 na zimę to naprawdę OK wosk bo dosyć wytrwale znosi tą porę roku. Tak szczerze to kiedyś jeden z kolegów napisał o tym wosku że prędzej Ci się znudzi niż go zużyjesz i jest to prawda bo pomału mi się już on nudzi i kombinuje z innymi woskami :) Glinka...mam soft i raczej daje sobie również radę. I tak najpierw przed glinkowaniem myjesz samochód i większe zabrudzenia ogarniasz T&G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Maurycy, popraw proszę linka zgodnie ze sztuką (znaczniki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 JJ poprawiłem, dzięki za przypomnienie. Co do chemii, to 476 jest dobrym rozwiązaniem, a jak w połączeniu z NSC ? a może NSC zastąpić czymś innym ? nie ukrywam że tańsze rozwiązanie było by dla mnie w tej chwili lepszym rozwiązaniem (złapałem ostatnio lekką zadyszkę finansową) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Może niech się lepiej doświadczeni wypowiedzą choć z moich doświadczeń 476 to "mało wymagający" wosk. Pierwszy raz jak go nakładałem to samochód miałem tylko wyglinkowany i umyty bo jeszcze cleaner'a nie miałem i trzymał się lakieru jak wariat ;) Choć wiadomo że im lepiej przygotujesz lakier tym lepsze efekty zarówno pod względem trwałości jak i wyglądu. A jak finansowo chcesz oszczędzić to kup testery. Ten cleaner PB co pisałeś mam osobiście i jakoś daje narazie radę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 też się skłaniam ku testerom ale jak na złość nie mogę skompletować "wymarzonych" testerów w jednym sklepie, a kupowanie różnych testerów w różnych sklepach płacąc za każdym razem za przesyłkę zaczyna mijać się z celem. No chyba że ktoś z szanownych kolegów ma na zbyciu jakieś zalegające testery i chętnie by odsprzedał je :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 W porządku, każdemu się zdarzy :u Powiedz w takim razie jaką kwotą dysponujesz. Bliźniaczki CL (NSC + LLS) są chwalone, w/w zestaw to również dobra propozycja. Możesz pójść w jeszcze inną stronę i wybrać produkty Duragloss. Zestaw złożony z produktów #101 i #111 wg. internautów potrafi zapewnić nawet pół roczną ochronę. Mi 2 warstwy 476s leżące na Megsie ScratchX2.0 przeleżały ponad 3 miesiące, więc jestem skłonny w to uwierzyć. Colli jest sprawdzony, to stary wyjadacz. Jeśli nie chcesz ryzykować - bierz ten zestaw. Produkt sam w sobie bazuje na troszkę starej recepturze, ale skuteczność ma dobrą. Jeśli chcesz złamać schemat i dominację dwóch produktów na zimę (476s/1000P), spróbuj DG. Z chęcią poczytam opinię :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deco Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Jeśli chcesz złamać schemat i dominację dwóch produktów na zimę (476s/1000P), spróbuj DG. Z chęcią poczytam opinię :u To będzie mój następny zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 imho zostaje się jeszcze tech wax 2.0 od megsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Powiedz w takim razie jaką kwotą dysponujesz. Powiedzmy że chciałbym się zamknąć w kwocie 100zł (jak będzie 120 to też przeżyję). Reczniki i MF mam więc to odpada. Jedynie jakieś aplikatory. Co do dalszej części Twojej wypowiedzi to na razie się nie upieram przy żadnej opcji. Jestem otwarty na jakieś ciekawe propozycje. Chętnie wypróbuję jakieś nowe rzeczy nie testowane. Jedynym kryterium to te nieszczęsne finanse (mam nadzieję że w przyszłym roku problem zniknie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Co do dalszej części Twojej wypowiedzi to na razie się nie upieram przy żadnej opcji. Jestem otwarty na jakieś ciekawe propozycje. Chętnie wypróbuję jakieś nowe rzeczy nie testowane. Jedynym kryterium to te nieszczęsne finanse (mam nadzieję że w przyszłym roku problem zniknie).W takim razie bierz Rejexa - dział giełda. Do tego glinka, ludwik (pewnie masz) coś do plastików, opon, aplikatory i będzie :u Przez zimę arsenał pewnie powiększysz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Maurycy skąd jesteś? Jak gdzieś niedaleko Bydgoszczy to mogę kolege poratować i trochę wosku (np. 476) i cleanera odstąpić to sobie popróbujesz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 mar_1981 dzięki wielkie za chęci ale ja jestem z Opola (Dobrzeń Wielki) więc kawałek drogi mam do Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi