Jump to content

TurtleWax Platinum WHEEL CLEANER

mar_1981

Recommended Posts

Ostatnio będąc w sklepie znów skusiłem się na środek produkowany przez firmę TurtleWax.

TW rekomendowany jest przez producenta do czyszczenia felg aluminiowych, wykonanych ze stopów, chromowanych oraz stalowych, oraz do można nim wyczyścić kołpaki. Nie wpływa negatywnie na wszelki loga i znaczki znajdujące się na feldze/kołpaku.

Felgi były dosyć brudne. Powinienem je najpierw opłukać ale chciałem zobaczyć jak poradzi sobie z tak mocnym brudem.

TurtleWax:

- Zapach - chemiczny i w źle wentylowanych pomieszczeniach może drażnić

- konsystencja - na koło nakłada się w postaci "pianki"

- pojemność - 500 ml

- Cena - ok. 28 zł

Tak wygląda produkt z zewnątrz:

Dołączona grafika

Brudne kółko:

Dołączona grafika

Odrazu po nałożeniu na felgę:

Dołączona grafika

Krótka przerwa na papierosa i tak wygląda koło:

Dołączona grafika

Widać że brud "płynie" z felgi. Jednak musiałem sobie pomóc delikatnie pędzelkiem żeby usunąć brud, choć naprawdę łatwo schodził. Miałem wrażenie że poprostu jest za gorąco i za szybko wysychał środek na feldze.

Tak wygląda koło po delikatnym "pędzelkowaniu" i spłukaniu:

Dołączona grafika

Wnioski:

TW jest dobrą alternatywą dla Attacku Autolanda. Nawet cenowo chyba wypada lepiej (dawno nie kupowałem Autolanda). Felgi mam dosyć zniszczone, wżery są dosyć głębokie i pewnie silniejszej chemii musiałbym użyć ale i tak jestem zadowolony i uważam że nie są to pieniądze wyrzucone w przysłowiowe błoto.

Jeżeli są pytania chętnie odpowiem.

Żadnych przebarwień, żadnych skutków ubocznych ;) Wczoraj było ok. 30*C więc na innych kołach również ciężko się robiło nawet w cieniu bo zasychał szybko, ale jak mówiłem - wystarczyło delikatnie pędzelkiem pomóc i już było OK.