DaV Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Ok bez zbędnego gadania, krótko i na temat. HDR (High Dynamic Range). Co będzie nam potrzebne?: Photoshop (opcjonalnie, zależy od wybrenej drogi robienia HDR), Program Photomatrix. Są 2 sposoby na HDR. Tym lepszym jest zrobienie trzech zdjęc: Jedno prześwietlone, drugie normalne, trzecie niedoświetlone, Ta metoda jest dobra gdy robimy zdjęcia obiektom nieruchomym, jeżeli zaś chcemy zrobic HDR obiektom ruchomym to musimy zdać się na drugą metode, niestety troche gorszą jakościowo. Robimy zdjęcie a następnie za pomocą krzywych w photoshopie robimy jedną kopie rozjaśnioną a drugą przyciemnioną. Ja wybrałem tą drugą opcje, zaczynamy. Odpalam Photoshopa i otwieramy nasze zdjęcie: Następnie idziemy do krzywych (Image-> adjustments-> Curves), chwytamy linie na środku i przeciągamy ku dołowi aż uzyskamy odpowiednio ciemne zdjęcie: Zapisujemy nasze ciemne zdjęcie i otwieramy ponownie naszą fote. Teraz robimy to samo tylko, że ciągniemy linie do góry rozjaśniając zdjęcie, i zapisujemy naszą jasną fote. Możemy zamknąc Photoshopa. Odpalamy Photomatrixa i klikamy Generate HDR image. Wybieramy nasze trzy wczesniej przygotowane zdjęcia: Potem klikamy 2x Ok. Wyskoczy nam średnio fajne zdjęcie, klikamy Tone Mapping. I pojawi nam się piękny HDR. Jak widac mamy mase opcji ustawień. Ale jako podpowiedz dodam, że najważniejsze dla efektu HDR są: 3 pierwsze suwaki i 5 kropek do zaznaczenia. Reszta to opcje barw. No i mamy HDR :) Przed: Po: Jednak proponował bym nie nadużywać dobrodziejstwa programu Photomatrix, HDR pasuje do nie wielu fotek (chyba, że mowa o HDR w małym stopniu). Mam nadzieje, że rozjaśniłem ci troche Mariusz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Jasno pokazane. :u Jest jeszcze w CS5 w Dopasowaniach - tonowanie HDR. Jets też program Photomatix 4 pro - ale ten potrzebuje bracketów do obróbki. Z pojedynki nie zrobi. A robi bardzo fajnie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi