kermit Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Parę dni temu dostałem niespodziewany cios -moja Sabrinka przestała działać a dokładniej pompa straciła ok 70% mocy.Z początku myślałem że to jakiś syf przedostał się przez filtr i przytarł pompę. Jako że jestem ze "starej gwardii " postanowiłem że zanim zacznę szukać sznura i gałęzi sam postaram się ją naprawić: Potrzebne były dwa śrubokręty - krzyżowy i płaski oraz klucz nr13 By drobny71 at 2011-10-22 śrubokrętem krzyżowym odkręciłem panel elektryczny By drobny71 at 2011-10-20 oto pompa ciśnieniowa By drobny71 at 2011-10-22 zdjąłem przewody masy( kabelki z białą wsuwką) następnie.... By drobny71 at 2011-10-22 ...żeby wyjąć pompę należy śrubokrętem płaskim nacisnąć pomarańczowe kołnierzyki szybkozłączek równocześnie lekko pociągając pompę do góry By drobny71 at 2011-10-22 By drobny71 at 2011-10-22 następnie kluczem nr13 odkręciłem końcówkę do której wpinamy wąż natrysku By drobny71 at 2011-10-22 mamy: końcówkę - tłoczysko -sprężynkę -korpus pompy a u mnie co?.... By drobny71 at 2011-10-22 ...oto winowajca połamana sprężynka - zdjęcie wyżej to już nowa dorobiona przeze mnie Generalnie połamana sprężynka spowodowała opuszczenie się tłoczyska i przez to brak ciśnienia.Montaż w odwrotnej kolejności. WAŻNE - sprężynka MUSI być tej samej długości lub ciut krótsza niż za długa ponieważ zbyt mocny docisk tłoczyska powoduje jego przycieranie. Po złożeniu wszystkiego w całość...maszyna działa jak nowa :u Jeszcze jedno,w końcówce którą odkręciłem jest zaworek trzeba uważać żeby się nie zgubił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Trzeba było mu tak nie dawać na zimnym :lol: I uratowałeś trochę kasy ,które skasował by serwis :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 A właśnie,bardzo ważne: na pompie jest napis 25stopniC. Co do maszyny,myślę że to zmęczenie materiału,o Sabrinkę dbam jak o swoją "mamuśkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Pewnie w serwisie powiedzieliby, ze pompa do wymiany i odpowiednio skasowali :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Sabrina znowu padła tym razem na amen, potrzebna nowa pompa x_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Przykra wiadomość.. Ile już na niej śmigałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 "Już"? dopiero dwa lata,jest jak współczesny samochód- po upływie gwarancji przestaje działać :-q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Oj, kiepsko... Ile kosztuje nowa pompka? Idzie wsadzić jakiś zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 500zł, zamiennik... można by poszperać ale wiesz jak to jest - ogień walki a tu machina zdycha trzeba działać błyskawicznie. Można kupić same zestawy naprawcze za ok 60zł ale moja pompa "puściła" za dużo opiłków mosiądzu i obawiam się że taki zestaw długo by w niej nie polatał. Co mnie najbardziej irytuje? Mała sabrina nie jest tylko pomniejszoną wersją Sabriny maxi ale mniejszą i tandetniej wykonaną X( a przecież to sprzęt "profi" i kosztuje nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ta santoemma to 120 km odemnie.powiedz co ci dokladnie potrzeba to moge popytac o cene ;) Kiedys to byla jedna z lepszych i najbardziej sprzedawanych myjek...a teraz to pewnie w chinach czesci robia i italii montuja [-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Pompę właśnie mi przysłali, jeśli to dla Ciebie nie kłopot to dowiedz się ile u was kosztuje w razie jakiejś akcji na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Ok no problem,tylko podaj mi jakis kod czy cos w tym stylu zebym wiedzial o co pytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi