Jump to content

Sabrina Santoemma-reanimacja

Recommended Posts

Parę dni temu dostałem niespodziewany cios -moja Sabrinka przestała działać a dokładniej pompa straciła ok 70% mocy.Z początku myślałem że to jakiś syf przedostał się przez filtr i przytarł pompę. Jako że jestem ze "starej gwardii " postanowiłem że zanim zacznę szukać sznura i gałęzi sam postaram się ją naprawić:

Potrzebne były dwa śrubokręty - krzyżowy i płaski oraz klucz nr13

Dołączona grafika

By drobny71 at 2011-10-22

śrubokrętem krzyżowym odkręciłem panel elektryczny

Dołączona grafika

By drobny71 at 2011-10-20

oto pompa ciśnieniowa

Dołączona grafika

zdjąłem przewody masy( kabelki z białą wsuwką) następnie....

Dołączona grafika

...żeby wyjąć pompę należy śrubokrętem płaskim nacisnąć pomarańczowe kołnierzyki szybkozłączek równocześnie lekko pociągając pompę do góry

Dołączona grafika

Dołączona grafika

następnie kluczem nr13 odkręciłem końcówkę do której wpinamy wąż natrysku

Dołączona grafika

mamy: końcówkę - tłoczysko -sprężynkę -korpus pompy a u mnie co?....

Dołączona grafika

...oto winowajca połamana sprężynka - zdjęcie wyżej to już nowa dorobiona przeze mnie

Generalnie połamana sprężynka spowodowała opuszczenie się tłoczyska i przez to brak ciśnienia.Montaż w odwrotnej kolejności.

WAŻNE - sprężynka MUSI być tej samej długości lub ciut krótsza niż za długa ponieważ zbyt mocny docisk tłoczyska powoduje jego przycieranie.

Po złożeniu wszystkiego w całość...maszyna działa jak nowa :u

Jeszcze jedno,w końcówce którą odkręciłem jest zaworek trzeba uważać żeby się nie zgubił!

• 1 month later...

500zł, zamiennik... można by poszperać ale wiesz jak to jest - ogień walki a tu machina zdycha trzeba działać błyskawicznie. Można kupić same zestawy naprawcze za ok 60zł ale moja pompa "puściła" za dużo opiłków mosiądzu i obawiam się że taki zestaw długo by w niej nie polatał. Co mnie najbardziej irytuje? Mała sabrina nie jest tylko pomniejszoną wersją Sabriny maxi ale mniejszą i tandetniej wykonaną X( a przecież to sprzęt "profi" i kosztuje nie mało.