Venom Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Witam , bmw zrobiłem specjalnie, żeby udowodnić co po niektórym że bez nie wiadomo jakiego detailingu Cquartz nie zadziała. Ze względu iż auto zimą będzie stało pod chmurką koleżanka prosiła mnie, abym w jak najlepszy sposób zabezpieczył auto. Zaznaczam iż priorytetem było zabezpieczenie auta przed negatywnym wpływem warunków atmosferycznych , oraz soli której mnóstwo na drodze ( niestety chlorki zawarte w soli w przerażającym tempie są w stanie roztworzyć metal ). Po krótce opis działania : -umycie auta -odtłuszczenie ( rozwodniony etanol ) -aplikacja 1 warstwy odczekanie ok 40 min i polerowanie ręczne -odczekanie koło 30 min od polerownia -aplikacja 2 warstwy i polerowanie -autko zostało na ok 10h w garażu -wystawnie auta na słońce i wygrzanie ( poźniej lekkie przepolerowanie ) Efekty ( znaznaczam iż celem nadrzędnym było zabezpieczenie lakieru ) : Krótki poglądowy film : yETDLS1NSaM Wydaję mi się że również znalazłem zastosowanie cquartza w smart repair - koleżanka miała odprysk na szybie przedniej przed aplikacją gdy się dotykało tego była dziurka dosyć odczuwalna , po zaaplikowaniu kilku warstw cq mam inne odczucia dotykając tego , mam w planach również sprawdzenia tego robiąc to dosłownie na gładko Zamieszczam jeszcze zdjęcia bmw po trasie i jakimś czasie od aplikacji powłoki : Dla ciekawskich zamieszczam zdjęcie próbki stalowej po jednym dniu w komorze solnej ( symuluje warunki atmosferyczne ). Proszę zwrócić uwagę jak widoczne jest zaatakowanie metalu chlorkami (czyt. proces korozji): Miłosz Winkowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Hmmmm.... Miłosz, stara prawda nie od dziś głosi, że podstawą jest dobre przygotowanie lakieru. LSP, obojętnie tani czy drogi, to już tylko wisienka na torcie. Na tej beemie został wykonany maksymalny skrót - mycie -> LSP :-l Myślę, że przeciągnięcie tego auta jakimś cleanerem z wypełniaczami typu AG SRP już by poprawiło trochę finałowy wygląd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Myślę, że przeciągnięcie tego auta jakimś cleanerem z wypełniaczami typu AG SRP już by poprawiło trochę finałowy wygląd. Ale Miras, AGSRP zostałoby zmyte podczas oczyszczenia lakieru pod CQ (IPA+Ludwik / APC/inne środki odtłuszczające) ;) Zdjęcie próbki stalowej mnie przeraża.... a zima tuż tuż :shock: Jak się trzyma CQ ? Myłeś ? Czy rzeczywiście -jak to gdzieś pisali - uwydatnia ubytki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Czy takie przygotowanie lakieru wystarczy dla Cq aby dobrze siedział na lakierze? Czy przeprowadzenie korekty a tym samym wygładzenie lakieru ma jakieś znaczenie? Jestem ciekaw dalszych wyników, informuj Nas na bieżąco :u Ach, i ze spraw organizacyjnych Miłoszu :) Na forum w dziale "Nasze Poradniki" jest temat poświęcony umieszczaniu filmów z YT jak również linków do stron WWW. Prosiłbym się zapoznać :) Pozdrawiam gorąco :-h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 Zgadzam się przygotowanie powierzchni jest tutaj kluczowym elementem żeby adhezja powłoki była jak najlepsza. Po za tym po co wypełniać czymś skoro zostanie to usunięte , przecież "obrabiamy" sam lakier ;> więc moim zdaniem nie ma to żadnego sensu. Opcja korekty lakieru - mechaniczna jak najbardziej. Ale jeśli o te kwestie chodzi to nie jestem detailerem :) zająłem się raczej formą ochronną w stosunku co to tego bmw. Może się mylę , ale nawet jak rozmawiałem z właścicielem marki cquartz car pro to sam mówił że nie może być żadnych pozostałości na lakierze, bo modyfikujemy sam lakier. Z relacji koleżanki to mówi że jest zadowolona , auto się praktycznie tylko kurzy , mniej trzyma się bród ( ze względu na zawartość TiO2 - odpowiada za efekt samo-czyszczący , być może w kuchenkach swoich też macie pokryte wnętrze piekarnika TiO2 takie drobne porównanie :P ) Teraz kolejna sprawa jeśli chodzi o te wszystkie rysy ryski defekty lakieru , ogólnie myślałem że będzie gorzej , aleee powłoka kwarcowa to jest szkoło i zmienia się kąt odbicia światła na lakierze co może optycznie przykryć pewne niedoskonałości. W bmw jakiś palant lekko stuknął w drzwi i przed nałożeniem było to w pewien sposób bardziej widoczne , jak wyciągneliśmy auto na słoneczko po zabiegu to powiem wam szczerze że było to mniej widoczne, oczywiście jest to złudzenie optyczne , ale i serce mniej bolało :P Czy takie przygotowanie lakieru hmm ... myślę że to okaże się z czasem , przygotowałem tak jak próbki do badań , na których badania oczywiście mi wyszły więc myślę że będzie dobrze :) Wczoraj własnie czytałem regulamin ale że trochę już zmęczony byłem i było późno to i sami wiecie :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Ale Miras, AGSRP zostałoby zmyte podczas oczyszczenia lakieru pod CQ (IPA+Ludwik / APC/inne środki odtłuszczające) Po za tym po co wypełniać czymś skoro zostanie to usunięte ,No fakt, nie pomyślałem o tym, że CQ wymaga odtłuszczenia powierzchni przed aplikacją :x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 Hmm odtłuszczenie swoją drogą , ale też zmycie wszystkiego z powierzchni lakieru. Wszystko inne po prostu osłabi powłokę cq. Wizualny efekt finalny u mnie nie jest super bo ja nie robiłem korekty lakieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shifty Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Przed CQ nie wolno stosować wypełniaczy, lakier musi być chirurgicznie czysty, wtedy mamy gwarancję że będzie dobrze trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Wszystko fajnie, ładnie ;) ale nakłądać CQ na brudny lakier :shock: jeżeli bez korekty to powinna być chociaż glinka a następnie cliner żeby dobrze wyczyścić lakier następnie IPA CQ ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted November 14, 2011 Author Report Share Posted November 14, 2011 pisałem kilka postów wyżej że nie jestem detailerem.... hmm moje próbki które testowałem tak samo odtłuszczałem bez żadnego glinkowania i wyniki badań wyszły mi pozytywne więc nawet nie masz argumentów żeby się spierać bo mam wszystko białe na czarnym ;) i na odwrót :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Ja się nie spieram ;) twoje próbki chyba nie były narażone na takie warunki atmosferyczne jak karoseria samochodu ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted November 14, 2011 Author Report Share Posted November 14, 2011 hehe zobacz płytkę stali po jednym dniu w komorze solnej :P albo filmik jak podpalam lakier :P albo test przyczepności powłoki ISO 2409 itp itd :P o szoku termicznym nie wspominam ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 No to ciekawie się zapowiada, wszędzie wychwalane, że lakier w igła stanie musi być, a Ty się skusiłeś na taką próbę, pozostaje czekać na potwierdzenie Twoich testów :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted December 24, 2011 Report Share Posted December 24, 2011 Miłosz, jak koleżanka, jak BMW? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted December 24, 2011 Author Report Share Posted December 24, 2011 niestety nie mam żadnych zdjęć , ale jak dzwoniłem do koleżanki to mówiła że była na myjce a raczej płukała auto karczerem i wystarczyło tylko wytrzeć i było "czyste" i że dalej jest zadowolona , jak będę miał okazję to porobię jakieś zdjęcia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted March 7, 2012 Author Report Share Posted March 7, 2012 Witam , dzisiaj byłem z koleżanką na bezdotykowej myjce . Ogarnęliśmy po zimie auto . W sumie to płukanie i wycieranie :D Sory za jakość , może będę miał lepsze fotki to później wstawię jeszcze : Na żywo wiadomo , lepiej o wiele auto wyglądało. Moim zdaniem cq zrobiło robotę jeśli chodzi o zabezpieczenie lakieru na zimę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Mogłeś jakiś filmik nagrać jak odpychanie wody, kropelkowanie :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted March 7, 2012 Author Report Share Posted March 7, 2012 przyznam się bez bicia .... kilka metrów dalej stało nowe czarne ferrari więc noooo :D poprostu musiałem je dokładnie obejrzeć :D dla osób z Gdańska , koło sklepu autoland na grunwaldzkiej jest jakiś sklep z autami luksusowymi i tam stoi to cacko :O zapiera dech w piersiach :mrgreen: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted March 7, 2012 Author Report Share Posted March 7, 2012 update , lepszej jakości kilka zdjęć : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Mogłeś jakiś filmik nagrać jak odpychanie wody, kropelkowanie :)To również i mnie ciekawi, sam przyznasz Szymonie, zdjęcia umytego auta to trochę za mało.. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted March 7, 2012 Author Report Share Posted March 7, 2012 JJ. auto spłukane karczerem i wytarte :P tyle co naszej roboty było :D ale następnym razem postaram się nagrać odpychanie wody :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermit Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Venom ty jesteś wilk na te sprawy więc powiedz mi jak cquarc reaguje na aktywną pianę , osłabia się,zmywa czy brak reakcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 Niestety ani cquartz ani nic , nie zabezpieczy auta przed pedalstwem , zobaczcie co spotkało moją koleżankę , osobiście bym dla gnoja uwalił jaja sekatorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s.martino Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Ale kurXa przejechal, reca obciac to juz wiecaj trgo nie zrobi. Jednak ludzka glupota nie zna granic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 :shock: Grubo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts