Jump to content

Powłoki kwarcowe - (jeszcze) niedostępne nowości

Venom

Recommended Posts

Miałem coś napisać o powłokach kwarcowych to i napiszę :) Zacznę od tego iż mam szansę/ możliwość stać się "przedstawicielem" marki G'zox w Europie więc i w Polsce również. Jest to marka japońska żadna tania podróba . Są oni producentami najtrwalszych powłok kwarcowych. Po rozmowach z ludźmi niezależnymi ( detailerami z Azji ) zostałem przekonany że są to najtrwalsze z zabezpieczeń dostępnych na świecie. Według badań przeprowadzonych nad powłokami tej firmy , twardość topowej ich powłoki wynosi aż 9H (przypominam iż skala mohsa kończy się na 10H) więc jest na prawdę bardzo twarda. Oczywiście posiadają oni tańsze ale również trwałe produkty o różnych twardościach 4H bądź 7H. Z tego co się orientuję firmy detailingowe na ich topową powłokę dają 5 lat gwarancji. O więcej szczegółów proszę pytać , posiadam również badania laboratoryjne dotyczące powłok G'zox . Jeśli jakaś firma byłaby zainteresowana proszę o kontakt. Wrzucam kilka zdjęć poglądowych :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeśli chodzi o powłoki kwarcowe to w Azji są stosowane od dawna , nie wiem czemu dopiero od niedawna u nas stały się popularne. Jeśli chodzi o cenę USŁUGI to życzą oni sobie (za ich najtrwalszą powłokę) 5000 USD. Mało tego mają dosyć spore wzięcie , po za tym gwarancja 5 letnia to też pewnie przyciąga klienta.

jeśli chodzi o topową ich powłokę którą macie na tym lambo to kosztuje za sam materiał koło 300 USD , z tym że to opakowanie przeznaczone jest na dwa auta. O ile wejdzie to życie u nas myślę że firmy detailingowe będą mogły również dawać na to swoją gwarancję. Sprawdziłem i gwarancji w Azji dają 5 lat ... z tym że cena detailingu tego lambo to koszt 5000 USD :D W swojej ofercie mają również tańsze powłoki np za 170 USD która starcza na 5 aut. Co prawda mają o wiele większą ofertę ale jeszcze nie rozkodowałem wszystkich produktów ;)

Witam , właśnie otrzymałem odpowiedź związaną z gwarancją :

"5 yrs warranty for Hi-MOHS COAT and every 3 months for maintenance. we use Beautiful G'zox Finishiing Coat for maintenance." Czyli co trzy miesiące trzeba się stawić u nich tak jak w warunkach gwarancji. Pytanie to było skierowanie do mojego znajomego z , który ma największą firmą detailingową w Azji. Powyższe zdjęcia z pierwszego mojego postu są wszystkie od niego :)

5 yrs warranty for Hi-MOHS COAT and every 3 months for maintenance.

Miłosz, mi to przypomina DB i Diamentową Ochronę Lakieru a to na Kosmetyce Aut się nie sprzedało. Może tu będzie inaczej, wszak teraz moda na CQuartz'a i inne takie cuda. Myślałem, że skoro to przyszłość zabezpieczeń to jedna aplikacja na te 5 lat faktycznie wystarczy a tu widzę, że co 3 miesiące dokładają coś w stylu Reloada po myciu i dawaj dalej. 3 miesiące to mi Colli posiedzi a QD albo spray sealant po myciu przedłuży żywotność i nie kosztuje 15 polonezów ;) Taka moja mała obserwacja tego wszystkiego :) :ympeace:

taka jest polityka firmy która daje gwarancje , myślę że inaczej ciężko byłoby się skusić na cenę 5000 usd. Po za tym myślisz że taki właściciel lambo sam dba o samochód :P ?? Raczej ma troszkę inne priorytety bo wydaje mi się że może zapłacić. A to że ktoś do nich przyjedzie co 3 miesiące to kolejne pieniądze dla nich. Jeśli chodzi o DB a gzox bardzo proszę nie porównujcie tego .... spójrzcie na moje testy nad Cq. Ja nie mówię że i u nas w Polsce trzeba dać gwarancje na to ,tylko taka sugestia jedynie. Mi z tą gwarancją chodziło bardziej o to że firmy w Azji są przekonane co do właściwości tych powłok, inaczej by przecież nie dali gwarancji na to. Mało tego produkt jest produkowany w Japonii więc na prawdę żadna lipa. I proszę pamiętać że ludzie a Azji mają zupełnie inną mentalność niż Polacy .... niestety .... u nas jest tak że najtaniej = najlepiej i najlepiej = najtaniej . Uwierzcie mi trochę zrobiłem w tym temacie i po tym co przeżyły moje próbki z powłoką kwarcową to sam jestem w szoku. I ja nie używałem żadnego reload'a. A jak pewnie widzieliście próbki u mnie nawet pod płomieniem lądowały :P

hmm na moim aucie teraz leży CQuartz ale już wiem, że następnym produktem do testowania będzie Opti- Coat, który już u nas jest dostępny :) i mnie kusi :) CQ mam nałożoną jedną warstwę na całe auto z wyjątkiem maski, na której są dwie warstwy. Na razie nie widzę różnicy (od sierpnia trzyma :) ) a z premedytacją odwiedzam myjnie bezdotykowe nie omijając programu myjącego :)

Jeśli chodzi o możliwości odpychania wody to z tego ci się orientuje G'zox wychodzi najlepiej (tak zwany kąt zwilżania). Dla porównania kąt zwilżania dla powierzchni na której został świeżo nałożony wosk wynosi 90 stopni (oczywiście z czasem i ekslpoatacją powierzchni wartość ta się obniża) Jeśli chodzi o g'zoxa to zamieszczam Wam drobne zestawienie dwóch testów ich powłok :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ps. Zabraniam kopiowania , umieszczania wyników badań po za forum DC.

Poki co Gzox króluje , cquartz około 100 stopni ma. Tak dla jasności żebyście wiedzieli o czym mowa :

Dołączona grafika

Po lewej efekt hydrofobowy po prawej hydrofilowy

Im wyższa wartość kąta w stopniach to tym lepiej dana powłoka "odprowadza wodę" czyli większa hydrofobowość.

świeżo nałożony wosk wynosi 90 stopni

cquartz około 100 stopni ma.

Nie mówie o G'zox, tylko o wartościach które podałeś dla Cquartza i świeżo nałożonego wosku. 90 stopni > ok.100 więc w teorii Cquartz powinien odpychać lepiej wode, w praktyce tak nie jest.

mam dużo dużo więcej filmików pokazujących odpychanie wody przez cquartz...

Dziękuje, nie potrzebuje filmików - sam nakładalem Cquartza kilkanaście razy i owszem, odpycha wode bardzo dobrze ale są naturalne woski które robią to lepiej.

Szymon a jakie to dokladnie woski ? bo warto potestowac :u