fireman_marcin Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Mam nadzieje, że kolega z KA o nicku faraon3021 się nie obrazi, dlatego go wymieniam bo to on pierwszy wymyślił takie zestawienie, że marolex stał się pianownicą, dzięki dla niego :u Po kolei potrzebujemy marolexa oczywiście i dokupić zestaw końcówek, niestety nie da się pojedynczo tylko 5 lub 7 pak za odpowiednio 23 i 30zł(takie coś http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/9604), a potrzebujemy niebieskiej końcówki herbicydowej i krążki filcowe, ja poszedłem w te z glorii bo są idealne, niektórzy próbowali na jakimś filcu innym i też dawało radę więc wybór należy do autora swojej domowej zabawy :). Na początek wyciągamy rurkę(na zdjęciu z czarną strzałką to ta) doprowadzającą ciecz do górnej części opryskiwacza, i tak ok. 1cm od końca tego otworu w który jest włożona robimy z jednej strony najlepiej podgrzana grubą igłą dziurkę, ale na jednej ściance tylko, nie przebijamy z dwóch stron, żeby powietrze docierało do zasysanej cieczy. (jak chcemy wrócić do normalnego opryskiwacza, obracamy tą rurkę i już działa normalnie). Więc po kolei to niebieskie to końcówka herbicydowa, wkładamy ją w czarną część na nią 2filce (kwestia dobrania do roztworu piany) dalej ja dałem 2oringi bo przy jednym ciekło, nakręcamy na marolexa i gotowe :) Uwagi: tak filc może się wciskać w końcówkę herbicydową, nie ma to wpływu większego na piane. Przy 3 filcach nie udało mi się dokręcić tak czarnej końcówki by nie przeciekała przy pompowaniu, więc 2 u mnie wyszły optymalnie. YT 1l + ok. 30-35ml vp ph neutral dało taki efekt, chyba ciut więcej wody można było. FxK1OtTghMc Tak chwile po oprysku, tylko dolną część opryskiwałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Piknie Panie :u U mnie na wiosnę, też takie cuś się znajdzie w arsenale :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Było kilka chwil zwątpienia, ale dobrze trzeba dobrać roztwór i wymieszać pianę z wodą porządnie i mamy piane jak się patrzy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Punkcik leci :u grubo panie :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCO Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 U mnie to wygląda tak: Nie miałem filców z glorii wiec użyłem szorstką strona zmywaka kuchennego. Trzy takie kawałki weszły w otwór w koncowce herbicydowej. Natomiast dodatkowo w oring włożyłem półtora grubości filcowej wkładki do obuwia. daje radę. Piana to SCS neutral 75ml na 2l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ale numer, chyba się w coś takiego pobawię :u Dzięki królu za know how :) Jaki wyszedł koszt ogólny całości? (Marolex + końcówki + filce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art'ek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 czytalem na KA i tam niecale 68 zl to wyszlo z filcami z glori 8-) ale podobno od marca ma byc cos co sprawi ze taki mod malo bedzie sie oplacal;) moze tu pan Sjake zdradzi wiecej :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Też to dzisiaj doczytałem, jak to mówią pożyjemy zobaczymy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 A czy opryskiwacze Kwazara też nadają się pod tego moda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatS Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Tak. Też się nadają. Przeróbka wygląda tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 a propos Kwazara to znalazłem : http://allegro.pl/dysza-spieniajaca-plus-blister-kwazar-venus-pro-i2211943885.html, fakt na zdjęciu bardziej przypomina to papkę foto nr.1 ale potem to już całkiem całkiem, więc po co przeriabiać jak można kupić dyszę i wychodzi taniej? :-ss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Na moje oko to ta dysza wali punktowo, a przerobione mają szeroki strumień,więc sens przeróbki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 O widze ze moje Marolexowanie dotarlo i tutaj :D Ciesze sie ze ktos z tego korzysta. Jesli beda jakies pytania chetnie cos podpowiem. Moze sie na cos przyda kopia opisu z KA. ;) Sprawca zamieszania Marolex master 1500 plus Zeby dostarczyc do dyszy powietrze wypalamy w rurce doprowadzajacej ciecz jeden otworek(w jednej sciance)szpilka krawiecka lub czyms podobnej grubosci. Na wysokosci pokazanej na zdjeciu(ok 1 cm od gory) Koncowka spieniajaca powstala z filcow z Glorii FM10 i niebieskiej koncowki herbicydowej Marolex. Ilosc filcow jest zalezna od rodzaju i stezenia roztworu ktory ma byc spieniony. Opryskiwacz to 35,67 np tu http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=118 Koncowki herbicydowe np tu za 17,22 http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=120 i filce np tutaj za 14,90 http://www.sklep.polishangel.pl/index.php/samplery-1/gloria/wkladki-filcowe-do-gloria-fm10-i-fm50.html Calosc za 67,79 i taki efekt 3LHgPnslvUI Marolex po drobnych poprawkach Dostal grubsza rurke,dwa wypalone otworki i o kilka kropli wiecej chemii jb4uiEFA0Go Piana jest suchsza,drobniejsza i wolniej splywa. Wszystkie zmiany sa odwracalne tzn po wyjeciu filcow i obroceniu rurki mamy "zwykly" w pelni sprawny opryskiwacz. Czesto pojawia sie pytanie dlaczego zaworek Marolexa przestaje dzialac po zmianie koncowki na herbicydowa. W linku i na kolejnej stronie znajdziecie odpowiedz :) http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6784&postdays=0&postorder=asc&start=225 Powodzenia :u Nie ma co kombinowac ustawien na wiecej niz 30 ml na litr Ja robie 100-110 ml na banke 5 litrow i domywa jak trzeba. :P Koncowka spieniajaca do opryskiwacza Kwazar Jak juz pisalem dziwnym trafem Gloria i Kwazar sa ludzaco podobne Nie mam Kwazara ale mam dwie Glorie FM10 i Hobby 125, wiec sprawdzilem i koncowki Kwazara pasuja do Glorii. Swego czasu zamowilem dysze spieniajace Kwazara. To co udalo mi sie z nich uzyskac to ...no mniejasza o dysze choc jej rola bedzie spora gdyz zostanie dawca czesci do naszej nowej (dzialajacej ) koncowki . Efekt finalny jest taki A powstala z koncowki (niby)spieniajacej Kwazara i dyszy plaskostrumieniowej(w moim przypadku Marolexa) Miejsce na filce jest. Wszystkie zmiany bez ingerencji w konstrukcje opryskiwacza-odwracalne Zasilanie powietrzem jak w Marolexie. Koncowka nie testowana z powodu braku czasu :P Dam sie wykazac innym (niech sie zony ciesza z czystych scian w lazienkach) A tak to wyglada w prakrtyce Pdq2t8ogNx4 Linki do czesci np : http://sklep.kwazar.com.pl/?cat=61 http://kosmetykisamochodowe.sklepy.pl/produkt/54211--kwazar-dysza-koncowka-spieniajaca Przy 3 filcach nie udało mi się dokręcić tak czarnej końcówki by nie przeciekała przy pompowaniu, więc 2 u mnie wyszły optymalnie.Cieknie przez to ze bialy bolec wystaje z czerwonej uszczelki(trzeba go przyciac) Docisniete nakretka filce powoduja otwarcie zaworka. Dokladnie opisane w linku wyzej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Dziękuje faraon, że podzieliłeś się z Nami swoją wiedzą. :u Poprawiłem linki i filmy w Twoim poście. Następnym razem zerknij do działu "Poradniki multimedialne" aby dowiedzieć się jak wstawiać linki do stron www oraz filmy z YT :) I ja bym prosił, zamiast linkowania do innego forum, aby wrzucać tutaj jego treść. Nie wszyscy korzystają z kosmetyki. Pozdrawiam :-h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Juz pierwszego dnia podpadlem :oops: Dzieki za pomoc. ^:)^ Wydawalo mi sie ze wszystko gra(nie sprawdzilem) Niestety nie moge jeszcze odpisywac na PW wiec odpowiem tutaj. Radze wybierac Marolexa 2000 z uwagi na wiekszy zbiornik dzieki czemu mozemy dluzej pracowac przy jednym pompowaniu. A jesli chodzi o filce to od ori Glorii podnosza koszt pianownicy ale sa bardzo dobrej jakosci, choc jesli dokladnie wytniemy filce (np z wkladki od butow) moga one dac ten sam efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 czego używałeś do wyciania, pewnie b. ostrych nożyczek? średnica raczcej nie wielka tych filcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 To latwe Filc miedzy dwie monety (chyba 10 centymow) scisnac w kombinerkach i noz do tapet :lol: Mi sie udalo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 o kurde mogę nie mieć euro :P a Polskie bilony? pewnie 10gr. ok jak kupię marolexa i tą niebieską nakładkę/końcówkę to powalczę z filcem. b. dzięki za super opis ! ^:)^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 o kurde mogę nie mieć euro :P a Polskie bilony? pewnie 10gr. ok jak kupię marolexa i tą niebieską nakładkę/końcówkę to powalczę z filcem. b. dzięki za super opis ! ^:)^ Niestety nie mam polskiego bilonu :( i nie moge porownac. Daj znac jak Ci poszlo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herusek14 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Faraon wspominałeś kiedyś ze do bańki 5L wlewasz 120ml piany i też domywa super, nie zauważyłeś że roztwór po kilku dniowym staniu w bańce "mętnieje" a piana jest do d**y ? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Jesli myjesz czesto lub wiecej samochodow nie ma takiego problemu Jesli stoi dluzej tak wlasnie moze byc. Nie wiem dlaczego ale nie zawsze -chyba dwa albo trzy razy wylalem gotowa mieszanine Dlatego lepiej mieszac mniejsze ilosci :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herusek14 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Yhym.. No to cóż .. tak będzie trzeba robić..zawsze jakieś udogodnienie jak się jedzie w teren.. Dzięki za odp ;) :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 tak jeszcze w temacie ręcznych pianownic - może zamiast przerabiać może kupić coś takiego? http://www.sklep.ewexim.pl/opryskiwacz-1l-venus-pro-super-360-p-321.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faraon Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Dales linka do opryskiwacza ktory aby wytworzyc piane musi byc poddany modyfikacji -takiej jak opisalem ;) Domyslam sie ze chodzi Ci o czesc opisu: "Dostępne akcesoria - końcówka spieniająca." Mozna - ale taka koncowka to dodatkowy koszt a efekt "mleka" to jedyne co takim zestawem osiagniesz.(mozna je oczywiscie przedobic i dopasowac do opryskiwacza ;) ) A jesli zdecydujesz sie na zakup takiego opryskiwacza(Marolex, Kwazar lub podobny) to polecam min 1,5l a najlepiej 2l co daje mozliwosc dluzszej pracy przy jednym pompowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 dzięki za info, bo to co pisał producent wskazywało na coś innego - no ale wiadomo, że każdą ciemnotę wcisną by sprzedać. co do pojemności to raczej 2l - lepiej mieć lekki zapas niż dorabiać te 0,5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi