Jump to content

Opryskiwacz pianujący z Marolex'a

Recommended Posts

Mam nadzieje, że kolega z KA o nicku faraon3021 się nie obrazi, dlatego go wymieniam bo to on pierwszy wymyślił takie zestawienie, że marolex stał się pianownicą, dzięki dla niego :u

Po kolei potrzebujemy marolexa oczywiście i dokupić zestaw końcówek, niestety nie da się pojedynczo tylko 5 lub 7 pak za odpowiednio 23 i 30zł(takie coś http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/9604), a potrzebujemy niebieskiej końcówki herbicydowej i krążki filcowe, ja poszedłem w te z glorii bo są idealne, niektórzy próbowali na jakimś filcu innym i też dawało radę więc wybór należy do autora swojej domowej zabawy :).

Na początek wyciągamy rurkę(na zdjęciu z czarną strzałką to ta) doprowadzającą ciecz do górnej części opryskiwacza, i tak ok. 1cm od końca tego otworu w który jest włożona robimy z jednej strony najlepiej podgrzana grubą igłą dziurkę, ale na jednej ściance tylko, nie przebijamy z dwóch stron, żeby powietrze docierało do zasysanej cieczy. (jak chcemy wrócić do normalnego opryskiwacza, obracamy tą rurkę i już działa normalnie).

Dołączona grafika

Więc po kolei to niebieskie to końcówka herbicydowa, wkładamy ją w czarną część na nią 2filce (kwestia dobrania do roztworu piany) dalej ja dałem 2oringi bo przy jednym ciekło, nakręcamy na marolexa i gotowe :)

Dołączona grafika

Uwagi: tak filc może się wciskać w końcówkę herbicydową, nie ma to wpływu większego na piane. Przy 3 filcach nie udało mi się dokręcić tak czarnej końcówki by nie przeciekała przy pompowaniu, więc 2 u mnie wyszły optymalnie.

YT 1l + ok. 30-35ml vp ph neutral dało taki efekt, chyba ciut więcej wody można było.

FxK1OtTghMc

Tak chwile po oprysku, tylko dolną część opryskiwałem:

Dołączona grafika

U mnie to wygląda tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie miałem filców z glorii wiec użyłem szorstką strona zmywaka kuchennego. Trzy takie kawałki weszły w otwór w koncowce herbicydowej. Natomiast dodatkowo w oring włożyłem półtora grubości filcowej wkładki do obuwia.

daje radę. Piana to SCS neutral 75ml na 2l.

• 3 months later...

O widze ze moje Marolexowanie dotarlo i tutaj :D

Ciesze sie ze ktos z tego korzysta.

Jesli beda jakies pytania chetnie cos podpowiem.

Moze sie na cos przyda kopia opisu z KA. ;)

Sprawca zamieszania Marolex master 1500 plus

Dołączona grafika

Zeby dostarczyc do dyszy powietrze wypalamy w rurce doprowadzajacej ciecz jeden otworek(w jednej sciance)szpilka krawiecka lub czyms podobnej grubosci.

Dołączona grafika

Na wysokosci pokazanej na zdjeciu(ok 1 cm od gory)

Dołączona grafika

Koncowka spieniajaca powstala z filcow z Glorii FM10 i niebieskiej koncowki herbicydowej Marolex.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ilosc filcow jest zalezna od rodzaju i stezenia roztworu ktory ma byc spieniony.

Opryskiwacz to 35,67 np tu

http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=118

Koncowki herbicydowe np tu za 17,22

http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=120

i filce np tutaj za 14,90

http://www.sklep.polishangel.pl/index.php/samplery-1/gloria/wkladki-filcowe-do-gloria-fm10-i-fm50.html

Calosc za 67,79 i taki efekt

3LHgPnslvUI

Marolex po drobnych poprawkach

Dostal grubsza rurke,dwa wypalone otworki i o kilka kropli wiecej chemii

jb4uiEFA0Go

Piana jest suchsza,drobniejsza i wolniej splywa.

Wszystkie zmiany sa odwracalne tzn po wyjeciu filcow i obroceniu rurki mamy "zwykly" w pelni sprawny opryskiwacz.

Czesto pojawia sie pytanie dlaczego zaworek Marolexa przestaje dzialac po zmianie koncowki na herbicydowa.

W linku i na kolejnej stronie znajdziecie odpowiedz :)

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6784&postdays=0&postorder=asc&start=225

Powodzenia :u

Nie ma co kombinowac ustawien na wiecej niz 30 ml na litr

Ja robie 100-110 ml na banke 5 litrow i domywa jak trzeba. :P

Koncowka spieniajaca do opryskiwacza Kwazar

Jak juz pisalem dziwnym trafem Gloria i Kwazar sa ludzaco podobne

Nie mam Kwazara ale mam dwie Glorie FM10 i Hobby 125, wiec sprawdzilem i koncowki Kwazara pasuja do Glorii.

Swego czasu zamowilem dysze spieniajace Kwazara.

To co udalo mi sie z nich uzyskac to ...no mniejasza o dysze choc jej rola bedzie spora gdyz zostanie dawca czesci do naszej nowej (dzialajacej ) koncowki .

Efekt finalny jest taki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A powstala z koncowki (niby)spieniajacej Kwazara i dyszy plaskostrumieniowej(w moim przypadku Marolexa)

Dołączona grafika

Miejsce na filce jest.

Dołączona grafika

Wszystkie zmiany bez ingerencji w konstrukcje opryskiwacza-odwracalne

Zasilanie powietrzem jak w Marolexie.

Koncowka nie testowana z powodu braku czasu :P

Dam sie wykazac innym (niech sie zony ciesza z czystych scian w lazienkach)

A tak to wyglada w prakrtyce

Pdq2t8ogNx4

Linki do czesci np :

http://sklep.kwazar.com.pl/?cat=61

http://kosmetykisamochodowe.sklepy.pl/produkt/54211--kwazar-dysza-koncowka-spieniajaca

Przy 3 filcach nie udało mi się dokręcić tak czarnej końcówki by nie przeciekała przy pompowaniu, więc 2 u mnie wyszły optymalnie.

Cieknie przez to ze bialy bolec wystaje z czerwonej uszczelki(trzeba go przyciac)

Docisniete nakretka filce powoduja otwarcie zaworka.

Dokladnie opisane w linku wyzej :)

Dziękuje faraon, że podzieliłeś się z Nami swoją wiedzą. :u

Poprawiłem linki i filmy w Twoim poście. Następnym razem zerknij do działu "Poradniki multimedialne" aby dowiedzieć się jak wstawiać linki do stron www oraz filmy z YT :)

I ja bym prosił, zamiast linkowania do innego forum, aby wrzucać tutaj jego treść. Nie wszyscy korzystają z kosmetyki.

Pozdrawiam :-h

Juz pierwszego dnia podpadlem :oops: Dzieki za pomoc. ^:)^

Wydawalo mi sie ze wszystko gra(nie sprawdzilem)

Niestety nie moge jeszcze odpisywac na PW wiec odpowiem tutaj.

Radze wybierac Marolexa 2000 z uwagi na wiekszy zbiornik dzieki czemu mozemy dluzej pracowac przy jednym pompowaniu.

A jesli chodzi o filce to od ori Glorii podnosza koszt pianownicy ale sa bardzo dobrej jakosci, choc jesli dokladnie wytniemy filce (np z wkladki od butow) moga one dac ten sam efekt

o kurde mogę nie mieć euro :P

a Polskie bilony? pewnie 10gr.

ok jak kupię marolexa i tą niebieską nakładkę/końcówkę to powalczę z filcem.

b. dzięki za super opis ! ^:)^

Niestety nie mam polskiego bilonu :( i nie moge porownac.

Daj znac jak Ci poszlo :)

• 2 weeks later...

Dales linka do opryskiwacza ktory aby wytworzyc piane musi byc poddany modyfikacji -takiej jak opisalem ;)

Domyslam sie ze chodzi Ci o czesc opisu: "Dostępne akcesoria - końcówka spieniająca."

Mozna - ale taka koncowka to dodatkowy koszt a efekt "mleka" to jedyne co takim zestawem osiagniesz.(mozna je oczywiscie przedobic i dopasowac do opryskiwacza ;) )

A jesli zdecydujesz sie na zakup takiego opryskiwacza(Marolex, Kwazar lub podobny) to polecam min 1,5l a najlepiej 2l co daje mozliwosc dluzszej pracy przy jednym pompowaniu.