Jump to content

SLOW CUT - używacie tej metody?

Xeper

Recommended Posts

Hejka!

Do działu know-how wrzuciłem serię filmików Junkmana o technice Slow-Cut.

viewtopic.php?f=43&t=1638

Osobiście uważam, że ta metoda jest zbyt czasochłonna. Dlatego skracam ją o połowę - najpierw pierwszy przebieg na 3-4 biegu praktycznie bez docisku, a potem psik QD na pad i drugi przebieg na 5-6 biegu z dociskiem. Stosowane na produktach Megsa SwirlX i Quik Detailer z (moim zdaniem) dobrym efektem.

A jakie są wasze doświadczenia? Stosowaliście kiedyś technikę Slow-Cut? Może macie filmiki albo zdjęcia z prac?

Kiedyś, na początku mojej zabawy z polerką i DA użyłem tej metody na zderzaku z Citroena AX chyba. Efekty na prawdę zadowalające ale metoda okropnie długa i nie znalazła u mnie zastosowania. Jeśli znajdę zdjęcia, postaram się coś wrzucić :u

Pamiętam jak w tamtym czasie zachwycił mnie połysk, głębia i lustro jakie wytworzył lakier bezbarwny. Na uwadze należy mieć fakt, iż długo pracowało się tam pastą wykończeniową na finishowym padzie (duet Menzerna) i wystąpił efekt tzw. 'jewellingu' czyli nadawania maksymalnego połysku obrabianej powierzchni (jakiś anglik na YT umieszczał filmy z bodajże 17 minutową obróbką jednego obszaru pastami Menzerna). Jak będę miał możliwość pracy na jakimś metalliku z perłą, porównam SC do typowego cięcia lakieru z wykończeniem jakie stosuje większość z Was :)

ps.

Wojtek, policzki z mojego podpisu obrabia się zdecydowanie przyjemniej.. :mrgreen: ;))