Xeper Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Moze warto zrobic osobny topic? Podziele sie tym, co mam: Ori zarowka SunGuna to Solux o nastepujacych parametrach: napiecie: 12V moc: 35W kąt: 36 stopni 99.35% CRI barwa: 4700 K http://www.shop3m.com/60440096729.html http://www.prozic.com/www2/info_promo_SOLUX35003_4700K.html Ja, z powodu ze nie widze "tych 2%" nie szukałem oryginału Soluxa, tylko wykorzystałem zarowke ANS-lighting Photo Lamp o parametrach zblizonych do orginalu, tj.: 35W, kąt 40 stopni. CRI i temperatura nieznane, przy czym uwazam, ze CRI i odchyłki w temperaturze barwowej w szukaniu swirli nie maja kluczowego znaczenia. Przerobka byla plug n play - zarowka pasuje bez dodatkowych mocowan. Po wycieciu elementu grzewczo-dmuchajacego z suszarki podlaczenie przewodow to formalność. Jesli ktos chce wrzuce fotki ze srodka urzadzenia. Moj "sunbzium" wyglada tak: swieci tak: Roboty na 15 minut (+ extra bonus time na przekonanie małżonki, ze "my tej suszarki juz chyba nie potrzebujemy?" ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vit0 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A nie będzie się grzała za mocno, topiąc plastik z obudowy suszarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 U mnie trochę się ciepłe robi, ale przecież nie świecisz tym długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Vito, w srodku suszarki jest wkladka izolacyjna z materialu przypominajacego tekture czyms impregnowana. Dodatkowo, 35W to nie jest strasznie duzo energii, zwlaszcza, ze duza czesc jest wypromieniowywana do przodu. Po 5 minutach swiecenia obudowa jest w najgoretszym miejscu na tyle chlodna, ze bez problemu mozna ją tam trzymac reką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Poprawiłem nazwę tematu oraz linki. Oj Wojtek.. [-x Żarówkę kupiłeś w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Wale skruche :oops: :oops: :oops: Zarowa kupiona normalnie w PL, w lokalnej hurtownii elektrycznej. Ta mi lezala od 2005 r w szafce i sie doczekała :) Symbol tej zarowy to JCDR-P - daje sporo wynikow w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Chciałem aby był taki wątek w Poradnikach multimedialnych ale ten jest troszkę za skromnie opisany aby go tam wrzucić. Nie mniej jednak wspólnymi siłami ładnie go rozbudujemy :u Tutaj to, co robiłem jakiś czas temu. Niezmierny w realizacji okazał się korespondencyjny instruktaż Mirka @fonnes któremu serdecznie dziękuje ^:)^ :ympeace: Na samym początku rozkręcamy suszarkę, kilka śrubek z tyłu lub z boku, każda ma je w innym miejscu. Następnie odcinamy moduł grzewczy z nawiewem: I zostaje Nam mniej więcej tyle: Później, tak jak mówi Wojtek, jest już tylko z górki. Do zabawy potrzebujemy następujące przedmioty: -Obudowa suszarki z włącznikiem, -Żarówka, -Pasująca wtyczka, -Taśma izolacyjna, -Kombinerki, -Nożyk, -Śrubokręt z próbnikiem. Jeśli posiadacie 2-stopniowy włącznik, możecie odciąć tranzystorek aby żarówka włączała się tylko na jednym biegu: Żarówkę o parametrach niemalże identycznych co 3M-owa podał Wojtek, moim zdaniem do inspekcji lakieru nada się każda, ja wziąłem jaka była w sklepie: Typ wtyczki również ma znaczenie, bardziej wygodna od wciskanej jest wkręcana (GU-10) Następne czynności to już formalność. Skręcamy kabelki: A następnie izolujemy: Zaciskamy kciuki, podłączamy wtyczkę do kontaktu i.. Wszystko gra. Pozostaje kwestia montażu. Jeśli sam się za to zabiorę, dodam propozycje mocowania. Oprócz tego w kolejce czeka obudowa po wiertarce oraz w przyszłości wkrętarka akumulatorowa do wersji turystycznej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art'ek Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 JJ. gdzie kupowales żarówke ?? mozesz jakims linkiem rzucic bo ty o jakims innym typie mocowania pisales ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Znajomy mi soluxa znalazl koszt 16€ takie dane: 36° 4700K 12V35W made in japan :u No to sobie zmaistrowalem Wiertarka na akumulatro 14€ rozkrecam tak w srodku wyglada zarowka od soluxa oprawa 1.50€ mataz gotowa do zamkniecia gotowa na czerwnym i na bialym. Ogolnie bardo dobrze dziala, a najlepsze ze hologramy pokazuje :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 to nas włoch zawstydził :u pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golono Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Dla zainteresowanych przykład Sungun-a z DW: http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=205820 Dzięki za fajne DIY :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Dlaczego zawstydzil?? przecierz niewiele sie rozni od tego co wyrzej pokazali. W zasadzie konstrukcja taka sama.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jorgus Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Pewnie że nie zawstydził , ja kupiłem na KA żarówkę taką jak są sanglasach i zrobiłem z wkretarki tak samo i świeci i pokazuje wszystkie ryski :) jak będę jutro w garage zrobię foty :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 JJ. gdzie kupowales żarówke ?? mozesz jakims linkiem rzucic bo ty o jakims innym typie mocowania pisales ??Ja kupiłem najzwyklejszą w markecie więc nie ma się co wzorować tak dokładnie :) Dawałem link do sklepu w UK: http://www.svenlight.co.uk/product_info.php?cPath=24_26&products_id=44&osCsid=46453986852f5d1cf2b8edb66795806b Ale jak pokazał Wojtek, za cenę 5 razy niższą możemy to samo kupić w PL :u Martino, bardzo fajna relacja, dzięki wielkie :u Zaczyna mi się ten wątek podobać :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Przepraszam moderatorów za dubla :lol: Uporałem się ze złożeniem sana-gana w całość, tak to wyszło: Za reklamę sklepu nikt mi nie zapłacił, po prostu znalazłem sposób na wykorzystanie naklejki :) Mam nadzieję, że nie znajdą się tu zwolennicy teorii spiskowych :lol: Napis miał być w kolorze tylnej obudowy, jednakże po naniesieniu bezbarwnego doszło do jakiejś reakcji i kolory się przeżarły :cry: Poza tym, tylna obudowa podczas suszenia na podwórku upadła na ziemię, konieczne było ponowne szlifowanie i lakierowanie, byłem wściekły dlatego widać jak wyszło :roll: Użyta żarówka to Osram Halopar 16 Alu, 35W i kąt świecenia 35st (kupiona za 16,90zł). Świeci tak: Trzeba świecić na prawdę długo aby obudowa się nagrzała, nie mówiąc o podtopieniu plastiku :u Mocowanie wtyczki do żarówki to wciśnięcie nakrętki od butli 5l (pasowała idealnie) i przymocowanie jej na klej montażowy. Oczywiście wcześniej wycinamy w niej otwór na wtyczkę. Wtyczka owinięta parę razy taśmą izolacyjną i wstawkami z papieru ściernego aby było ciasno i się nie ślizgało. Żarówka jest wykręcana więc nie musimy się szarpać, wszystko wychodzi łatwo i bez problemów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Poproszę o fotki z jak wygląda światło z daleka na lakierze - mam nadzieje że wiesz ocb -> ~2metry od panelu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 O coś takiego chodziło szynkowy? NDKZxJotvHw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jo, dziękuje ! Tylko mi nie mów że też masz czerwone pasy w garażu... ? ____________________________________________ To perfidny lila róż, pomieszanie różu z fioletem :lol: 8-}Pigmentów za mało kupiłeś ? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 To perfidny lila róż, pomieszanie różu z fioletem :lol: 8-} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi