Xeper Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Moze warto zrobic osobny topic? Podziele sie tym, co mam: Ori zarowka SunGuna to Solux o nastepujacych parametrach: napiecie: 12V moc: 35W kąt: 36 stopni 99.35% CRI barwa: 4700 K http://www.shop3m.com/60440096729.html http://www.prozic.com/www2/info_promo_SOLUX35003_4700K.html Ja, z powodu ze nie widze "tych 2%" nie szukałem oryginału Soluxa, tylko wykorzystałem zarowke ANS-lighting Photo Lamp o parametrach zblizonych do orginalu, tj.: 35W, kąt 40 stopni. CRI i temperatura nieznane, przy czym uwazam, ze CRI i odchyłki w temperaturze barwowej w szukaniu swirli nie maja kluczowego znaczenia. Przerobka byla plug n play - zarowka pasuje bez dodatkowych mocowan. Po wycieciu elementu grzewczo-dmuchajacego z suszarki podlaczenie przewodow to formalność. Jesli ktos chce wrzuce fotki ze srodka urzadzenia. Moj "sunbzium" wyglada tak: swieci tak: Roboty na 15 minut (+ extra bonus time na przekonanie małżonki, ze "my tej suszarki juz chyba nie potrzebujemy?" ;) ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vit0 Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 A nie będzie się grzała za mocno, topiąc plastik z obudowy suszarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 U mnie trochę się ciepłe robi, ale przecież nie świecisz tym długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeper Posted March 4, 2012 Author Report Share Posted March 4, 2012 Vito, w srodku suszarki jest wkladka izolacyjna z materialu przypominajacego tekture czyms impregnowana. Dodatkowo, 35W to nie jest strasznie duzo energii, zwlaszcza, ze duza czesc jest wypromieniowywana do przodu. Po 5 minutach swiecenia obudowa jest w najgoretszym miejscu na tyle chlodna, ze bez problemu mozna ją tam trzymac reką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Poprawiłem nazwę tematu oraz linki. Oj Wojtek.. [-x Żarówkę kupiłeś w Polsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeper Posted March 4, 2012 Author Report Share Posted March 4, 2012 Wale skruche :oops: :oops: :oops: Zarowa kupiona normalnie w PL, w lokalnej hurtownii elektrycznej. Ta mi lezala od 2005 r w szafce i sie doczekała :) Symbol tej zarowy to JCDR-P - daje sporo wynikow w google. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Chciałem aby był taki wątek w Poradnikach multimedialnych ale ten jest troszkę za skromnie opisany aby go tam wrzucić. Nie mniej jednak wspólnymi siłami ładnie go rozbudujemy :u Tutaj to, co robiłem jakiś czas temu. Niezmierny w realizacji okazał się korespondencyjny instruktaż Mirka @fonnes któremu serdecznie dziękuje ^:)^ :ympeace: Na samym początku rozkręcamy suszarkę, kilka śrubek z tyłu lub z boku, każda ma je w innym miejscu. Następnie odcinamy moduł grzewczy z nawiewem: I zostaje Nam mniej więcej tyle: Później, tak jak mówi Wojtek, jest już tylko z górki. Do zabawy potrzebujemy następujące przedmioty: -Obudowa suszarki z włącznikiem, -Żarówka, -Pasująca wtyczka, -Taśma izolacyjna, -Kombinerki, -Nożyk, -Śrubokręt z próbnikiem. Jeśli posiadacie 2-stopniowy włącznik, możecie odciąć tranzystorek aby żarówka włączała się tylko na jednym biegu: Żarówkę o parametrach niemalże identycznych co 3M-owa podał Wojtek, moim zdaniem do inspekcji lakieru nada się każda, ja wziąłem jaka była w sklepie: Typ wtyczki również ma znaczenie, bardziej wygodna od wciskanej jest wkręcana (GU-10) Następne czynności to już formalność. Skręcamy kabelki: A następnie izolujemy: Zaciskamy kciuki, podłączamy wtyczkę do kontaktu i.. Wszystko gra. Pozostaje kwestia montażu. Jeśli sam się za to zabiorę, dodam propozycje mocowania. Oprócz tego w kolejce czeka obudowa po wiertarce oraz w przyszłości wkrętarka akumulatorowa do wersji turystycznej :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
art'ek Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 JJ. gdzie kupowales żarówke ?? mozesz jakims linkiem rzucic bo ty o jakims innym typie mocowania pisales ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s.martino Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Znajomy mi soluxa znalazl koszt 16€ takie dane: 36° 4700K 12V35W made in japan :u No to sobie zmaistrowalem Wiertarka na akumulatro 14€ rozkrecam tak w srodku wyglada zarowka od soluxa oprawa 1.50€ mataz gotowa do zamkniecia gotowa na czerwnym i na bialym. Ogolnie bardo dobrze dziala, a najlepsze ze hologramy pokazuje :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianese Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 to nas włoch zawstydził :u pięknie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Golono Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Dla zainteresowanych przykład Sungun-a z DW: http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=205820 Dzięki za fajne DIY :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s.martino Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Dlaczego zawstydzil?? przecierz niewiele sie rozni od tego co wyrzej pokazali. W zasadzie konstrukcja taka sama.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorgus Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Pewnie że nie zawstydził , ja kupiłem na KA żarówkę taką jak są sanglasach i zrobiłem z wkretarki tak samo i świeci i pokazuje wszystkie ryski :) jak będę jutro w garage zrobię foty :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted March 6, 2012 Report Share Posted March 6, 2012 JJ. gdzie kupowales żarówke ?? mozesz jakims linkiem rzucic bo ty o jakims innym typie mocowania pisales ??Ja kupiłem najzwyklejszą w markecie więc nie ma się co wzorować tak dokładnie :) Dawałem link do sklepu w UK: http://www.svenlight.co.uk/product_info.php?cPath=24_26&products_id=44&osCsid=46453986852f5d1cf2b8edb66795806b Ale jak pokazał Wojtek, za cenę 5 razy niższą możemy to samo kupić w PL :u Martino, bardzo fajna relacja, dzięki wielkie :u Zaczyna mi się ten wątek podobać :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Przepraszam moderatorów za dubla :lol: Uporałem się ze złożeniem sana-gana w całość, tak to wyszło: Za reklamę sklepu nikt mi nie zapłacił, po prostu znalazłem sposób na wykorzystanie naklejki :) Mam nadzieję, że nie znajdą się tu zwolennicy teorii spiskowych :lol: Napis miał być w kolorze tylnej obudowy, jednakże po naniesieniu bezbarwnego doszło do jakiejś reakcji i kolory się przeżarły :cry: Poza tym, tylna obudowa podczas suszenia na podwórku upadła na ziemię, konieczne było ponowne szlifowanie i lakierowanie, byłem wściekły dlatego widać jak wyszło :roll: Użyta żarówka to Osram Halopar 16 Alu, 35W i kąt świecenia 35st (kupiona za 16,90zł). Świeci tak: Trzeba świecić na prawdę długo aby obudowa się nagrzała, nie mówiąc o podtopieniu plastiku :u Mocowanie wtyczki do żarówki to wciśnięcie nakrętki od butli 5l (pasowała idealnie) i przymocowanie jej na klej montażowy. Oczywiście wcześniej wycinamy w niej otwór na wtyczkę. Wtyczka owinięta parę razy taśmą izolacyjną i wstawkami z papieru ściernego aby było ciasno i się nie ślizgało. Żarówka jest wykręcana więc nie musimy się szarpać, wszystko wychodzi łatwo i bez problemów :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Poproszę o fotki z jak wygląda światło z daleka na lakierze - mam nadzieje że wiesz ocb -> ~2metry od panelu ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 O coś takiego chodziło szynkowy? NDKZxJotvHw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Jo, dziękuje ! Tylko mi nie mów że też masz czerwone pasy w garażu... ? ____________________________________________ To perfidny lila róż, pomieszanie różu z fioletem :lol: 8-}Pigmentów za mało kupiłeś ? :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 To perfidny lila róż, pomieszanie różu z fioletem :lol: 8-} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts