Jump to content

Sungun DIY

Recommended Posts

Moze warto zrobic osobny topic?

Podziele sie tym, co mam:

Ori zarowka SunGuna to Solux o nastepujacych parametrach:

napiecie: 12V

moc: 35W

kąt: 36 stopni

99.35% CRI

barwa: 4700 K

http://www.shop3m.com/60440096729.html

http://www.prozic.com/www2/info_promo_SOLUX35003_4700K.html

Ja, z powodu ze nie widze "tych 2%" nie szukałem oryginału Soluxa, tylko wykorzystałem zarowke ANS-lighting Photo Lamp o parametrach zblizonych do orginalu, tj.: 35W, kąt 40 stopni. CRI i temperatura nieznane, przy czym uwazam, ze CRI i odchyłki w temperaturze barwowej w szukaniu swirli nie maja kluczowego znaczenia.

Przerobka byla plug n play - zarowka pasuje bez dodatkowych mocowan. Po wycieciu elementu grzewczo-dmuchajacego z suszarki podlaczenie przewodow to formalność. Jesli ktos chce wrzuce fotki ze srodka urzadzenia.

Moj "sunbzium" wyglada tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

swieci tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Roboty na 15 minut (+ extra bonus time na przekonanie małżonki, ze "my tej suszarki juz chyba nie potrzebujemy?" ;) )

Vito, w srodku suszarki jest wkladka izolacyjna z materialu przypominajacego tekture czyms impregnowana. Dodatkowo, 35W to nie jest strasznie duzo energii, zwlaszcza, ze duza czesc jest wypromieniowywana do przodu. Po 5 minutach swiecenia obudowa jest w najgoretszym miejscu na tyle chlodna, ze bez problemu mozna ją tam trzymac reką.

Wale skruche :oops: :oops: :oops:

Zarowa kupiona normalnie w PL, w lokalnej hurtownii elektrycznej. Ta mi lezala od 2005 r w szafce i sie doczekała :)

Symbol tej zarowy to JCDR-P - daje sporo wynikow w google.

Chciałem aby był taki wątek w Poradnikach multimedialnych ale ten jest troszkę za skromnie opisany aby go tam wrzucić. Nie mniej jednak wspólnymi siłami ładnie go rozbudujemy :u

Tutaj to, co robiłem jakiś czas temu. Niezmierny w realizacji okazał się korespondencyjny instruktaż Mirka @fonnes któremu serdecznie dziękuje ^:)^ :ympeace:

Na samym początku rozkręcamy suszarkę, kilka śrubek z tyłu lub z boku, każda ma je w innym miejscu.

Następnie odcinamy moduł grzewczy z nawiewem:

Dołączona grafika

I zostaje Nam mniej więcej tyle:

Dołączona grafika

Później, tak jak mówi Wojtek, jest już tylko z górki.

Do zabawy potrzebujemy następujące przedmioty:

Dołączona grafika

-Obudowa suszarki z włącznikiem,

-Żarówka,

-Pasująca wtyczka,

-Taśma izolacyjna,

-Kombinerki,

-Nożyk,

-Śrubokręt z próbnikiem.

Jeśli posiadacie 2-stopniowy włącznik, możecie odciąć tranzystorek aby żarówka włączała się tylko na jednym biegu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Żarówkę o parametrach niemalże identycznych co 3M-owa podał Wojtek, moim zdaniem do inspekcji lakieru nada się każda, ja wziąłem jaka była w sklepie:

Dołączona grafika

Typ wtyczki również ma znaczenie, bardziej wygodna od wciskanej jest wkręcana (GU-10)

Dołączona grafika

Następne czynności to już formalność. Skręcamy kabelki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A następnie izolujemy:

Dołączona grafika

Zaciskamy kciuki, podłączamy wtyczkę do kontaktu i..

Dołączona grafika

Wszystko gra. Pozostaje kwestia montażu. Jeśli sam się za to zabiorę, dodam propozycje mocowania.

Oprócz tego w kolejce czeka obudowa po wiertarce oraz w przyszłości wkrętarka akumulatorowa do wersji turystycznej :D

Znajomy mi soluxa znalazl koszt 16€ takie dane:

36°

4700K

12V35W

made in japan :u

No to sobie zmaistrowalem

Dołączona grafika

Wiertarka na akumulatro 14€

Dołączona grafika

rozkrecam

Dołączona grafika

tak w srodku wyglada

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zarowka od soluxa

Dołączona grafika

oprawa 1.50€

Dołączona grafika

mataz

Dołączona grafika

gotowa do zamkniecia

Dołączona grafika

gotowa

Dołączona grafika

na czerwnym

Dołączona grafika

i na bialym.

Ogolnie bardo dobrze dziala, a najlepsze ze hologramy pokazuje :u

JJ. gdzie kupowales żarówke ?? mozesz jakims linkiem rzucic bo ty o jakims innym typie mocowania pisales ??

Ja kupiłem najzwyklejszą w markecie więc nie ma się co wzorować tak dokładnie :)

Dawałem link do sklepu w UK:

http://www.svenlight.co.uk/product_info.php?cPath=24_26&products_id=44&osCsid=46453986852f5d1cf2b8edb66795806b

Ale jak pokazał Wojtek, za cenę 5 razy niższą możemy to samo kupić w PL :u

Martino, bardzo fajna relacja, dzięki wielkie :u

Zaczyna mi się ten wątek podobać :D

• 4 weeks later...

Przepraszam moderatorów za dubla :lol:

Uporałem się ze złożeniem sana-gana w całość, tak to wyszło:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Za reklamę sklepu nikt mi nie zapłacił, po prostu znalazłem sposób na wykorzystanie naklejki :) Mam nadzieję, że nie znajdą się tu zwolennicy teorii spiskowych :lol:

Napis miał być w kolorze tylnej obudowy, jednakże po naniesieniu bezbarwnego doszło do jakiejś reakcji i kolory się przeżarły :cry:

Poza tym, tylna obudowa podczas suszenia na podwórku upadła na ziemię, konieczne było ponowne szlifowanie i lakierowanie, byłem wściekły dlatego widać jak wyszło :roll:

Użyta żarówka to Osram Halopar 16 Alu, 35W i kąt świecenia 35st (kupiona za 16,90zł). Świeci tak:

Dołączona grafika

Trzeba świecić na prawdę długo aby obudowa się nagrzała, nie mówiąc o podtopieniu plastiku :u

Mocowanie wtyczki do żarówki to wciśnięcie nakrętki od butli 5l (pasowała idealnie) i przymocowanie jej na klej montażowy. Oczywiście wcześniej wycinamy w niej otwór na wtyczkę. Wtyczka owinięta parę razy taśmą izolacyjną i wstawkami z papieru ściernego aby było ciasno i się nie ślizgało. Żarówka jest wykręcana więc nie musimy się szarpać, wszystko wychodzi łatwo i bez problemów :)

Jo, dziękuje !

Tylko mi nie mów że też masz czerwone pasy w garażu... ?

To perfidny lila róż, pomieszanie różu z fioletem :lol: 8-}

Pigmentów za mało kupiłeś ? :lol: