Jump to content

SKODA OCTAVIA - wiosenne odświeżenie.

patrizio1985

Recommended Posts

Niedawno miałem przyjemność odświerzyć Skodę mojej mamy. Autko przeszło korektę tak na 70% jakieś pół roku temu. Od tego czasu mama myła najstaranniej jak można, jednak nie na jedno wiadro, ale osuszała ręcznikeim. Miałem tylko kilka godzin, także ograniczyło się do lekkiej korekty , następnie AIO i wosk.

Użyte narzędzia i środki:

Das6 + pady flexipads i urban

Szampon gratisowy od MXNOWICKI jakiś muc-off (później się wypowiem)

T&G Tardis

APC G101

IronX

Glina VP

pasty PF2500 i SF4000

AIO Cherry Glaze

Coli 476

Tak wyglądała Skodzina

Dołączona grafika

Najpierw zająłem się smołą, następnie poszedł IronX

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I kółka:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Później czas na mycie :

Dołączona grafika

Szampon bardzo fajny, miły zapach (chyba jabłkowy), dobrze domywał, dobry poślizg, a piana cudna. Aż nie chciało mi się zdjęć robić, więc zrobiłem filmik.

QKfiSfqCapo

Sorry za jedno wiadro, ale to pierwsze mycie, a w planie i tak była lekka korekta:) Poza tym chciałem pokazać jak fajnie pieni.

Dołączona grafika

Czas na glinkę:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Widać od razu gdzie nie poszedł Tardis

Dołączona grafika

Potem było jeszcze jedno mycie, pędzelkowanie i suszenie:

Dołączona grafika

niestety zaczęło się robić nieprzyjemnie, także ja zacząłem się spieszyć i zaniedbałem robienie zdjęć. Na osuszony samochód poszło PF2500 i SF4000 + IPA, dały takie rezultaty:

Dołączona grafika

Następnie AIO by jeszcze coś ukryć, wygładzić i na to wosk Coli 476. Było 9stC, także mam nadzieję, że choć do lata przetrwa:)

A oto rezultaty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i zaczęło padać, także nie wiem jak będzie z trwałością wosku, ale najwyżej jak zniknie to się nałoży:)

Dołączona grafika

Podsumowanie

Lakier oczyszczony i zabezpieczony. To było głównym celem. Przy okazji troszkę liznąłem lakier, do tego AIO zrobił swoje, także jest w miarę.

Najważniejsze mama zadowolona.

Dzięki dla MXNOWICKI za gratisowy szampon, naprawdę świetny. Na pewno znajdzie się na najbliższej liście zakupów.

Pozdrawiam

:u :u :u

Takie prace przy starszych autkach zawsze mają coś ciekawego w sobie, może dlatego że 85% właścicieli takich Skód nie robi więcej niż wystawia na deszcz co by się opłukało... ;)

(Nie żebym uważał że auto jakieś strasznie wiekowe, spokojnie, sam nie mam nowszego :D)

Fajnie wyprowadziłeś lakier, przydałoby się coś jeszcze na oponki i środek ;)

Octavia dostała odrobinę czułości po zimie, dobrze jej to zrobiło :u

Zająłeś się dokładnym myciem ze wszystkimi wnękami i nadkolami czy tylko tak jak widać na zdjęciach - karoserią?

No i brak dressingu i brudne opony bardzo kują w oczy :)

Były czyszczone, ale zauważ, że nie mam kostki, także jaki widać walka z wiatrakami. Wiem, że dresing wskazany, nawet chciałem wyjechać na drogę, jeszcze raz przepłukać oponki, osuszyć i nałożyć Endurance, ale zaczęło padać. Skupiłem się na karoserii, ale gdzie doszedłem szczotkami, pędzelkami tam domyłem (wnęki drzwi i klapy, nadkola tylko tam gdzie doszła szczotka) :D

Następnym razem mam nadzieję, że pogoda bardziej dopisze.

A my dziękujemy za miłe słówko o szamponie (jednym z naszych ulubionych :D ).

P.S. mój tata kiedyś miał taką Octavię (jak tylko Octavia weszła do sprzedaży w Polsce) dlatego chyba zawsze będę miała sentyment do tego auta :) aaa Octavia byłą w kolorze zielony metalik ;)

Wiolka