Jump to content

Mercedes ML 350 '05 - projekt bardzo mini

fonnes

Recommended Posts

W zasadzie powinienem to wrzucić do "Co zrobiłeś przy aucie", ale niech będzie że fonnes też robi jakieś "projekty" :lol:

Jakoś udało się zgrać czas, chęci i pogodę aby wreszcie pokręcić się wokół auta - pierwszy raz w tym sezonie.

Pierwszy etap tzn. mycie, glinkowanie, pędzelkowanie i osuszenie zostało zrobione na zaprzyjaźnionej myjni bezdotykowej.

Dodatkowo zakamarki zostały wysuszone pędem powietrza na trasie 12 km Koszalin -> Mielno :mrgreen:

Niestety foto z mycia brak bo czas mnie bardzo gonił :( :oops:

Po dotarciu do domu auto wyglądało tak, ot czyste

Dołączona grafika

Pod koniec września ub.r zrobiłem małą korektę lakieru, taka na 90-95% i byłem ciekaw jak przetrwał zimę

Dołączona grafika

Pojawiło się trochę mikro rysek, ale wiadomo ze to nieuniknione. Generalnie jestem zadowolony

i mam nadzieję że Muc-Off Pre Wax Cleanser, zamówiony właśnie w MX Nowicki ukryje te ryski, a jeżeli nie

to w odwodzie mamy finiszowe pasty Menzerny ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do prac użyłem prostego, żeby nie powiedzieć, wręcz banalnego zestawu kosmetyków.

- PB Black Hole - cleaner, glaze

- PB Natty's Paste Wax Blue - mój ulubiony "letni" wosk do szybkich prac

- Nielsen SAS - plastiki

- Nielsen Briliance - opony

- DAS6 + czarny miękki karbowany wafel - do nakladania Black Hole

- aplikatory gąbkowe + MF

Dołączona grafika

Maska po nałożeniu PB Black Hole (prawa strona).

Typowo detailerskie 2% więcej głębi koloru :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i lakier "na gotowo" po nałożeniu Natty's Blue

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czas na plastiki i oponki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I jeszcze kilka fotek finałowych

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam Was :D

Dołączona grafika

Wiem że niejedno wprawne oko dostrzeże jakieś niedociągnięcia. Niestety miałem tylko 4 godz. na prace.

Z drugiej strony, nie chciałem już czekać na bardziej dogodny moment, bo rączki mnie świerzbiły żeby coś "wymasować" :mrgreen:

Sezon dopiero się zaczyna, wiec będzie czas na zrobienie wszystkich detali ;)

W najbliższych planach komora silnika - nie robiona prawie dwa lata :oops:

Cześć Mirek! :D

Nie bałeś się, że w trakcie tej wycieczki z myjni do domu złapiesz jakieś paprochy? Przecierałeś czymś lakier przed masowaniem DA?

Ten BH na prawdę robi różnicę, ładnie odżywa kolor a jak z maskowaniem rys? Wypełnia coś? Widzę, że i w słońcu nie straszna im robota, dobrze wiedzieć na przyszłość :u

Nie bałeś się, że w trakcie tej wycieczki z myjni do domu złapiesz jakieś paprochy? Przecierałeś czymś lakier przed masowaniem DA?

Obejrzałem lakier i przeleciałem dusterem z piórek, ale nie uwieczniłem tej "operacji" na zdjęciach :oops:

Ten BH na prawdę robi różnicę, ładnie odżywa kolor a jak z maskowaniem rys? Wypełnia coś? Widzę, że i w słońcu nie straszna im robota, dobrze wiedzieć na przyszłość :u

Z wypełnianiem bardzo słabo, natomiast praca na słońcu :u Producent w opisie produktu pisze że na słońcu można. Początkowo chciałem przelecieć AG SRP, ale on brudzi plastiki (musiałbym oklejać), szybko schnie na słońcu i pyli. U mnie cień jest tylko do ok. 11-tej więc jak zaczynam o 08 czy 9-tej, to nie mam szans się wyrobić aby auto było cały czas w cieniu :( Dlatego często "skazany" jestem na produkty Poor Boy's.

Czym nakładałeś brillance, że taka satyna wyszła?

Gąbką zmywakiem kuchennym Jan Niezbędny :)

Brilliance generalnie daje satynę, błyszczy się tylko kilka minut po nałożeniu.

Z tym że BH strasznie wosk osłabia

Natty's Blue na BH trzyma się dzielnie - sprawdzałem kilka razy.

Dla mnie BH jest baaardzo słaby....

Może nie całkiem, ale już mi się znudził dlatego szukam czegoś innego :)

Ale ML wygląda zacnie

Mam drugiego pod opieką (żony), tyle że biały ~x(

Może coś wrzucę niebawem bo zamierzam go "odsmołować" :lol:

powiedz mi ile u Ciebie kombinacja z BH siedzi na lakierze??

Adam,

Nigdy nie sprawdzałem na "długim dystansie". Taką kombinacje stosowałem ze 2-3 razy na wiosnę. Później nakładałem już tylko

Natty's Blue, albo coś innego.

Generalnie na trwałość Natty's Blue nie narzekam - wytrzymuje spokojnie ok 2 miesiące lub lepiej.

Jakoś nie zauważyłem żeby Black Hole skracał żywotność Nattysa :-?

będę się rozglądał na mieście za Twoim wozem

Bywam w Koszaline tak ze 2x w tygodniu, w piątki przed południem stoję pod emką (zakupy) ;)