Jump to content

Odkurzacz na sucho dylemat

Recommended Posts

Witam

Stoję przed faktem zakupu odkurzacza na sucho , mam dwie propozycje

W poznaniu dwóch znajomych ma kilka lat i bardzo chwalą sobie leo :u,sam pracowałem nim miesiąc . Bardzo cicha praca , wygodny :u

http://allegro.pl/profesjonalny-odkurzacz-przemyslowy-leo-promocja-i2451013841.html

Może ktoś miał do czynienia z gregorem ,tylko cena 100zł wyższa :|

http://allegro.pl/numatic-nv-180-profesjonalny-odkurzacz-rabat-i2450626119.html

z góry dziękuję za pomoc :-*

Dwukrotnie miałem do czynienia z Numaticiem pokazanym przez Ciebie. Po raz pierwszy używałem go podczas pracy w Anglii, po raz drugi tu, w Polsce, pracując w parkietach. Siłę ciągu mogę porównać do George'a a więc dla mnie bardzo dobra. System worków jak we wszystkich Numaticach, worek z celulozy (albo podobnej tkaniny) mocowany w środku. Wymiana w pół minuty, worki szczelne (gumowa uszczelka przy otworze oraz zaślepka gdy worek się zapełni i chcemy go wyrzucić), konstrukcja bardzo prosta jeśli chodzi o układ bebechów (jak chcesz, zrobię Ci zdjęcia jak to wygląda w George'u, tutaj jest niemalże identycznie). Kabel zwijany na 'głowie'. Potrafi pracować kilka godzin bez zadyszki, silnik moim zdaniem wytrzymały. Jeśli chodzi o głośność, nie przypominam sobie aby to była jakaś uciążliwość.

No ale jeśli porównać suche dane techniczne to przepływ powietrza 200 000 l/h dla Leo i 162 000 l/h dla Numatica, długość kabla 10m dla Leo i 26,8m dla Numatica, pojemność 10l dla Leo, 8l dla Numatica, podciśnienie identyczne a waga 8kg dla Leo, 5,8kg dla Numatica.

Jeśli ten Leo to sprawdzony sprzęt, ja bym się nie zastanawiał (tym bardziej, że jest tańszy od Numatica a ma większy przepływ powietrza). Chyba, że cenisz sobie długi kabel i niską wagę sprzętu, wtedy wybrałbym Numatica. Nie wiem tylko jak wyglądają bebechy w tym Leo, w Numaticu wszystko jest bardzo proste.

Wziąłbym LEO, znany i lubiany przez mojego kolegę. Osobiście też się nim bawiłem i powiem szczerze ,że mnie zaskoczył. U znajomego pracuje w naprawdę ciężkich warunkach i ciągle żyje i trzyma się nieźle. Osobiście mam georga i mi jak na razie wystarcza ale to już inna bajka ;)