Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Kilka lat temu, chyba cztery, kiedy zaczynałem zabawę z detailingiem wpadłem na genialny pomysł spolerowania sobie lakieru na moim świeżo zakupionym autku. Zakupiłem gdzieś jakąś pastę polerską, przynajmniej tak myślałem (teraz wiem, że to cleaner :oops: ) i nałożyłem ją na filc zamontowany do szlifierki kątowej (prędkość stała 12k obr/min). Całe szczęście pomyślałem, że może nie zacznę od maski, bo jeszcze coś popsuje... Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie samodzielna naprawa "polerowanego" elementu. A w związku z tym, że Wiolka z NX Nowicki nie dała radę przeczytać mojego posta z zamówieniem i towar do sklepu nie dotarł musiałem w jakiś sposób zagospodarować czas przeznaczony na mycie silnika. Obawiam się tylko, że pierwsze podejście do zaprawki (ze względu na jej wielkość nazwę ją Zaprawą) może skończyć się tak, jak pierwsze podejście do lakierowania. Pacjent poniżej: Na początek postanowiłem to umyć i mieć nadzieję, że to tylko zabrudzenie, którego szampon przez kilka lat nie zmył. Po umyciu plamy trochę zeszły, ale córka powiedziała mi, że jak coś jest mokre to jest zawsze ciemniejsze, więc namoczyłem papierek 2500 i zacząłem walkę Papierek 2500 był za słaby, przypalony lakier trochę się złuszczył. Sięgnąłem po P2000. Tutaj już widać, że to co zbędne zostało usunięte. Zostały tylko dziury Szpachla do tworzyw sztucznych i szpatułka Rozrabiamy I szpachlujemy po oczyszczeniu elementu IPA. Teraz znów papier ścierny i będziemy usuwać nadmiar szpachli, a na malowanie czeka już zestaw, którego zamierzam użyć do malowania. W tej chwili czekam, aż wyschnie szpachla i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto powie jak zabrać się za malowanie, albo po skończeniu zderzak pójdzie w najgorszym razie do lakiernika. CDN mam nadzieję dziś lub jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escimo Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Razman ciekaw jestem co z tego wyjdzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Nie Ty jeden :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Szpachla ściągnięta papierem P2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 I co, powierzchnia równa po szpachli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 JJ w miarę równa, pod palcem nie czuć. I tak idzie na to lakier kładziony pędzelkiem, więc za bardzo nie szaleję. W zasadzie lakier bazowy już nałożyłem i nasuwa mi się pytanie. Czy na bazowy położyć od razu klar, czy papier, polerka i klar? Zaznaczam, że lakier położony pędzlem nie jest równy, widać ślady pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 To zanim pryśniesz klarem ze spraya, spróbuj zmatowić to papierem, może powłoka się wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Kiedyś próbowałem gąbeczką takie cudo zrobić żeby było równiej i...nie wyszło źle, chociaż rzemiosło straszne x_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Pierwszą warstwę psiknąłem. Za 3h drugą. A jutro papier i polerka. Już mogę powiedzieć, że podkład różni się od oryginału. Z bliska widać różnicę, z daleka jest o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Ok, ciąg dalszy. Po wielu próbach położenia lakieru bazowego okazało się, że oryginalny lakier ma lekko inny kolor niż ten na samochodzie. Muszę pogodzić się z tym faktem lub dobrać lakier pod samochód. Tutaj widać lakier bazowy na spolerowanym wcześniej elemencie Efekt po nałożeniu lakieru bezbarwnego Jeszcze tylko papier i polerka. Domowym sposobem raczej nie osiągnę nic więcej. Efekt taki, że z daleka raczej nie będzie nic widać i chyba mogę być zadowolony, różnica przed i po dość duża. Po przyjrzeniu się z bliska można drapać się po głowie i próbować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 O fuck_tycznie inny kolor ale i tak lepiej niż było :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jak wyschnie do końca jeszcze spoleruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Szkoda że nie przeczytałeś poradnika dot zaprawek bo to odcięcie trochę psuje efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Masz na myśli biały pasek z prawej strony? Już go nie ma. Tak akurat różnicy nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 No to OK :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vit0 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 To wstaw foto jak to teraz wygląda już po zdjęciu taśm i bez białego paska. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Nie wstawię, bo się wstydzę. Byłem wczoraj u Pawła w Godzisku i lakiernik to będzie robił. Jest lepiej, niż było, aczkolwiek do rewelacji bardzo daleko. Wstawię fotę jak lakiernik zrobi i powiem, że moje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escimo Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Wstawię fotę jak lakiernik zrobi i powiem, że moje =)) =)) Nie ma się czego wstydzić, pokaż może jako "przestrogę" dla innych, mnie osobiście bardzo ciekawi efekt, bo podejście do tematu było dobre :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razman Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 escimo, ostatnie zdjęcie pokazuje w zasadzie cały efekt. Usuń sobie tylko kreskę z prawej strony. Zderzak ma już starte to co ja wymyśliłem i jest nałożony podkład przez lakiernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi