minetoo Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Witajcie moi mili. Pragnę przedstawić chyba pierwszy taki projekt w polskim znanym światku pieszczot samochodowych. Mazda RX8 trafiła do mnie na prawie dwa tygodnie. Zacząłem od zrobienia porządku z obydwoma zderzakami. Zostały polakierowane. W trakcie prac lakierniczych dumałem co by tu z REX'em zrobić. Wybór padł na mojego faworyta pośród powłok syntetycznych, Gtechniq C1 wraz z Gtechniq C1.5. Na samym początku gdy auto oglądałem nic nie zapowiadało takiej masakry jaka mnie czekała. O wszystkim miałem się dowiedzieć po dokładnym zmyciu z auta wszystkiego co było, dokładnych oględzinach idealnie czystego lakieru oraz wstępnych przymiarkach z maszyną. Będziecie mieli tutaj wszystko co może spotkać operatora maszyny polerskiej: -znikomą ilość lakieru -jet black -powtórnie lakierowany różnymi klarami -cały wycięty papierem na szybę -kształty determinujące walkę małymi padami do usr...śmierci. Zapraszam :u Oględziny pierwsze. Tu nie ma się nad czym rozwodzić, ot brudne auto ze szlifowinami z lakierni. Nie ma co wieszać psów na lakierniku że nieumył, bo poco miałby to robić skoro ja się tym zajmuję po swojemu ;) Istotne że kolejny raz wykonał dla mnie perfekcyjną robotę :u Tego samego dnia (sobota) okazało się że REX rzucił palenie... Powód, leżąca bateria. Gdzie znajdę Baterię do RX8 w sobotę wieczorem? Telefon do znajomka, odciągnięty od grilla, otwiera sklep i daje mi nówkę sztukę dedykowaną do REX'a :shock: Ale dobra, co to saga zmierzch? Do roboty!! Wnęki, nadkola, felgi Tutaj raczej nikt nie zaglądał. Felgi z zewnątrz raczej czyste. Od środka było więcej pracy ale żaden dramat. Zestaw chemii od SNB kolejny raz pokazał klasę. Nielsen i Sanesolv działają perfekcyjnie :u Glinkowanie natomiast to droga przez mękę, warstwa utlenionego lakieru i roadfilm zabrały kilka godzin extra... Nadkola to osobna historia, standardowo brudno, ale przy okazjo odkryłem że z tylu jest wykładzinka :shock: A wyglądało jak baranek :lol: Koła i nadkola robione po kolei. Szeroko pojęte mycie Trochę posiedziałem nad wnękami, zwłaszcza nad tylnymi drzwiami które z racji nietypowej konstrukcji mocno utrudniały pracę. Ale jakoś to poszło. Było bardzo gorąco i zasychający na biało APC Meg's musiał ustapić bezproblemowemu w pracy APC SNB. Korekta No nie będę kozaczył było bardzo ciężko. Jak wspomniałem na początku, przy pierwszych oględzinach auto wyglądało całkiem dobrze. Miałem nadzieję że skończy się na lekkim przeleceniu bez wycinanek i gotowe a tu takie kwiatki. Po usunięciu wszystkich starych mazideł moim oczom ukazał się las... Gdyby to był jeszcze ori lakier to pół biedy... Futro mode ON i jedziemy. Było też troszkę jazdy malymi padami i leżenie przy aucie aby podwinięte części zderzaków i drzwi odbijały nieskazitelnie każde źdźbło trawy ;) No dobra poniosło mnie ale myślę że warto było :D LSP czyli smarujemy co się da Wyznając swoją niełamliwą zasadę zero uncoated surfaces zaglądnąłem z odpowiednimi LSP w każde miejsce: -wnęki Kuro seal -plastiki Blackwow -szyby po przygotowaniu AGCGP pokrył (wszystkie) Rain Clear -opony Endurance -felgi po przygotowaniu DJLPL pokrył Detailer's Pride Wheel Glaze -lakier to Gtechniq C1 oraz aplikowany trzykrotnie w odstępach dwu godzinnych Gtechniq C1.5 Silo Seal Efekty albo ich brak ;) Jest lepiej ale czy bardzo dobrze? Śmiem wątpić. Właściciel oraz kilka innych osób stwierdziło że przesadzam ale ja nie jestem do końca zadowolony. Gonię króliczka i nie mogę go dopaść. Ktoś kiedyś pytał gdzie kończy się detailing? Moim zdaniem detail absolutny jest jak horyzont który oddala się wraz z przybliżaniem do niego. Zawsze można pomalować grubo klarem i ciąć, ciąć, ciąć.... Dobra dość tej nostalgii, oglądajcie, oceniajcie, czepiajcie się :u :u :u Ważne , pierwsze zdjęcie pokazuje obecność powłoki na suchym, wyjałowionym lakierze. Za to cenię sobie Gtechniq :u Zero ściemy ! Koniec :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Może być...3 z 2'ma :lol: Ładnie panie ładnie. Samochód też ciekawy bo niezbyt popularny :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 No, jakiś inny w końcu ;) Szyby zawsze robisz AG ? Jaki to pad ? biały czy żółty LK? Dobra robota :u PS. Mógłbyś tylko fotki zmniejszyć żeby szybciej się ładowało ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 Szyby zawsze robisz AG ? Jaki to pad ? biały czy żółty LK?Prawie zawsze. Pad to żółty LC aka Monello Zdjęcia jeszcze mniejsze? U mnie szybko się wczytuje..... :-?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arekkaz Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Wczytuje się pierwsza klasa nie przesadzajcie. Robota ? Wiem ,że czekasz na miód i pochwały. Ja nie z tych. Opierdole Cię tylko ,że znowu Ci się udało. p.s. ...i żeby za paczkę fajek tak się poświęcać?! :ymdevil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 Wiem ,że czekasz na miód i pochwały.Skądże znów to nie DW ;) i żeby za paczkę fajek tak się poświęcać?!Tym razem dwie i piwo :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly_marcin Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Jak zwykle git robota :u Ostatnio widziałem C1 podczas aplikacji, bo jeszcze nigdy nie miałem okazji. Jak Ci się go dociera? Wiem, że trzeba się dobrze wstrzelić w odpowiedni czas, najpierw jeszcze rozetrzeć itp. W moim przypadku trochę się 'ciągnął' :lol: Ale nie ja aplikowałem ani nie rozcierałem :P Mógłbyś trochę przybliżyć ten temat? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 WŁaściciel/ka to się chyba zesrał/a jak zabaczył/a co z tego nazwijmy to auta zrobiłeś :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 Marcin zależy które C1 masz. Z opisy wynika że nową wersję. Nakładasz, i możesz natychmiast polerować. Ja nakładam, natychmiast delikatnie (!) rozcieram i po kilku minutach poleruję "na zero" To ostatnie jest elementarnie istotne bo po zżelowaniu nie ma miejsca na poprawki. Junior no coś w ten deseń ;) dowiedziałem się też że mam zrobić wnętrze i ogólnie tylko ja mam myć to autko... Będą więc upy :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 dowiedziałem się też że mam zrobić wnętrze =)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly_marcin Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 To chyba jednak w akcji widziałem tą wersje co masz. Chłopaki też od razu po nałożeniu delikatnie rozcierali. Wprawa za pewne przychodzi z ilością 'smarowań' :) Dzięki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Ładnie ładnie, ale brakuje mi zdjęć z odbiciem słońca ... ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 A dlaczego padło na C1 skoro żółw wygrał test ... ? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 brakuje mi zdjęć z odbiciem słońca .Przekażę uwagi słońcu... ;) A dlaczego padło na C1 skoro żółw wygrał testBo tak :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Patrząc na pierwsze kilkanaście zdjęć straciłem rachubę i pomyślałem że to nie samochód tylko..... stonoga :lol: Byłem w szoku kiedy zobaczyłem to :shock: :shock: : Podobno "tradycyjne" materiały osuszające już dawno zarzuciłeś na rzecz PVA :roll: A cała reszta to..... ehhhhh.... też bym chciał tak umieć :f Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek.h2o Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 -lakier to Gtechniq C1 oraz aplikowany trzykrotnie w odstępach dwu godzinnych Gtechniq C1.5 Silo Seal Tak trzeba? czy po prostu tak wyszło? pytam bo się przymierzam ;) , a tak poza tym to przyjemne są te twoje relacje :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 7, 2012 Author Report Share Posted August 7, 2012 Tak trzeba? czy po prostu tak wyszło?Wystarczy raz ale powłoka doskonale się warstwuje więc czemu nie. a tak poza tym to przyjemne są te twoje relacjeDziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Fajnie wyszło :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiasty Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Ja moge napisac tylko szacun :D :D . Cały czas jak ogladam takie tematy wiem ,że jeszcze dużo nauki mnie czeka 8-) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 minetoo: i jak, zadowolony z monello? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 8, 2012 Author Report Share Posted August 8, 2012 Dokupiłem kolejne ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 Pierwsze mycie ND2i0yvPTnk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zybercik Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Całkiem gitesowo :o Edit: taa gitesowo... właśnie to chciałem napisać :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skladak Posted August 11, 2012 Report Share Posted August 11, 2012 Auto marzenie i to piękne odprowadzanie wody :> Nicee :u :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts