VuDoo Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Niedawno mój tato kupił sobie Alfę Romeo 147 rocznik 2005. Trafiła się okazyjnie po znajomości, a podobnie jak ja darzy on tą markę sporym sentymentem (miał kiedyś Alfę Alfasud), postanowił więc kupić ją sobie jako samochód do pracy :). Miała jednak delikatnie uszkodzony tył, więc przeszła drobną naprawę blacharsko lakierniczą. Robiony był tylny zderzak, klapa bagażnika i tylne części błotników. Lakiernik jednak nie mógł się oprzeć pokusie i naturalnie "przepolerował" cały samochód, robiąc z niego jeżdżący hologram... Tato poprosił mnie bym trochę odświeżył mu jego nową zabawkę ;) Czasu zbyt wiele nie miałem, bo jedynie parę godzin ale postarałem się zrobić to najlepiej jak potrafię. Na początek kilka zdjęć sprzed przystąpienia do prac. Jak widać, kolor naprawdę ciekawy, wymaga jedynie odrobinę dopieszczenia. Przede mną "kupa" roboty... Maska też musiała być kiedyś lakierowana i tu również lakiernik nie popisał się przy poprawianiu swojej pracy. Jeszcze przed myciem i to bez dobrego oświetlenia widać, że będzie co robić... Wszechobecny pył po ostrym cięciu... Jako pre-wash do akcji wkracza ValetPRO Orange Pre-Wash rozcieńczony 1:10 z wodą. Nie zapomniałem również o nadkolach. Dwa wiadra i Big Apple Shampoo gotowe do akcji. Po umyciu i spłukaniu, zabrałem się za glinkowanie. Glinka Bilt-Hamber Soft i woda z paroma kroplami ONR'a jako lubrykant (najlepsza opcja wg mnie). Glinka za wiele roboty nie miała, lakiernik zdarł wszystko polerką, nawet nie było sensu ruszać Tar & Glue Remover'a. Zostało jedynie trochę syfu na dole progów. Suszymy (ja i Fluffy :D ) I podziwiamy... :o Jeszcze tylko dopracowanie szczelin i nadkoli oraz czyszczenie felg. Wstępnie rozcieńczony Blue Gel, a na deser IronX. Przed wjazdem do garażu na dalsze prace, szybka inspekcja w słoneczku B) te zdjęcia nie wymagają chyba komentarza Ponieważ czasu nie było wiele i chodziło przede wszystkim o odświeżenie i nadanie połysku, a nie wycięcie wszystkich rys, mój wybór padł na kombinację Scholl'a W09 z pomarańczowym padem Monster Shine i małym pomarańczowym padem Scholl'a. Jak się okazało, lakier był na tyle miękki i przyjemny w obróbce, że mieszanka ta pozwoliła na całkiem przyzwoitą korektę, po której nawet IPA praktycznie nic nie odkrywała :) Ten lakier jest naprawdę niesamowity :o Po kontrolnym przetarciu IPĄ... Niezbyt udane wyprowadzenie przejścia w wykonaniu lakiernika... Po W09 Końcówka wydechu oberwała wełną stalową... Dzieło postanowiłem zwieńczyć woskiem Lusso Oro, którego w tym roku nieco zaniedbałem. Warto było przypomnieć sobie ten zapach... A efekt też niczego sobie, co potwierdziło słońce zaglądające nieśmiało do garażu. Jeszcze tylko ogarnięcie plastików i opon duetem Auto Finesse - Revive i Satin oraz przetarcie szyb (nieśmiertelny Megs Glass Cleaner) i szybkie ogarnięcie wnętrze m.in. Scholl'em Speed 9000 (niestety zapomniałem zrobić fotek środka) i wyjeżdżamy na zewnątrz by podziwiać efekt końcowy. No i oczywiście musiało się zachmurzyć... Na szczęście jednak po tym jak wziąłem tą piękną włoszkę na spacer by zobaczyć co potrafi, wyszło słońce. Strzeliłem więc jeszcze parę zdjęć z odrobiną słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Alfa :P :P :P piękny lakier, zresztą jak na większości Alf. Fajna praca :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ładna włoszczyzna :u Robota super, mojego ojczulka też na taką namawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Brawo ! Od razu lepiej :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Kolorek obłędny - to ziarno :ymdaydream: Efekty, jak na szybkie ogarnięcie, znakomite :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Takich jezdzących hologramów jest sporo na ulicach - a tu: bach i jednego mniej :) Fajne autko i kolor bajeczny :-bd Robiłeś rotacją czy DA? Ten W09 to siakies nowe cuś od Scholla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ten W09 to siakies nowe cuś od Scholla? Coś jak AIO podobno tyle że kryje trochę, trochę ściera :p . Wg. producenta ma to byc stosowane pod ich wosk ale może być sam na lakierze bo jest na bazie chyba sealantów ;) Tyle co kiedyś o tym przeczytalem ;) Tutaj masz opisane na stronie jednego ze sprzedawców co to jest: http://mrcleaner.pl/scholl-concepts-w09-premium-car-wax-1l-p2000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Oj doczytałem że jednak coś carnauby ma http://spautopia.co.uk/scholl-concepts-w09-premium-car-wax-250ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Efekt bardzo fajny :u Ten lakiernik to chyba sobie z maski zrobił panel testowy,bo nie wiem o co mu chodziło? Ten W09 to siakies nowe cuś od Scholla?No właśnie to chyba jakiś wosk a nie pasta,na pewno tym tak wyciągnąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 nice job panie :u lakier palce licać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrCleaner Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 napisał(a):Ten W09 to siakies nowe cuś od Scholla?No właśnie to chyba jakiś wosk a nie pasta,na pewno tym tak wyciągnąłeś ? teoretycznie Scholl Concepts nazywa to woskiem, bo wosk w sobie również zawiera, ale zalecają go także jako przygotowanie lakieru pod swoje woski Vintage i The Rock wg ich oznaczeń ma ten sam stopień cięcia co S40 i zalecają użycie go właśnie na pomarańczowym padzie to coś w stylu AIO, ale z naszych doświadczeń wynika, że nie osłabia, a wydłuża trwałość wosków, zwłaszcza naturalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Lakier naprawdę ma potencjał i fajnie wyszło :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi