Razman Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Kolega postanowił wyprać auto i uprzejmie spytał, czy może użyć mojego sprzętu. Sam zabrał się za pranie wykładziny i foteli, a ja przyglądając się postanowiłem odświeżyć mu plastiki w środku. Przy okazji oberwało się części plastików na zewnątrz. Użyte środki to: Valet PRO Heavy Duty Carpet Cleaner 1:40 oraz 1:10 Meguairs APC 1:4 (1:10 nie dawał rady) PB Natural Look Raze Glaze Rubber Dressing - nawiasem mówiąc, używałem pierwszy raz, z polecenia, fajny środek, zdjęć przed niestety nie mam, ale uwierzcie mi, lusterka były jasno szare (czarny, wyblakły plastik). Nie jest to czernidło, jest to biały żel, który fajnie wyciąga oryginalny kolor, niestety trochę tłusty. Super nadaje się do uszczelek, co może będzie widać na zdjęciach. Nie mogę napisać, aby samochód się jakoś prezentował i cieszę się, że robiłem go jak chciałem, a nie bo musiałem. Koledze poradziłem tylko, aby fotele jednak zdemontował, bo będzie mu wygodniej. Ja między czasie czyściłem sobie bagażnik i demontowałem plastiki, które dało się zdemontować. Zdjęcia pokażą co i jak. Wykładzina była w takim stanie, że więcej może dałoby się osiągnąć, ale kolega stwierdził, że pier... i więcej jej nie pierze. Jego auto, jak wspomniałem wcześniej, ja się nie chciałem za bardzo brudzić. Auto przed: Tutaj już środek po odkurzeniu i bez foteli. Kolega sobie pierze, a ja zacząłem od bagażnika, żeby mu nie przeszkadzać. APC 1:4 Tutaj widać brud jaki się uzbierał... A tutaj efekt pracy kolegi Karcherem SE4001 On sobie dziubał teraz powoli fotele, a ja demontowałem co mogłem i robiłem najczystszy bagażnik jaki świat widział. Zdemontowałem uszczelkę bagażnika (myta osobno) Brudek na drzwiach I powoli montujemy umyte rzeczy Na uszczelce Raze Glaze Środek po umyciu i nałożeniu dressingu Wyprana tylne oparcie kanapy Od środka PB Natural Look Tutaj na czarnych uszczelkach także Raze Glaze. Nabrały błysku, a były już szare i można powiedzieć takie sparciałe I wspomniane wcześniej lusterka Mam nadzieję, że nie przynudzałem. Efekt taki jak widać, choć kolega oczarowany swoją pracą. Całość zajęła jakieś 6 godzin z przerwami na obiadek, piwko i papieroska. Jutro dodam zdjęcia foteli. Jeszcze schną, a ciemno już i szkoda robić zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Ja bardzo lubię Fiaty są łatwe i przyjemne w pracy.Wyp.....sz wszystko z środaka i heja. Praca :u Co do wykładziny podłogowej to trzeba ją lać wodą 60 st i od razu odsysać po 6-7 przejściach jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaV Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Troche zaniedbane ale dałeś rade :u . Heavy Duty Carpet Cleaner jak oceniasz ten produkt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek_gti Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Kolega z Fiata w ładnym śmietniku jeździł, dziw że się od tego nie pochorował ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razman Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 Troche zaniedbane ale dałeś rade :u . Heavy Duty Carpet Cleaner jak oceniasz ten produkt? Prawdę mówiąc wcześniej używałem tylko Karcher RM760. Z VP ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony, aczkolwiek ten się skończy i kupię Nilsena. Dopiero wtedy będę miał porównanie. Nie wiem jak Nilsen, ale kupując 1l VP starcza go na bardzo długo. Fiat czyszczony był roztworem 1:40 (standard to 1:80), łatwo policzyć na ile go wystarczy i mamy duże pole manewru do dobrania proporcji. Silne zabrudzenia to miejscowo 1:10 (opis z butelki). Kolega z Fiata w ładnym śmietniku jeździł, dziw że się od tego nie pochorował ;) Niestety większość osób tak traktuje auta. Mają służyć do jeżdżenia. Ludzie często skąpią na wosk na myjni bezdotykowej, czy automatycznej. A daleka rodzinka spytała mnie ostatnio z zazdrością w głosie, po co znów kupiłem sobie nowe auto. A ja im na to, że mam już je kilka lat o to jest to samo, co w zeszłym roku. Eeee, niemożliwe - mówią. No, ale oni na co dzień jeżdżą traktorami po polu. A tego się raczej nie poleruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zybercik Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Kolega z Fiata w ładnym śmietniku jeździł, dziw że się od tego nie pochorował ;)No no... czyścioszek :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dark_wolf Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Oglądając to czyszczenie to mam wrażenie że VP poradził sobie lepiej niż Tersus PR101 + RM760 u mnie w aucie ;-? To możliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razman Posted September 2, 2012 Author Report Share Posted September 2, 2012 RM760 robiłem to auto jakieś 4 lata temu (to był kiedyś mój samochód). I muszę powiedzieć, że musiałem się mocno wspierać innymi środkami typu Vanish. Jak napisałem VP był w mocniejszym stężeniu niż zaleca producent do zwykłego prania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Ależ zajechana podłoga :shock: Gość jeździł bez dywaników? :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razman Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Niestety bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts