SzaKal Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Panowie wiecie może gdzie można zaopatrzyć się w zestaw do napraw typu spot ? przede wszystkim chodzi mi o pigmenty, czy może lepiej jechać za każdym razem do lakierni żeby oni dorobili kolor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Szczerze, to naprawy typu SPOT nie różnią się niczym od standardowych zaprawek lakierniczych. Tylko nazwa SPOT jest fajniejsza niż zaprawka ;) Pigmenty u każdej z firm są takie same i w takiej samej ilości jak dla standardowych lakierni. Więc jeśli chcesz robić SPOTy dobrej jakości, nie APP to wystarczy zwykły pistolet lakierniczy, jakiś spot blender w sprayu i dobry kolorysta, który wymiesza ci odpowiednią bazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 A powiedz mi gdzie mogę się zaopatrzyć w pigmenty i paletę kolorów z opisem jak dany kolor uzyskać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Odnoszę wrażenie że jeden mówi o skórach a drugi o lakierze (blender) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Hmm chodzi o lakier ... Dokładnie o takie coś : 16-17 sekunda. HFILeSXkTWQ Notatka moderatora Arek, chłopie, bój się Boga, nie jesteś tutaj pierwszy dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 APP ma takie zestawy i nazywają się Smart Repair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Smart Repair to ogólna nazwa zestawów do naprawy tapicerki skórzanej, materiałowej, renowacji felg czy malowania lakieru itp. Zestaw z APP 4,600 netto, ale coś nie mam przekonania do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Wiesz co, ja mam jedynie doświadczenie w funkcjonowaniu tego typu rzeczy w naszym zakładzie. My mamy swój własny mieszalnik, kolorystę, cały color box oraz jeszcze jakieś tam inne zabawki typu foto-spektrometr czy jak mu tam... Posiadanie własnych pigmentów to bardzo kosztowna zabawa. Tym bardziej, że jest ich pewnie z 50 rodzajów. Możesz kupić pigment, bo np. potrzebujesz zrobić czerwony na skodę i okazuje się, że w recepturze na 100 ml masz podane "dolać 0,8 grama fioletu" i co wtedy? Kupisz pigment 0,5 L za grubą kasę wlejesz 0,0008 i z resztą zostajesz do końca życia. Przy robieniu zaprawek jako dodatkowych usług zdecydowanie doradzałbym skorzystanie z zewnętrznej mieszalni, która przygotuje ci lakier. Co więcej w mniejszych zakładach zajmujących się lakierowaniem również często korzystają z zewnętrznych mieszalni, które robią dla nich kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi