masa140 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Witam W ostatni weekend postanowiłem zrobić swoje pierwsze podejście do swojego lakieru. Do całej "operacji" użyłem następujących materiałów: - Rise and Shine Big Apple Shampoo - Meguiars Microfiber Wash Mitt - SNB Sanesolv Extra 0,5L (Mac 124) - Ręcznik do osuszania Fluffy - Glinka ValetPRO Yellow Poly Clay 100g - Ultimate Compound od Megsa - 2 x aplikator Tri color - 2 x Meguiars Soft Foam Applicator Pad - taśma Blue Dolphin - Monster Shine White Round - aplikator z mikrofibry - Dodo Juice Lime Prime - POORBOYS WORLD Black Hole Show Glaze - POORBOYS WORLD Nattys Paste Wax Blue - kilka mikrofibr z marketu i kilka Cobra - Poorbooys Bold N Bride - FK Exterior Black Trim Restorer Czas pracy: sobota od 09.00 do 22.00 niedziela od 09.00 do 13.00 (przerwa) dalej od 16.00 do 21.00 Zacząłem od spłukania karcherem następnie mycie na dwa wiadra( z tego etapu nie mam zdjęć :/ Następnie glinkowanie całego auta - (chyba nigdy nie było glinkowane) Następnie płukanie auta myjką i znowu wycieranie flufyym Miałem tylko 1 ręcznik ale jakoś dał radę No to zaczynamy oklejanie - zabrało mi to baaardzo dużo czasu i poszło z pół rolki taśmy ale opłaciło się Teraz najgorsze przede mną korekta ręczna UC + Tri color w sumie sama korekta zajęła mi 11godzin (7h sobota i 4h niedziela) było baaaaardzo ciężko, pot lał mi się po d...e i do dziś dochodzę do siebie - byłem wykończony. Parę zdjęć elementów przed i po: rysy na dachu Nakładamy UC po polerowaniu zostało parę głębszych rys tylna klapa rysa na nadkolu Jak widać UC usunął płytsze rysy lekkie swirle, wżery po ptakach, z głębszymi rysami sobie nie poradziliśmy zostaje tylko maszyna. Lecimy autko cleanerem Czas na PB BH - zapach super :good: nic nie widać tylko czarna dziura :lol: I naszedł czas na najprzyjemniejszą część - nakładanie wosku :-] Zapach gumy balonowej - nieziemski aż chciałoby się schrupać trochę :D polerowanko test palca też był :D Skończyłem około 21.00 więc było już ciemno zdjęcia w pomieszczeniu. Na koniec zaaplikowałem jeszcze FK TR na plastiki zewn i wreeeeszcie KONIEC. ( Na szyby i opony nie starczyło czasu) Na drugi dzień nałożyłem dresing na opony No i zdjęcia na zewnątrz chociaż zdążył się już przykurzyć I to by było na tyle. Jak na pierwszy raz chyba obleci jak sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 No Panie jak na reczna jazde to efekt kozak :u Widze ze lubisz sie z DoDo LP ;) osobicie uwazam go za najlepszy cleaner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sohers Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Widać ciężko było ale efekt warty pracy :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Bicki rosną, jak na robótki ręczne naprawdę nieźle to wyszło :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Fajny efekt, ostatnio też robiłem czarny lakier ręcznie, to wiem ile kosztuje to pracy :) Powodzenia dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Nice Job :u Jak na reczna to jest ok. kto wie jak teraz ramie wyglada :lol: Mysle ze wiecej bys nie wyciagnal tych glepszych rys, no chyba ze maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 sza cun :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masa140 Opublikowano 4 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Głębszych rys nie wyciągnę choćbym tarł jedno miejsce pół godziny. Pozostaje zbierać pieniążki na maszynę - tylko czy rotacja czy DA? oto jest pytanie. :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Jest MASA! tzn. SIŁA! aaa ja tam nie wiem elektrykiem nie jestem :)) jest dobrze ode mnie 5/5 za wytrwałość- nie chciałoby mi się ręcznie ciąć :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkii Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 jak na ręczną robotę to moim zdaniem wyszło świetnie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Nooo panie takiego kloca ręcznie wyprowadzić :shock: Znam ten ból, bo mojego ML-a pierwszy raz też robiłem ręcznie #:-s Efekt :u Pozostaje zbierać pieniążki na maszynę - tylko czy rotacja czy DA? oto jest pytanie. :?Jeżeli hobbystycznie i tylko do tego auta to DA spokojnie Ci wystarczy. BTW Tylne lampy aż się proszą o polerkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 A powiedz nam jeszcze jak bys był tak miły, jak się jeździ tym autem ;) . Auto gabarytowo wydaje się dość spore i wygląda na wygodne. Jak z prowadzeniem ? :D . A co do samej roboty to wypowiedziałem się juz na konkurencyjnym forum :lol: . Szacun za ręczną polerke :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masa140 Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 fonnes no chciałbym oblecieć swoje auto, auta w rodzinie a potem się zobaczy :D (problem tylko, że nigdy nie trzymałem maszyny w reku i nie wiem czy porywać się na rotacje) Jeśli chodzi o lampy to za tydzień UC + tricolor do łapy i będzie polerka lamp :lol:. DaV autkiem jeździ mi się super :ymdaydream: - duża wygodna krowa :mrgreen: Zbiera się też całkiem dobrze - silnik 3.0 Diesel, 218KM, 508Nm.(można wyprzedzać :)) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tata_jerzyka Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Respekt za ręczną robotę takiego czołgu. Nie dawno sprzedałem BMW 740d, też darłem ją Tricolorem i znam ten ból... :geek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Obrobiłem 3 auta ręcznie i chylę czoła przy okazji łącząc się w bólu - za każdym razem dochodziłem do siebie 2 dni :roll: Ładna praca, zbieraj kesz na maszynę i pokazuj resztę aut bo zadatki masz :u A test palca rób na krawędziach, oglądając auto w pełnym słońcu zrozumiesz o czym mówię ;) No i te oklejanie - UC brudzi plastiki? Bo jeśli nie to to był przerost formy nad treścią :ymalien: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi