masa140 Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Witam W ostatni weekend postanowiłem zrobić swoje pierwsze podejście do swojego lakieru. Do całej "operacji" użyłem następujących materiałów: - Rise and Shine Big Apple Shampoo - Meguiars Microfiber Wash Mitt - SNB Sanesolv Extra 0,5L (Mac 124) - Ręcznik do osuszania Fluffy - Glinka ValetPRO Yellow Poly Clay 100g - Ultimate Compound od Megsa - 2 x aplikator Tri color - 2 x Meguiars Soft Foam Applicator Pad - taśma Blue Dolphin - Monster Shine White Round - aplikator z mikrofibry - Dodo Juice Lime Prime - POORBOYS WORLD Black Hole Show Glaze - POORBOYS WORLD Nattys Paste Wax Blue - kilka mikrofibr z marketu i kilka Cobra - Poorbooys Bold N Bride - FK Exterior Black Trim Restorer Czas pracy: sobota od 09.00 do 22.00 niedziela od 09.00 do 13.00 (przerwa) dalej od 16.00 do 21.00 Zacząłem od spłukania karcherem następnie mycie na dwa wiadra( z tego etapu nie mam zdjęć :/ Następnie glinkowanie całego auta - (chyba nigdy nie było glinkowane) Następnie płukanie auta myjką i znowu wycieranie flufyym Miałem tylko 1 ręcznik ale jakoś dał radę No to zaczynamy oklejanie - zabrało mi to baaardzo dużo czasu i poszło z pół rolki taśmy ale opłaciło się Teraz najgorsze przede mną korekta ręczna UC + Tri color w sumie sama korekta zajęła mi 11godzin (7h sobota i 4h niedziela) było baaaaardzo ciężko, pot lał mi się po d...e i do dziś dochodzę do siebie - byłem wykończony. Parę zdjęć elementów przed i po: rysy na dachu Nakładamy UC po polerowaniu zostało parę głębszych rys tylna klapa rysa na nadkolu Jak widać UC usunął płytsze rysy lekkie swirle, wżery po ptakach, z głębszymi rysami sobie nie poradziliśmy zostaje tylko maszyna. Lecimy autko cleanerem Czas na PB BH - zapach super :good: nic nie widać tylko czarna dziura :lol: I naszedł czas na najprzyjemniejszą część - nakładanie wosku :-] Zapach gumy balonowej - nieziemski aż chciałoby się schrupać trochę :D polerowanko test palca też był :D Skończyłem około 21.00 więc było już ciemno zdjęcia w pomieszczeniu. Na koniec zaaplikowałem jeszcze FK TR na plastiki zewn i wreeeeszcie KONIEC. ( Na szyby i opony nie starczyło czasu) Na drugi dzień nałożyłem dresing na opony No i zdjęcia na zewnątrz chociaż zdążył się już przykurzyć I to by było na tyle. Jak na pierwszy raz chyba obleci jak sądzicie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNB SWEDEN Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 No Panie jak na reczna jazde to efekt kozak :u Widze ze lubisz sie z DoDo LP ;) osobicie uwazam go za najlepszy cleaner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sohers Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Widać ciężko było ale efekt warty pracy :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Bicki rosną, jak na robótki ręczne naprawdę nieźle to wyszło :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dark_wolf Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Fajny efekt, ostatnio też robiłem czarny lakier ręcznie, to wiem ile kosztuje to pracy :) Powodzenia dalej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s.martino Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Nice Job :u Jak na reczna to jest ok. kto wie jak teraz ramie wyglada :lol: Mysle ze wiecej bys nie wyciagnal tych glepszych rys, no chyba ze maszyna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lehto Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 sza cun :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masa140 Posted October 4, 2012 Author Report Share Posted October 4, 2012 Głębszych rys nie wyciągnę choćbym tarł jedno miejsce pół godziny. Pozostaje zbierać pieniążki na maszynę - tylko czy rotacja czy DA? oto jest pytanie. :? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianese Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 Jest MASA! tzn. SIŁA! aaa ja tam nie wiem elektrykiem nie jestem :)) jest dobrze ode mnie 5/5 za wytrwałość- nie chciałoby mi się ręcznie ciąć :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkii Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 jak na ręczną robotę to moim zdaniem wyszło świetnie :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Nooo panie takiego kloca ręcznie wyprowadzić :shock: Znam ten ból, bo mojego ML-a pierwszy raz też robiłem ręcznie #:-s Efekt :u Pozostaje zbierać pieniążki na maszynę - tylko czy rotacja czy DA? oto jest pytanie. :?Jeżeli hobbystycznie i tylko do tego auta to DA spokojnie Ci wystarczy. BTW Tylne lampy aż się proszą o polerkę ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaV Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 A powiedz nam jeszcze jak bys był tak miły, jak się jeździ tym autem ;) . Auto gabarytowo wydaje się dość spore i wygląda na wygodne. Jak z prowadzeniem ? :D . A co do samej roboty to wypowiedziałem się juz na konkurencyjnym forum :lol: . Szacun za ręczną polerke :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masa140 Posted October 6, 2012 Author Report Share Posted October 6, 2012 fonnes no chciałbym oblecieć swoje auto, auta w rodzinie a potem się zobaczy :D (problem tylko, że nigdy nie trzymałem maszyny w reku i nie wiem czy porywać się na rotacje) Jeśli chodzi o lampy to za tydzień UC + tricolor do łapy i będzie polerka lamp :lol:. DaV autkiem jeździ mi się super :ymdaydream: - duża wygodna krowa :mrgreen: Zbiera się też całkiem dobrze - silnik 3.0 Diesel, 218KM, 508Nm.(można wyprzedzać :)) ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tata_jerzyka Posted October 8, 2012 Report Share Posted October 8, 2012 Respekt za ręczną robotę takiego czołgu. Nie dawno sprzedałem BMW 740d, też darłem ją Tricolorem i znam ten ból... :geek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Obrobiłem 3 auta ręcznie i chylę czoła przy okazji łącząc się w bólu - za każdym razem dochodziłem do siebie 2 dni :roll: Ładna praca, zbieraj kesz na maszynę i pokazuj resztę aut bo zadatki masz :u A test palca rób na krawędziach, oglądając auto w pełnym słońcu zrozumiesz o czym mówię ;) No i te oklejanie - UC brudzi plastiki? Bo jeśli nie to to był przerost formy nad treścią :ymalien: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts