g.pajak Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Takie moje rozważania, może ktoś podpowie jak podchodzicie do tematu? Otóż, kończy mi się moja butla Iron-X'a i zastanawiam się co kupić. Chodzi mi o to, ze IronX jest świetnym produktem- najlepszym dostępnym - moim skromnym zdaniem, niestety najdroższy z "krwawiących" Niestety też, w zasadzie jedyny do używania też na karoserii :-?? Myślę nad tym, co by rozdzielić mycie felg z metalicznych cząstek innym (tańszym) preparatem np. Rim Cleaner + od 4Nano a do lotnej rdzy na karoserii używać IronX'a - pozwoli to trochę oszczędzić IronX'a. 1 litr Rim Cleanera kosztuje prawie tyle co 500ml IronX'a :shock: Jest troszkę mniej skuteczny, ale daje radę. Co byście doradzili, jak skomponować taki duet? A noże wg was nie ma to sensu, tylko lać IronX'a równo wszędzie. Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami w tej kwestii :-bd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shiningcar Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 zasadzie jedyny do używania też na karoserii Polecam zapoznać się z produktem Bilt Hamber Korrosol :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Albo Zanitol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venom Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 co Wy wszyscy z tym krwawieniem ???? Może gorącym barszczem zalać i pod wpływem temperatury też zrobi swoje? Ciekaw jestem jakby dali zamiast buraczkowego barwnika np niebieski? To wtedy pewnie byloby ze krew smerfa.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g.pajak Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 Polecam zapoznać się z produktem Bilt Hamber Korrosol :u Albo Zanitol co Wy wszyscy z tym krwawieniem ????Zdaje sobie sprawę, ze to czysto psychologiczne, ale mnie się podoba, bo widać że działa, a tak czasami nie jestem pewien :f :lol: Ale proponujecie w ogóle zamiast IronX'a czy w duecie? Ceny obu w/w znacznie atrakcyjniejsze :-bd A jak ob w/w porównując moc do IronX'a???? Ten Zanitol, to chyba Ci z Łodzi sprzedają... :ymsmug: Będę 24/11 przejeżdżał przez Łódź, może bym wstąpił kupić, tylko czy przy sobocie kogoś zastanę tam :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Najtańszy krwiawiący jest tenzi prix, jest trochę słabszy od ironx ale chyba nie masz felg aż tak brudnych ? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g.pajak Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 ale chyba nie masz felg aż tak brudnych ? ;) W służbówce jest różnie, przynajmniej od wewnątrz :D Nie mam czasu często ściągać niestety, tym bardziej, że robię ok 70 kkm rocznie. Po drugie czasem trafi się autko, które nigdy nie parkowało nawet w pobliżu kogoś kto myje felgi wewnątrz :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNB SWEDEN Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 gpajak jak bedziemy trzezwi zastaniesz spoto inaczej wal mocno do drzwi, odleje ci Zanitola jako sampler problem rozwiazany ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tukolarz Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Zanitol Plus to bardzo dobry stuff jeśli chodzi o siłę działania (w rozcieńczeniu 1:1 usuwa osad podobnie do IronX- może jest nawet silniejszy) i dla mnie ma taką zaletę, że właśnie nie krwawi ;). Dlaczego? Preparaty, które krwawią nie przydadzą się do oczyszczenia tapicerki, wykładziny itp. rzeczy z wnętrza auta. A często właśnie tam są rdzawe osady z mocowań foteli, gaśnic itp. Wada Zanitol-a to moim zdaniem dość niskie kwasowe PH (ok. 2) i ryzyko uszkodzenia jakiś delikatnych rzeczy. Na lakierze nie zauważyłem niepokojących zmian- jedynie na pokrywie baku paliwa pod kanapą powstały jakieś tam plamy, albo po prostu była ona utleniona i w ten sposób zmieniła kolor... Nie zauważyłem negatywnego działania na wykładzinę itp. Ale i z IronX-em trzeba uważać :). Cena Zanitol-a jest kilkukrotnie mniejsza niż IronX-a czy podobnych krwawiących środków, więc naprawdę warto go mieć do oczyszczania mocno zafugowanych powierzchni. Jako wisienkę na torcie zostawiłbym w swoim arsenale jednak też produkt CarPro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Czy jest coś mocniejszego niż Zanitol (który znowu mi się kończy...)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNB SWEDEN Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Czy jest coś mocniejszego niż Zanitol (który znowu mi się kończy...)?Skoncentrowany Zanitol ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Już taki grałem. I albo działam zbyt asekuracyjnie (zbyt szybko spłukuje) albo mam do czynienia z takimi paździochami.. Do Ciebie będę miał sprawę ale to jutro na PW.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts