Jump to content

Re: FSO Polonez Atu+

tata_jerzyka

Recommended Posts

Witam. W końcu udało mi się pogrupować zdjęcia i garnąć hosting zdjęć. Wrzucam pełną relację.

A więc pacjent:

FSO Polonez Atu Plus 1,6GLI. 82,400km. Stan techniczny na prawdę MEGA :shock: trochę poprawki wymaga kosmetyka gdyż drzwi kierowcy są cieniowane przez lakiernika-druciarza, jest kilka wgniotek itp. Ale najważniejsze że nie ma rdzy- auto jest fabrycznie ocynkowane do listew. Polonez jest bazą do budowy polskiego killera faszystowskich zabaweczek ;)

Czas pracy: sobota 8:00-22:00, niedziela 9:00-16:00.

Użyte środki: nie pamiętam, serio. Niech Maya zrobi listę.

Takim autem przyjechałem do kol. Maya na korektę:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dobra, nie ma co się rozczulać. Każdy z Was chyba widział w życiu brudnego Poloneza. Wjeżdżamy na mycie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Płuczemy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz glinka:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tak wyglądała "plastelinka" po przetarciu jednego błotnika :f

Dołączona grafika

Mycie po glince, setup ten sam co powyżej + pędzelkowanie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Suszymy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz inspekcja: bez dramatu ale szału też nie ma.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CDN...

Korekta:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Reanimacja listwy otwierania tylnej klapy za pomocą opalarki:

Dołączona grafika

Ręczne docieranie klamek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Blenda tylna też została poddana korekcie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Krajobraz po polu bitwy :roll:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Następnie auto zostało bardzo dokładnie umyte z resztek past. Niestety zdjęć z tego zabiegu nie posiadam gdyż robiłem to sam. Na lakier został nałożony cleaner Clearcote, wosk Collinite 768 na elementy plastikowe ValetPro Dionysus Trim Glitz.

Efekt 2 dniowych zmagań jest taki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zdjęcia całego auta wrzucę niebawem. W niedziele zabrakło już i czasu i sił na jakąś fajną sesyjkę. Komentarze mile widziane ;)

Polonez z Włocławka? ;)

Jakimi pastami robiłeś bo trochę zapyliło ;) Ale efekt końcowy :u Fajnie że ktoś jeszcze Poloneza chce użytkować :)

Na 3 zdjęciu od dołu na zderzaku nad rejestracją tylko tak dziwnie wygląda lakier...lampa tak zniekształciła?

Tak, auto kupiłem z Włocławka a mieszkam w Ciechanowie. Na zderzaku to tylko załamane światło z lampy, tak samo jak i nad znaczkiem FSO. Faktycznie- dziwnie podejżany efekt ;)

Pasty z tego co pamiętam użyte były 2x 3M czyli: FC+ oraz Polishing. Potem IPA, cleaner i wosk.

Racja, nie jestem mistrzem w zdawaniu relacji. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że z uwagi na koszta całego procesu detailingu sporo pomogłem przy aucie. Stąd i skromna relacja. Ręce ubabrane i mokre- szkodabrać aparat do ręki. Ale chęć pokazania auta jest silniejsza od rozsądku.

Obejrzałem zdjęcia - kicha, zła gra światła i cienia, ćzęść zdjęć jest nieostra co obniża ocenę

Detailing - jeśli już dba się o detale, nie można pozwolić sobie na to, aby kawałek blaszki z castoramy przytrzymywał akumulator, całość wykonana niedbale, widoczna rdza tuz pod oknem, cieniowany lakier na drzwiach, brak nakładek na pedały, rózne dywaniki z przodu i z tyłu, brak zapalniczki, tapicerka na boczkach brudna lub wypłowiała - inna niż fotele, widoczna śruba przy pasie kierowcy,

Rdza widoczna jest w poście nr#1, zdjęcie 21.

Co do tematu detailingu tego auta, hmmm oddanie auta do ręcznej myjni i polerowanie lakieru przyniosłoby identyczny efekt, detale nie są dopieszczone, brak dokumentacji zdjęciowej zakamarków, które w przypadku detailingu powinny być widoczne przed i po, Rażące niedociągniecia, detailing to właśnie nakladki na pedały, zabezpieczenie akumulatora, czy nakładki pasów, w takie rzeczy warto się zaopatrzeć, nim się przystąpi do całego procesu.

Jeżeli tę kropkę można nazwać rdzą w 14-to letnim samochodzie klasy budżet to chylę przed Wami czoła :roll: Tego dawno już nie ma- był to zwykły nalot po odprysku który usunąłem samą benzyną ekstrakcyjną. Uważam Kris że popadasz w skrajności a Twoja niechęć do FSO przerodziła się w paranoje.

4-letnie Mercedesy po 300tyś zł. są dosłownie zgniłe.

mat7pvqMm_E

v-T425L85uQ

Ten ML w Krakowie to sposób na reklamę lub zwrócenie uwagi

Osobiście go myłem ma odpryski ale nie gnije.

Moze zacznie po moim myciu =))

Natomiast skorodowane są śruby mocujące nakładkę zderzaka z tyłu i z przodu ;) i wyłazi im wykładzina z pod progów.

Ten ML w Krakowie to sposób na reklamę lub zwrócenie uwagi

Był kiedyś program w TVN Turbo. Biznesmen który go kupił był wściekły chamską reakcją serwisu i odmową naprawy, więc zemścił się w ten sposób. Awarie Mercedesów i odmowy serwisów to była głośna afera kilka lat temu.

Jeżeli tę kropkę można nazwać rdzą w 14-to letnim samochodzie klasy budżet to chylę przed Wami czoła

W nowym aucie to rdza a w 14 letnim już nie?

Tego dawno już nie ma- był to zwykły nalot po odprysku który usunąłem samą benzyną ekstrakcyjną.

Dziwna metoda na usuwanie rdzy.

tata_jerzyka coś mi sie zdaje, że troche jesteś naburmuszony, chwalisz tak tego poldka a jak ktoś ci coś zasugeruje to przystępujesz do ataku. Oczywiście nie twierdze, że polonez jest złym autem chociaz tak naprawde nie miałem styczności z tymi autami i praktycznie nic nie mogę powiedzieć ale przyznaje ci też rację, że wiekszosc polaków gada na poloneza a stycznosci mieli z tym autem tyle co ja.