Jump to content

[test]Tenzi Prix

kubik

Recommended Posts

Witam,

kolejny test,który wykonywałem i którym myślę,warto się podzielić ;)

Testowany środek to Tenzi Prix

Moim zadaniem było przeprowadzenie testu na jasnym lakierze.

Wziąłem więc służbowego busa i ogień

kilka sekund po psiknięciu Dołączona grafika

Na klapce była lekka rdza,no mercy :mrgreen:

Dołączona grafika

Coś tam płynie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na felgach też się dzieje

Dołączona grafika

Tak poza konkursem

Dołączona grafika

Tradycyjnie się czerwieni ;)

Koło przed

Dołączona grafika

Prix przykryty snow foam-em co by nie przyschło

Dołączona grafika

Po.Bez pędzlowania,pełny bezdotyk

Dołączona grafika

Podsumowując fajny środek,zastanawiający jest fakt opisu.

Producent pisze,żeby zostawić na 5-6minut,podczas gdy po 4minutach to już zaczyna przysychać.Środek dość szybko spływa,więc jak słusznie zauważono,lepiej działać od razu i płukać w porę.Ew. prysnąć pianą daje to fajny rezultat.

Cena dość atrakcyjna,jak widać na lakierze znalazł sporo dziadostwa :-]

Myślę,że jako tańszy Iron X wywiązuje się z zadania w 100% :good:

• 1 month later...

ja zrobiłem tez test prix'a.

nawiązujac do opisu zastosowania producenta.

zrobiłem tak:

napsikałem tenzi na koło zająłem sie czymś innym, wróciłem gdzies po 10 minutach napiskałem jeszcze raz poczekałem 2-3 minuty i dosłownie liznąłem pędzelkiem. Spłukałem z opryskiwacza ogrodowego i już koło idealnie czyste.

Moja felga jest polakierowana na biało i przed testem była cała czarna od pyłu z klocków i miała jakiś pół roczny brud asfaltowy.

Moim zdaniem Tenzi poradził sobie bardzo dobrze! Gdybym miał porównać go z sholl'em rimm7 to uważam ze siła działania jest podobna ale sholl ma tę przewagę, że jest gęstszy i nie spływa tak szybko jak tenzi ( obserwacje )

A jak do ironx wyglada tenzi?

Do Irona nic nie ma podejścia,aczkolwiek z ceną 40zł za litr jakby nie patrzeć,Prix opłaca się bardziej.

Z karoserii usunie bez problemów cząsteczki metaliczne przed korektą,a koła,no nie oszukujmy się,nikt Tu nie wali korekt po 6kEuro,więc jak po czyszczeniu tenzi,psiknie się Ironem i pójdą jedna czy 2 stróżki to taka ujma? ;)

Też miałem okazję przetestować tego Prixa na felgach - generalnie nie jest źle ale odszedłem na chwilę od samochodu żeby mógł na spokojnie podziałać a on po prostu zaschnął. Strasznie irytująca sprawa :-q Gdyby nie ta kwestia to za tą cenę całkiem ok ;)

Też miałem okazję przetestować tego Prixa na felgach - generalnie nie jest źle ale odszedłem na chwilę od samochodu żeby mógł na spokojnie podziałać a on po prostu zaschnął. Strasznie irytująca sprawa :-q Gdyby nie ta kwestia to za tą cenę całkiem ok ;)

A właśnie o tym nie napisałem.5-6minut producenta to można między bajki włożyć,latem,jak się pojeździło góra 2-3minuty ;)

ceną 40zł za litr

:o

Opakowanie 5l kosztuje 108 zł czyli litr ok.22 zł

Będzie można zrobić jakiś zakup na wiosnę,w Białymstoku jest spory sklep z chemią Tenzi,więc jak się zbierze chętnych to będzie można podzielić ;)

Jak malutkie ilości do obróbki to zostańcie przy Ironx

Kuba jak Ty to liczysz przecież to testu zużyłeś ok 1l :lol:

Jak masz kupić 1l za 40 to wal 5l za 108 i nie dziel tylko się baw :u

Na testy poszło 200ml :D

Ogólnie jak kupiłem prixa w czerwcu to jeszcze mi zostało ze 100ml,bo tylko przed korektami psiukałem ;)

I tak mnie rodzice już z domu wyganiają z tymi bańkami wszystkimi ,a tu jeszcze prix... :lol: