Jump to content

Szampon a przyciąganie kurzu/brudu

tukolarz

Recommended Posts

Ostatnio na KA jeden user upiera się, że po umyciu DG 901 na lakierze ma więcej kurzu niż po nawoskowaniu auta Collim... :shock: Dla mnie to niemożliwe, żeby szampon, który nic po sobie nie zostawia przyciągał w ten sposób kurz i brud- z doświadczenia wiem, że w przypadku tego szamponu w 99 % za antystatyczność odpowiada LSP, garażowanie (lub nie), przebieg km i pogoda :). Ale postanowiłem sprawdzić i to... mam nadzieję, że zrobię jakąś relację. A co wy o tym zjawisku myślicie? Czy spotkaliście się z czymś podobnym z tym lub innym szamponem? :)

Ostatnio na KA jeden user upiera się, że po umyciu DG 901 na lakierze ma więcej kurzu niż po nawoskowaniu auta Collim... :shock: Dla mnie to niemożliwe, żeby szampon, który nic po sobie nie zostawia przyciągał w ten sposób kurz i brud- z doświadczenia wiem, że w przypadku tego szamponu w 99 % za antystatyczność odpowiada LSP, garażowanie (lub nie), przebieg km i pogoda :). Ale postanowiłem sprawdzić i to... mam nadzieję, że zrobię jakąś relację. A co wy o tym zjawisku myślicie? Czy spotkaliście się z czymś podobnym z tym lub innym szamponem? :)

Przychodzi mi skojarzenie o gościu który zesrał się w gacie więc śmierdziało,zmienił gacie i wciąż śmierdziało,bo nie umył dupy. :lol:

Oceniać takie aspekty to można na jałowej powierzchni ;)

Kuba, trafna analogia :lol:, ale co ciekawe gość upiera się, że takie zjawisko ma tylko po 901 obojętnie czy auto jest nawoskowane czy nie... Argumenty nie docierają... i do tego uważa, że po Sonax-ie 2w1, Dodo Sour Power w przeciwieństwie do DG jest pod tym kątem super.

Tadek , sledze dyskusję na KA i zaczyna to przypominać bicie piany , ok nie pasuje mi 901 to kupuje inny , zresztą kilku osobom nie pasował zapach 901 , gusta są różne . Mi osobiście lotto czy przyciąga kurz czy nie , dla mnie 901 dobrze domywa , pasuje mi zapach a latem osiada tez kurz .

Zresztą w temacie na KA forumowy guru skwitował konkretnie : wszystkie ( szampony ) są podobne . Koniec kropka .

Używałem obu (coliego i DG 901) - jak dla mnie to niemożliwe, żeby po umyciu przyciągał bardziej kurz niż przed. Na jesień nawet miałem taką konfigurację, że leżał coli a myłem DG. Jak dla mnie to nic bardziej kurzy jak coli nie przyciąga ;)

No chyba, że jest jak pisał kubik - i problemem nie jest kosmetyk a rękawica albo fibra do wycierania.

Bo jak np. smaruję colim słoneczkiem megsa po moich lampach, to wali iskry jak ta lala ;)

Wrzuciłem na KA swoje przemyślenia, po szybkim teście. Wrzucam i tutaj:

Część 1:

Co do rzekomego przyciągania kurzu po umyciu auta DG 901:

Zrobiłem profesjonalny mega-test przyciągania kurzu na tym co miałem pod ręką:

Dołączona grafika

Widzimy powyżej obudowę mojego kompa (czarną jak...) po kilku godzinach od umycia (w moim pokoju jest dużo kurzu, bo dbam tylko o auto... :D ... joke- w domu też detailinguje :lol: . Po lewej stronie stronie obudowa umyta DG 901 mikrofibrą nasączoną roztworem 901 z wodą (dość małe rozcieńczenie= dużo szamponu, mało wody- w porównaniu do normalnego mycia auta), a następnie przetarty mokrą fibrą do sucha, a po prawej (u góry) nieprzyciągający kurzu Sonax Detailer (który mocno przyciemnił powierzchnię :song: ). I co? Brak jakiejkolwiek różnicy po myciu 901 i QD od Sonax-a: mały kurz na jednej połówce odpowiada małemu kurzowi na drugiej. Podejrzewam, że z szamponem tej firmy byłoby podobnie :D. Mit obalony?

Nie? Bo komp się nie liczy? Dobra, zrobiłem też teścik na drzwiach (lakier bez rys, lekkie holo od... wcześniejszego testu mikrofibr):

Po lewej stronie u góry jest Sonax QD, a na dole czysta powierzchnia z jakimś tam woskiem po 3 krotnym testowym myciu DG 901:

Dołączona grafika

Po aplikacji QD na te trzy powierzchnie: Sonax i Presto przyciemniły powierzchnię w minimalny, ale zauważalny sposób. Presto najmniej przyciągał kurz. Sonax vs, czysta powierzchnia po umyciu 901 czy DG 921- bez zauważalnej różnicy... jeśli chodzi o antystatyczność....

Dołączona grafika

Po usunięciu taśmy:

- nasuwający się wniosek: na lakierze w dobrej kondycji QD, szampon etc. nie mają większego wpływu na wygląd nawoskowanej powierzchni:

Dołączona grafika

:)

Część druga:

- przy okazji pojawiło się też zdanie, że 901 troszkę narusza woski. I to postanowiłem sprawdzić ;). Przy okazji zobaczę jak powierzchnia przyciąga kurz po umyciu dwoma różnymi szamponami:

- tym razem nawoskowałem drzwi HDC + Zymol Glasur. Wygrzałem wosk. Podzieliłem panel na dwie części: jedną umyłem Dodo BTBM (kilka kropelek na kilka litrów), a drugą DG 901 (tak od serca, aby pokazać jak ten szampon zjada wosk):

Dołączona grafika

Bezpośrednio po umyciu strona po BTBM szybciej wysychała (zostawiłem oba szampony na ok. 20 minut), a DG w trakcie i po myciu bardziej się pienił na lakierze- w wiadrze BTBM była większa piana ;).

Spłukałem oba szampony i pokażcie mi, po której stronie któryś z tych szamponów uszkodził naturalny wosk:

cUG2gPmE14Q

Na żywo wyglądało to tak, że po BTBM był tyci, tyci gorszy sheeting... #-o

Po kilku godzinach "kurzenia się" nie zauważyłem różnicy w wyglądzie czy kurzeniu się na obu połówkach...

Tadek , sledze dyskusję na KA i zaczyna to przypominać bicie piany , ok nie pasuje mi 901 to kupuje inny , zresztą kilku osobom nie pasował zapach 901 , gusta są różne . Mi osobiście lotto czy przyciąga kurz czy nie , dla mnie 901 dobrze domywa , pasuje mi zapach a latem osiada tez kurz .

Zresztą w temacie na KA forumowy guru skwitował konkretnie : wszystkie ( szampony ) są podobne . Koniec kropka .

Wiesz, pewnie bym się tym nie przejął, że ktoś tak pisze, ale chciałem zobaczyć na własne oczy czy faktycznie, może to być prawda... i czy jest jakaś różnica pomiędzy myciem różnymi szamponami. Ostatnio komuś w dziale: "Zestawy kosmetyków" polecałem DG 901 jako jeden z lepszych szamponów (ogólnie, bo wiadomo, że zapach itd. może się nie podobać danej jednostce) a nie chciałbym uchodzić za fanboy-a i wciskać ludziom szajs... ;) Jeśli komuś w czymś doradzać, to tak, aby mieć "czyste sumienie" :D. Ja osobiście najbardziej lubię myc auto Lusso Auto Bathe albo PA Glissante, ale wiem, że są inne dobre szampony na świecie, aż tak nie różniące się od nich..., a co do których mam pewność, że nie naruszają w znacznym stopniu wosku i nie wpływają źle na inne aspekty mycia/osuszania... Szampony są podobne, można mieć jakieś subiektywne odczucia, ale najlepiej najpierw zbadać to zanim się takimi subiektywnymi odczuciami odwiedzie kogoś od danego zakupu ;).

:)