JJ. Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Cześć wszystkim! Przez dobre 5 minut myślałem nad jakimś sensownym wstępem. Co by tu napisać aby zachęcić do lektury? Białostoccy fani detailingu czuli potrzebę ponownego spotkania aby coś zmajstrować i wyżyć się, postanowiłem więc dać im ku temu szansę. Pożyczyłem auto od inżyniera, umówiłem spotkanie i zabraliśmy się do pracy. Plan był jasny - dopieścić w miarę możliwości z zewnątrz. Spotkanie zorganizowane na godzinę 10, ochotnicy - karol.e36 (Karol) oraz wojak10 (Łukasz) wzięli swoje arsenały i przybyli do Groty. Oto co zastali na miejscu: Relację fotograficzną z powyższej inspekcji przeprowadził Karol. Później będziemy wymieniać się aparatem :) Zanim przystąpiliśmy do pracy, zadbaliśmy o prawidłowe BHP. Samochód musi stać w czystym garażu więc... Karol niczym prawdziwy specjalista, musi zadbać o rekwizyty i strój: Chciałem pisać jakiej to zaawansowanej chemii używaliśmy do mycia, jednakże cały sekret tkwił w... Chłopaki zabrali się do pracy. Z lewej strony Karol, z prawej strony Łukasz, w jednej dłoni pędzelek (Dexter i ValetPro), w drugiej APC Koch-Chemie w stężeniu 1:4: Chłopaki od początku fajnie współpracowali więc czułem, że to będzie udana akcja :u Ja w tym czasie zająłem się myciem kół, opryskałem je Tenzi Alux-em w stężeniu 1:2, wyszorowałem szczotką do kół oraz szczotką "żelazkiem", nadkola jedynie opłukane pod ciśnieniem. Po profilach i kołach przyszła kolej na karoserię. Na początek we wszystkie zakamarki APC Koch-Chemie w stężeniu 1:4: Gdy panowie skończyli aplikować APC, wziąłem pianownicę i pokryłem całe auto. Mieszanka jaką użyliśmy to produkty Shiny Garage - APC Red Devil Nano HD oraz piana Fruity Snow Foam, nie pamiętam proporcji poszczególnych środków ale chyba po 200ml zalane do 3/4 wodą. Poprawcie mnie jeśli pamiętacie. P.A. w akcji: Gdy auto zostało pokryte pianą, zaczęliśmy pędzelkowanie wszystkich zakamarków: Brud płynął aż miło :u Po dobrych pięciu minutach (może dłużej?), piany było tyle: Więc czas na płukanie: Karol sięgał gdzie wzrok nie sięga ;) Płukania c.d. Następnie mycie na 2 wiadra. Do tego celu posłużyły Nam rękawice z frędzelkami oraz szampon Meguiars NXT Generation. Łukasz w akcji: Po myciu opłukanie auta oraz glinkowanie glinką Bilt Hamber Soft. Moja nie zebrała dużej ilości syfu, jak Twoja Łukasz? Ponownie opłukaliśmy auto i wjechaliśmy do garażu. A tam osuszanie przy pomocy ręczników Jan Niezbędny. Łukasz zbierał wodę z dużych powierzchni, Karol wydmuchiwał ją kompresorem z zakamarków: Jako cleaner zastosowaliśmy użyczonego przez Łukasza Auto Finesse Rejuvenate na żółtej gąbce Menzerna (Flexipads). Maszyna to Hitachi (rotacja): Zanim zmieniliśmy gąbkę, próbowaliśmy niebieskiego finishing pada z DOL'a: Co dało następujące efekty: Karol zaczął oczyszczać lakier w/w kombinacją a Łukasz smalcował plastiki przy pomocy swojego Auto Finesse Revive. Dzięki :u Oberwały wszystkie elementy gumowe i plastikowe, Łukasz był bezlitosny i bardzo dokładny :) Małe pięćdziesiątki w jego wykonaniu. Użyty dressing to Auto Finesse Revive :u Dbamy o każdy szczegół: Niekonwencjonalny sposób pobierania środka.. ;)) Ja w tym czasie oczyściłem wszystkie szyby przy pomocy Auto Brite Clear Vue oraz bawełnianego pada: Kołpaki oraz profile w drzwiach zostały zabezpieczone Scholl'em SW20: Po aplikacji cleanera padł pomysł przesmarowania auta Black Holem. Więc niebieska gąbka DOL, BH, Hitachi i Karol w akcji: Karol sprawdza wet look.. :mrgreen: Gdy przyszedł czas na wybór LSP chłopaki nie mogli dojść do porozumienia. Jeden upierał się przy Zymolu, drugiego urzekł zapach Lusso Oro. Cóż więc zrobić? Do biegu, gotowi, start! :mrgreen: Po stronie kierowcy (Łukasz) leży Lusso Oro, po stronie pasażera (Karol) - Zymol Titanium. Różnic w głębi albo wyglądzie na tej samej podkładce między jednym a drugim nie zobaczyliśmy :) Natomiast śliskość początkowa po wyraźnej stronie Lusso Oro. Na koniec zamontowaliśmy nowe (badziewne) wycieraczki które wymagały małego ulepszenia: Przednie dywaniki gumowe z wnętrza zostały umyte przy pomocy APC 1:10 oraz zakonserwowane środkiem Auto Brite Pink Sheen. Wnętrze z grubsza odkurzone i przetarte Meguiars Quik Interior Detailer. Szyby od środka i na zewnątrz umyte Meguiars GCC. Na oponach wylądował Karolowy spray - Moje Auto wet tire shine. Zdjęcia gotowego auta: W tle następni pacjenci... ;)) Inspekcja: Uśmiechy są, chyba wyszło dobrze :u Z tego miejsca chciałbym gorąco podziękować kolegom za chęć pomocy przy aucie i dzielne ogarnięcie tematu. Inżynier po odstawieniu fury był zachwycony, pierwsze słowa jakie usłyszałem po wysiadaniu z auta "ale się błyszczy" mówią wszystko. Wyszło bardzo ładnie - Łukasz i Karol - spisaliście się na medal ^:)^ :ympeace: Zapraszamy do komentowania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaKal Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ładnie :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 :u Dajcie mi kilka tygodni to dołączę do świty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojak10 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Piany było na 100% 200ml, to pamiętam :mrgreen: Co do reszty to się nie wypowiem, bo nie lałem. U mnie glinka w dolnych rejonach drzwi po stronie pasażera była miejscami czarna, na reszcie czyściutka, ale co miało zejść to zeszło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nice Job :u A dexter to widze ze dobrze w calej Europie sie sprzedaje...a pad to Flexi czy Menzerna? bo to jest roznica ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dobrze zorganizowałeś pracę, 2 pracuje jeden foci :mrgreen: Imo 3 osoby to taki max optymalny team, nie? Na pewno dobrze się bawiliście, i o to chodzi :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ładnie ładnie :u a przede wszystkim szybko :D Kołpaki oraz profile w drzwiach zostały zabezpieczone Scholl'em SW20:Hmm muszę trochę o tym poczytać bo jakoś nie kojarzę produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol.e36 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ładnie ładnie :u a przede wszystkim szybko :D Kołpaki oraz profile w drzwiach zostały zabezpieczone Scholl'em SW20:Hmm muszę trochę o tym poczytać bo jakoś nie kojarzę produktu. pisałem Ci pw na 3er.pl czemu nie chciałeś jechać :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 a pad to Flexi czy Menzerna? bo to jest roznicaKupowałem w UK jako Menzerna jak jeszcze nie było słychać o Flexi. Teraz porównuje ze sobą dwie gąbki i nie wiem jakie są różnice.. DaV, czemu nie przyjechałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Spokojnie jeszcze zrobię wejście smoka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.martino Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 JJ kupiles w UK ori Menzerna, czy flexi co na poczatku byly czesto sprzedawane jako ori? Bo to jest roznica. Na pierwsze to flexi szybciej pada i sie zapycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Mistrzu, nie pytaj mnie bo nie wiem, jak brałem to napisane było 'Menzerna'.. :-?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybercik Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Przyjemne grupowe smyranie ze świetnym efektem i uśmiechami na ustach! Miłej zabawy Panowie, fajnie rzucić okiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCO Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Czemu mnie ten różowy kolorek w grocie nie dziwi :lol: ;;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Bo jesteś jednym z Nas? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 fajna grupówka :u , Dzeju w tle w kolejce ta czorna pantera to kiedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dobra relacja i fajna praca :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 prawdziwi fachowcy bez fajki nie zaczynają roboty :lol: no i BHP podstawa :u robota tez na + :u ps. do myjki był dorabiany przewód i jaka ma teraz długość??? ps. 2 kiedy będzie zaprawka na tylnej klapie i malowanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dzięki Tomek :u Do myjki dorobiłem 5m przewodu, ma teraz 8m. Zaprawka na tylnej klapie i malowanie musi być ze zdjętą szybą, niestety rdza weszła głęboko :( Małymi kroczkami dochodzę do tego aby polakierować go w całości, auto ma 13 lat i praktycznie nie ma elementu bez zalążka rdzy.. :roll: Dzeju w tle w kolejce ta czorna pantera to kiedy ?Krzysiek, chciałbym za 2 tygodnie ale to nie ode mnie zależy :-?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Podczas prac na zewnątrz kto zapewniał nadmuch gorącego powietrza =)) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 auto ma 13 lat i praktycznie nie ma elementu bez zalążka rdzy.. :( niestety %-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booohal Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Fajny gangbang ;) Może w Łodzi kiedyś też się taki trafi... :ymdaydream: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dzeju to i tak Ty szybciej czarnucha zrobisz nim ja się za swojego zabiorę :( interesuje mnie opinia jak Ci będzie szło i czym bo o wynik to jakoś jestem spokojny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Podczas prac na zewnątrz kto zapewniał nadmuch gorącego powietrza =)) ?Darek, pocieraliśmy się o siebie na zmianę :lol: Może w Łodzi kiedyś też się taki trafiMówisz masz - przyjeżdżam i organizuje :D Dzeju to i tak Ty szybciej czarnucha zrobisz nim ja się za swojego zabioręDaj mi swojego to Ci zrobię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire1 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 nieżle, nieżle, widze ze dobrze się bawicie a efekty sa :u :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi