Jump to content

European Coatings Show Nurnberg minirelacja

Venom

Recommended Posts

Traf chciał ;) że znalazłem się w Nurnberg na kongresie naukowym dotyczącym powłok wszelkiego rodzaju, jako że trochę zmieniłem zainteresowania za dużo materiału nie mam dla Was , ale zawsze to coś. W każdym bądź razie pewnie dojdzie do polski za jakieś 40 lat ta technologia o ile nie zamkną granic i nie zrobią tutaj drugiej Korei :D O ceny wejściówek nie pytajcie to zabijają... Wrzucę kilka fotek takich pokazowych , ale również kilka skomentuje. Miłej lektury ;)

Mimo że kupiłem wejściówki na dwa dni to nie byłem w stanie spamiętać co jest gdzie , czułem się jak w labiryncie ;) ale miałem mapkę i się według niej poruszałem.

Kilka zdjęć poglądowych :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Stanowisko henkela wraz ze specjalnymi maszynami do robienia lakierów ale nie jestem pewnien do końca :

Dołączona grafika

Co mnie bardzo zaskoczyło - a raczej firma Samsung , która ostro wzięła się za produkcję chemii.

Dołączona grafika

Stanowisko 3M

Dołączona grafika

Ogólnie zdradzę Wam coś ciekawego , 3M opracował powłokę na felgi której nie da się zakatować czy to syfem z dróg czy opiłkami od zacisków hamulcowych , widziałem krótką prezentacje i bardzo ciekawe się zapowiada, będzie przeznaczone dla profesjonalistów z tego co zrozumiałem .

Na rynku pojawiło się mnóstwo ciekawych lakierów samochodowych , kilka przykładów :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj już grubsza firma która to współpracuje z łałdi :

Dołączona grafika

Mają w swojej palecie nowe xiraliki , które to na prawdę robią wrażenie , niestety zdjęcia słabo ukazują to , ale coś widać ;) na żywo jest po prostu przepięknie ! :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I teraz chyba najciekawszy wynalazek tej firmy , lakier 3D :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To jest całkowicie płaski lakier !! Macałem dotykałem i wszystko co możliwe , powierzchnia jest idealnie płaska .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu jeszcze inna firma , ma lakier który to zmienia kolor w zależności od światła w którym go obserwujemy , również bardzo ciekawe :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i teraz coś ciekawego z produktów soc :D Czyli czyste woski naturalne :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie byłbym sobą jakbym nie wziął próbek dużych próbek :D potem wrzucę fotki :D Ceny tych wosków również kosmiczne :P ale udało się zdobyć całkiem pokaźne próbki. Mam kilka rodzajów, wosk z Afryki , z Chin (ale nie jakiś tam robiony z zabawek) i Carnaube z Brazylii ;)

A to niby jest lakier którego nie da rady zarysować :D

Dołączona grafika

Zdziwieniem dla mnie była również firma Basf , która to za czasów podstawówki robiła płyty CD DVD :D a teraz prosze jak się rozwinęli :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kolejne lakiery 3D

Dołączona grafika

Ten to wygląda jak oko saurona z władcy pierścieni :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tutaj autor przy starej cytrynie chyba , polakierowanej przez jakąś tam firmę, lakier dosłownie bez żadnej skazy , nawet w salonach takich nie ma , więc albo był ostry detailing , albo jakaś genialna technologia !

Dołączona grafika

A tu jeszcze na pocieszenie przed wejściem słit focia na fejsbuczka ! :D

Dołączona grafika

Dużo genialnych ludzi , wystawców , masa ciekawych powłok , na prawdę rewelacyjna sprawa, a przyszłym roku jest American Coating Show :D

to po ile wjazd? :D

miszczu BASF to nie tylko płyty- a wręcz odwrotnie- płyty to był dodatek i kasety- zajmują się wszystkim od budownictwa po- no tutaj chyba nie ma ograniczeń- Hitler stworzył tę firmę tak dla wiadomości historycznych :u

1 kongres 30 min = 900 Euro , kongresów było duzo , bardzo duzo

wejsciowka na 1 dzien 40 Euro + 8 Euro parking

Ja basfa znałem z kaset i płyt , wiedziałem ze coś innego dłubią jeszcze , ale że aż na taką skale :O Tak samo jak Siemens , kiedyś robili telefony , a teraz przestali bo nie mają czasu , robią całe układy pod elektrownie jądrowe czt atomowe nie wiem nie znam się.

Dokładnie, BASF to od zawsze mocno w chemii działa.

Lakier 3D aż trudny do ogarnięcia :shock:

Nie rysujący się pewnie znów na wyrost...

Kameleony starym wynalazkiem.

Xyralic to koszmar dla malarza :f .

A woski nie są wcale takie drogie, 259kg to koszt ok 5000zł za jużdobrej jakości a za 10k jest już wypas.

Super targi, fajnie że coś wkleiłeś :u

A butne zapowiedzi 3M o powłoce do felg to....no czas pokaże :D

robią całe układy pod elektrownie jądrowe czt atomowe nie wiem nie znam się.

tak jak basf- telefony to był dodatek- szafy sterownicze moduły itp itd ...

a na kongresach co się odbywa? sprzedają wiedzę tajemną?

te 3D lakiery ciekawe- ale powiedziałeś im że morka jest i psuje efekt? :D

Nie miałem styczności z basfem , pamiętam jedynie że przemianowali się na EMTEC kiedyś... a co powiecie na samsunga i chemie ? :D Lakier 3D powiem Wam że kosmos :D nie mogłem się napatrzeć , można przeróżne wzory robić. Nie mam zdjęć ale też Bayer zrobił drukarkę 3D , drukowała dosłownie wszystko od wieży Eiffla po żyrawy itp :D Z tym nie rysującym się lakierem to widziałem siatki nacięć robionych maszyną nie ręcznie, także pewnie za jakiś czas się okaże ile to warte :D O kameleonie też słyszałem kiedyś , kolega próbował coś zrobić i tak zrobił że mu srebrny w różowy wchodził , nie był za bardzo zadowolony no ale :D tylko że to było jakieś 10 lat temu. Jak ja kiedyś rozmawiałem z kimś z Brazylii to za dobre gatunkowo woski wołali kosmiczne ceny, zanieczyszczone woski można o wiele taniej kupić, no ale mam próbki jak będę miał chwilę to popatrzę :D

Wiesz 3M to ogromna firma , mają kasę na badania także myślę że prezentacji tej w fotoszopie nie zrobili hehe :D

W każdym bądź razie pewnie dojdzie do polski za jakieś 40 lat ta technologia o ile nie zamkną granic i nie zrobią tutaj drugiej Korei :D O ceny wejściówek nie pytajcie to zabijają...

Fajna relacja :u

To są targi dla ludzi a nie bydła z ze wschodu.(NRD,Polski,Czecho-Słowacji,Rumuni itd.)więc ich nie interesuje czy ta technologia tu dojdzie.

Przepraszam,że tak piszę ale pomieszkałem kilka lat właśnie w tym rejonie i dokładnie znam obyczaje i biznesy jakie tam się robi

To jest najbogatszy rejon Niemiec a i kolega Hitler tez tam dzialał grubo i tego nie zmarnują.

Pojedzie się 100 km na północ czy wschód i już jest inaczej tzn.gorzej

Granice teoretyczne mają zamknięte bądżcie spokojni :lol: Bawaria tak a reszta to się nie liczy

Jak bawarczyk kupuje w sklepie jedzenie to patrzy gdzie zostało wyprodukowane i jak dalej jak 100 km od jego miejscowości to odkłada na półkę.

To samo jest z usługami.

Sorry,że trochę nie na temat.

i jak dalej jak 100 km od jego miejscowości to odkłada na półkę.

Ja tak mam tylko z mięsem, chlebem, masłem i mlekiem 8-} ale max 30km :D upewniając się wcześniej, że połprodukty też pochodzą z rejonu. :mrgreen: To nie jakaś restrykcja, ale lubię kupować "swoje".

W Polsce ogólnie produkuje się stosunkowo niewiele towarów, a jeśli już, to te lepsze wędrują na rynki obce, a do nas ciągną chłam :D bo taniej. Produkcja Polska na rynek rodzimy opiera się w znacznym stopniu na "gówno technologii". Firmy co robią porządnie i niestety się cenią, bo solidność ciągnie za sobą koszta przegrywają w konkurencji z "tańszymi". Mentalność "byle jak najtaniej... ale żeby super było" .

Co do tematu... powłoki fajne, lakiery również - wystawa ekstra. W Polsce malować, nakładać będzie znikoma ilość warsztatów... a szkoda. :-h

PS zapomniałem dodać najciekawszego zdjęcia z wycieczki :D tylko robione przy ok 200km/h :P

Dołączona grafika

Żeby nie było tak kolorowo padł mi telefon i padł aparat - sprawiedliwość musi być :P Także zdjęcia próbek moich zrobione dyktafonem ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

hehe wziąłem tyle ile dali :P a nie chcieli nic dawać bo to drogie :P trochę nawet waży, także jak będzie czas to coś pokminie ;)

może nie tyle co w róznicy , ale po prostu pewne technologie są bez przyszłości w polsce , więc wracam do spraw antykorozyjnych ;)

Myślałem kiedyś o tym , ale mam za małą wiedzę, chociaż jak byłem na kongresie to przedyskutowałem z pewną firmą kwestie tego projektu co obmyśliłem i zgłosiłem do konkursu. Firma ta jest właśnie w trakcie badań nad tym zagadnieniem wydali już ... milion dolarów na same badania i to jeszcze nie koniec...fajnie w sumie że mnie zaprosili do rozmowy na ten temat ;) A ja dostałem chociaż za to tableta od polibudy :P na nic więcej w tym kraju liczyć nie można :D

Tak żeby było jasne nic nie kopiowałem ani nic , po prostu narodził mi się taki pomysł , więc sobie coś opracowałem, ale okazało się że już jest on w USA w trakcie badań ;)