Jump to content

Das6 vs Lare epl 41

Recommended Posts

Witam, noszę się z zamiarem kupna maszyny DA, korektę zrobiłem za pomocą polerki Silverline Silverstorm, teraz chciałbym odświeżyć lakier bo przez dwa lata narobiło się trochę swirli, myślę, że Menzerna PF2500 poradzi sobie z tym na DA. Oczywiście można rotacją, ale tak czy inaczej chętnie sprawie sobie coś lżejszego co będę mógł wykorzystać przy cleaner'ach, glaze'ach i sealant'ach.

Pytanie, która z tych dwóch będzie lepsza?

Lare waży 1.9 kg, a DAS6 chyba 2.3. tylko czy taka różnica w wadze warta jest ok 120zł (das-460, lare 585zł)

Poza czytałem, że DAS6 jest solidniejszy, ale może znajdzie się ktoś kto będzie w stanie powiedzieć coś więcej na ten temat.

No więc chyba będzie DAS chociaż Lare kusi kolorem :lol:

DAS PRO raczej nie potrzebuję, bo jak sobie nie da z czymś rady zwykły to poczciwy silverline pomoże.

EDIT: Już sam nie wiem wczoraj byłem gotowy kupić DAS'a, teraz doczytałem, że lare ma rzekomo stabilizację obrotów, do tego kabel 5m i ta niższa waga.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Jestem "na kupnie" maszyny DA, obecnie śmigam na Lare EPL-11+ ale miło wspominam czasy wykańczania na Kestrelu DAS-6. Pod lupą mam 3 de facto tak samo wyglądające maszyny, różniące się ceną 

- Kestrel DAS-6 PRO / Power

- KRAUSS DB Dual Action

- Lare EPL-42

Czysty DAS-6 odpada, bo jednak, stawiam na komfort pracy, a jednak trochę mocy mi brakowało. Dlatego maszyna poszła w świat. Najbardziej przekonuje mnie DAS-6 PRO / Power + bo po poprzedniku i opiniach widać, że maszyna jest jak najbardziej OK. Jedyny problem jest z jej dostępnością :( 

Pozostaje najważniejsze pytanie, czy jest sens dopłacić do LARE EPL-42, lub oszczędzić kilka zł i kupić KRAUSS'a 

Jestem "na kupnie" maszyny DA, obecnie śmigam na Lare EPL-11+ ale miło wspominam czasy wykańczania na Kestrelu DAS-6. Pod lupą mam 3 de facto tak samo wyglądające maszyny, różniące się ceną 

- Kestrel DAS-6 PRO / Power

- KRAUSS DB Dual Action

- Lare EPL-42

Czysty DAS-6 odpada, bo jednak, stawiam na komfort pracy, a jednak trochę mocy mi brakowało. Dlatego maszyna poszła w świat. Najbardziej przekonuje mnie DAS-6 PRO / Power + bo po poprzedniku i opiniach widać, że maszyna jest jak najbardziej OK. Jedyny problem jest z jej dostępnością :(

Pozostaje najważniejsze pytanie, czy jest sens dopłacić do LARE EPL-42, lub oszczędzić kilka zł i kupić KRAUSS'a 

Ja teraz koledze,po sprzedaży epl41 zamówiłem Krauss'a,bo to bliźniaki z 2ma pozostałymi wymienionymi :)

Jestem po pierwszych testach Kraussa, i powiem szczerze, trochę mnie rozczarował, cierpi na stanowczy brak mocy, może rotacja i stabilizacja obrotów mnie rozleniwiła, ale wydaje mi się, że zwykły DAS, pracował z podobna siłą, jak ówczesny Krauss. Bez problemu można ją zatrzymać nawet na 5-6 przełożeniu.