golden0282 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Przedstawiam Wam , moją pierwszą pracę ,którą mógłbym nazwać detailingiem . Niektórzy z Was już ją widzieli na innym forum . Wszystko się działo zeszłej jesieni . Trafiło na 22 letnią Toyotę GT-Four . Auto przez 7 lat stało pod chmurką nie jeżdżone. Stan zewnętrzny z jednej strony można ocenić na dobry , niewiele głębokich rys , niewiele odprysków od kamieni czyli do odnowy idealny . Z drugiej jednak strony to, że auto stało przez tyle lat , pozostawiło wiele śladów na lakierze , które niestety nawet po zakończonej pracy w jakimś stopniu pozostały widoczne. Głównie wżery z ptasich odchodów , w niektórych miejscach lakier bezbarwny odpryśnięty , lub widoczne pęcherzyki powietrza pod lakierem bezbarwnym. Od razu uprzedzam ,że relacja jest dość zwięzła , brak pozowanych zdjęć , pędzelków, wiader ..itp. A więc do rzeczy Oczyszczenie lakieru Szampon AG Piana Supa Snow Foam oraz VP neutral Rękawica z mirofibry oraz Rękawica w wełny Myjka ciśnieniowa Karcher K3 AG tar remover Glinka AG BH HD surfex Koła : AG weel cleaner Autobrite Purple rain Opony MEGS - Endurance tire gel Plastiki zew CG New look trim gel Szyby AG car glas polish Rain X Wosk Collinite 476 Korekta Kestrel sim 180 Zielony korek 3M PF 2500 FF 3000 Pady 3M Zielony, żółty , niebieski 150 mm Flexi Pads biały , pomarańczowy , żółty 80mm Ipa Wnętrze BH HD surfex Prochem Power burst Prochem Extraction CG glas cleaner PB natural look AG rubber cleaner Auto zaraz po przyjeździe wyglądało tak : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Po wstępnych oględzinach zacząłem działać , zdjąłem spoiler , listwe z podszybia i wycieraczki. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Następne działanie to koła i nadkola Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Koła nie stanowiły żadnego wyzwania . Przypuszczam, że felgi były założone nowe lub odnawiane niedługo przed tym , zanim samochód przestał być używany. AG wheel cleaner poradził sobie bez żadnego problemu z odrobiną pyłu z hamulców który był jedynie na wewnętrznej stronie felg. Purple Rain też nie miał za bardzo co robić. Następnie wziąłem się za odkurzenie komory silnika Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Kolejny krok to oczyszczenie wnęk drzwi, bagażnika i wlewu paliwa Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Nastepnie mycie : najpierw piana aktywna SUPA SNOW FOAM, polecana przez sklep, w którym kupiłem pianownice PA. I zaje...ty efekt mleka . :zly: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Żeby utrzymać piane na samochodzie przez około 15 minut , pianowałem 3 razy . Potem płukanie Uploaded with ImageShack.us No i wreszcie efekt końcowy mojej pracy : niesamowita głębia koloru i ten efekt mokrego lakieru dosłownie Uploaded with ImageShack.us Żartowałem :D Uploaded with ImageShack.us Następnie mycie ,osuszanie , usuwanie smoły której nie było za wiele, purple rain na lakier , opłukanie i glinka . Uploaded with ImageShack.us O dziwo na dolnych partiach samochodu zbyt wiele syfu nie było to co na zdjęciu zebrałem z samego dachu . Po glinkowaniu auto jeszcze raz umyłem i wstawiłem do garażu. Następnego dnia zająłem się listwą podszybia Oczyściłem , zregenerowałem opalarką i nałożyłem CG new look trim na plastik a na uszczelke AG rubber cleaner . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Kolejne podejście : Oklejenie , oględziny przy lampie Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I w końcu :ad: i pierwsze 50/50 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I w świetle dziennym Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Po około 20 godzinach korekty auto oczyściłem IPA i czas na ostatnie mycie tym razem już dotarla do mnie prawdziwa piana VP neutral snow foam :) Uploaded with ImageShack.us Czas się zabrac za wnętrze , które było stosunkowo czyste , tapicerka na oko wymagała jedynie porządnego odkurzenia , jednak postanowiłem ją uprać gdyż zapach ze wnętrza auta nie był zbyt przyjemny . Plastki wymagały tylko delikatnego czyszczenia. Szyby wyczyszczone CG glass cleaner , na plastiki nałożyłem NL Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Siedzenia wyglądały tak samo przed jak i po jedynie ekstrakcją wyciągnąłem jedynie odrobinę kurzu Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I powoli zbliżamy się do końca najpierw wewnątrz Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I na zewnątrz Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Aż się rozmarzyłem :ymdaydream: Pierwszy samochód za moje własne pieniądze to na liście miałem taką Celicę. Niestety większość silników 1,6 i agro tuning zniechęciły mnie i kupiłem co innego ;) Pięknie wyszła :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fazy Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 To się nazywa dobra robota, takie przemiany są najlepsze i najbardziej efektowne :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Brawo, brawo, brawo! Tak długi czas pod chmurką nie służył autku ale na szczęście po raz kolejny stanąłeś na wysokości zadania :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macieg Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Klasyk odżył po tym postoju. Bardzo ładnie go ogarnąłeś :u . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dark_wolf Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Takie autko zasługuje na porządny look ;) Szczerze powiem, że widziałem tylko białe i czerwone, ta się prezentuje niesamowicie w tych barwach! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Pięknie! Jak poradziłeś sobie z naklejkami? Nowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden0282 Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 Tak długi czas pod chmurką nie służył autku ale na szczęście po raz kolejny stanąłeś na wysokości zadania :u To była pierwsza moja praca gdzie nie miałem ograniczeń czasowych poza tymi , które sobie sam ustaliłem, można było niektóre rzeczy zrobić lepiej, ale ogólnie byłem bardzo zadowolony z efektów. Takie autko zasługuje na porządny look ;) Szczerze powiem, że widziałem tylko białe i czerwone, ta się prezentuje niesamowicie w tych barwach! Jak go zobaczyłem u znajomego , też pomyślałem , ze można by co nie co poprawić mu wygląd , praca była darmowa - po kosztach , bo w sumie znajomy i tak nim nie jeździ i to ja mu zasugerowałem , że mogę go umyć :D ale teraz auto stoi przynajmniej pod dachem . Od czasu do czasu widuje tu te auta , głównie w stanie agonalnym , i tylko sobie myślę , jak mogły by wyglądać . Pięknie! Jak poradziłeś sobie z naklejkami? Nowe? Naklejki tylko szpeciły wygląd, a znajomy nie chciał żeby je zrywać , ale jak znalazłem takie w necie , to nie protestował żeby kupić nowe :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamek Posted April 29, 2013 Report Share Posted April 29, 2013 Elegancko. Jak widziałem zdjęcia "przed" to wiedziałem, że będzie jazda :D Fajnie się ogląda zdjęcia lecz pracy włożonej w ten samochód jest multum. Ważne, że efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Oby więcej takich prac... Napompuj prawą przednią oponę i wyprostuj jedną z felg. 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts