Jump to content

Czyszczenie Padów po polerce....

Recommended Posts

Zastanawia mnie ten temat od dawna :evil: jak ewentualnie czego używacie do czyszczenia Padów po pracy i podczas pracy ???

1. jakie proszki do prania ( może one maja tez wpływ na odklejające się rzepy )

2. czyszczenie w trakcie pracy, jakie płyny szczotki / szczoteczki

No wypowiadać się mądrale :twisted:

Ja nie dawno użyłem proszek do prania "Dla dzieci" i nie miało to jakiegoś specjalnego wpływu na odklejanie rzepu ale kolejny raz troszkę się odkleił, za to ładnie dopiera :P a MF jest mięciutka.

Jeszcze mi się żaden rzep nie odkleił.A myję ostatnio pod gorącą wodą bieżącą. Tyle. ;) W trakcie: jak się nie przegnie z ilością pasty i obrotami to to mi wystarczy mf gładka całkiem na obrotach przelecieć b. delikatnie. To wymysł ostatni.

Płyn do naczyń i letnia woda w moim wypadku.

Ostatnio od pewnego zaufanego człowieka dowiedziałem się, iż:

"Wrzuć pady do pralki na temperature 30 stopni i zasyp proszkiem do białego. Ja tak robie i nic sie nie dzieje."

I faktycznie nic się nie stało. A pady w miarę czyste.

Wirowanie też ustawiłem na 800 obr.

Ja nie chce tutaj nikomu wmawiać ze to jaka reguła ze się rzepy odklejają :( bo miałem tylko problem z Scholowskimi :evil: SNB-owe bez mrugnięcia wytrzymują dosyć sporo a Scholowskie jak nie po rancie się odklei to tylko środkiem a ranty trzymają :P dwa pady jedno pranie i d..pa śmietnik bo strach takim już robić .

Tak Przemku chodzi mi o to ze takie musiały mi się trafić jakieś dwa felerne :) prałem chyba z sześć sztuk i MF na raz a tylko te dwa się rozkleiły :twisted: hehehhe straty muszą być dobrze że nie w ludziach :) .

A używa ktoś tej dedykowanej szczoteczki do czyszczenia padów podczas pracy ??

Panie kolego, wszystkie pady piorę ręcznie w szarym mydle 'Biały Jeleń' w kostce. Namaczam pada wodą i pocieram kostką w miejscach gdzie jest najwięcej pasty. Później wyciskanie rozmoczonej pasty pod wodą, płukanie, wykręcanie i schnięcie rzepem do góry na parapecie :)

A jeśli poleruje, to do pada i pasty compound używam tej szczoteczki Megsa (triple brush czy jakoś tak) z tym krótkim, jasnym włosiem. Włączam niskie obroty i lekko wykruszam pastę. Padów finiszowych jeszcze nie zdarzyło mi się czyścić :P

Do wełny Seba polecił mi sprężone powietrze, tudzież odkurzacz. Po każdym elemencie włączam odkurzacz i przywracam strukturę wełny :) Pierzę się tak samo jak pady, tylko, że suszy się szybciej. Kilka energicznych ruchów ręką bądź włączenie dużych obrotów na maszynie i wełna sucha :)

Wiedziałem, że nie przepuścisz. Nie dopisałem specjalnie, że to było drugie mydło :lol:

A majtki i skarpety piorę z mf :lol:

Przyjemna szyderka musi być, na tyle mnie znasz.. :lol:

• 10 months later...

Pady firmy Scholl powinny wystarczać na? A może znacie coś lepszego od nich?

Jeżeli chodzi o pomarańczową gąbkę to nie ma z nią problemu. Niebieska natomiast po drugim samochodzie się wykańcza.

Pęka mi po bokach a powierzchnia (już po wypraniu) "ścierna" jest dużo bardziej miękka niż w nowej. To normalne?

Poniżej przedstawiam zdjęcie jak wygląda po dwóch samochodach.

Dołączona grafika

Jeżeli chodzi o pranie to piorę pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i mydła.

Faktycznie wyglada na to ze trafiles padem na cos co spowodowalo zniszczenie za czym idzie zmiana struktury gabki i jej dalsze rozpadanie sie, niestety kazde pady i ich struktura zmiana sie dosc szybko pod wplywem uzywanych past,ciepla powstajacego podczas korekty,nacisku itd, mycie tez wplywa na zmiany, osobiscie wole je czyscic sprezonym powietrzem z kompresora.Rozni producenici maja problemy odpadajace rzepy, rozkawalanie sie padow itp, sa drozsze i tansze a wcale nie znaczy ze te drogi sa tak mocno wytrzymale.